Witajcie!
Zbliża się Tłusty Czwartek, a więc niewątpliwie dzień jedzenia pączków. A jeśli jedzenia to i robienia... No właśnie. Czy da się zrobić pieczone pączki, które smakują jak smażone? Jakiś czas temu zadałam sobie to pytanie, bo tradycyjne pączki pieczone, choć pyszne, smakują nieco bardziej jak drożdżówki. Trzeba więc stać i smażyć? Na szczęście nie. Pomyślałam, że można by spróbować ciasto na pączki potraktować jak ciasto na angielski pudding Yorkshire. Efekt jest świetny! Gotowe pączki smakują zupełnie jak smażone, a wymagają dosłownie minimum pracy. Można je z powodzeniem nadziewać wszelkimi kremami, czekoladą, marmoladą, dżemami, można użyć lukru zamiast cukru pudru, można posmarować je roztopioną czekoladą, toffi, posypać kokosem, kolorową posypką.
Składniki na około 24 sztuki mini pączków:
25 g świeżych drożdży
400 ml mleka roślinnego
2 i 1/3 kubka mąki + 1 łyżka
1/3-3/4 szklanki cukru (w zależności od tego jak słodkie lubicie pączki, ja użyłam 1/2 szklanki, bo nie lubię zbyt słodkich pączków) + 1 łyżka
Olej
Cukier puder do posypania
Mleko lekko podgrzać z łyżką mąki i łyżką cukru, rozpuścić drożdże i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut. Na powierzchni powinny się pojawić bąbelki lub piana, to znak, że drożdże są żywe i pracują. Do zaczynu dodać pozostałą mąkę i cukier i dobrze wymieszać- najlepiej zrobić to pałeczkami, ciasto się do nich najmniej klei i najprościej jest uzyskać gładką masę. Ciasto zostawić na około 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Do każdej z foremek na mini muffinki (koniecznie muszą być metalowe!) wlewać po około 1/2 łyżeczki oleju, tak, żeby przykryć dno cienką warstwą. Foremkę z olejem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 7-10 minut. Po tym czasie wyjąc foremkę i ostrożnie nakładać ciasto na olej wypełniając foremkę do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni lub do zarumienienia.
Pączki można piec też w normalnej formie na muffinki (także koniecznie metalowej) zwiększając ilość oleju do mniej więcej 1 łyżeczki, tak, żeby olej zakrył dno i czas pieczenia do 25-30 minut lub do zarumienienia.
Pączki można piec też w normalnej formie na muffinki (także koniecznie metalowej) zwiększając ilość oleju do mniej więcej 1 łyżeczki, tak, żeby olej zakrył dno i czas pieczenia do 25-30 minut lub do zarumienienia.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem i nadziać marmoladą, czekoladą czy na cokolwiek macie ochotę!
Smacznego!
Jak długo rozgrzewać olej w foremce?
OdpowiedzUsuńOkoło 7-10 minut :)
UsuńJaka mąka?
OdpowiedzUsuńJaka mąka?
OdpowiedzUsuń