środa, 16 marca 2016

Bezglutenowy mazurek wielkanocny bez pieczenia o smaku Snickersa, Twixa i Bounty

Witajcie!
Wyobraźcie sobie ciasto bez pieczenia, bezglutenowe, bez cukru, wegańskie, a więc bez jajek, mleka, masła, bez soi... Brzmi jakby, podążając za zdjęciem krążącym po Internecie, ciasto było z kostek lodu. A nie jest! Jest za to o smaku... Snickersa, Twixa i Bounty! Trzy smaki w jednym cieście? Pewnie zabierze mi to dużo czas... Otóż nie! Przygotowanie mojego ciasta zajmie Wam pół godziny. Dodatkowo to opcja bez pieczenia, a więc nawet najbardziej pechowym kucharzom się uda! Możecie oczywiście zrobić mazurek w jednym smaku, zwiększając ilość nadzienia w przepisie trzykrotnie. Ale wyobraźcie sobie to zaskoczenie, kiedy zapytacie wszystkożernego gościa czy chce kawałek mazurka o smaku Twixa, a może Snickersa, a może Bounty? Uwielbiam takie szybkie, ale bardzo efektowne przepisy. Jeśli jesteście weganami lub macie alergię na jajka, nabiał gluten, naprawdę nie musicie z niczego rezygnować, zwłaszcza w święta. Dodatkowym atutem jest, że choć ciasto jest bardzo słodkie, to nie ma w nim ani grama cukru. 


Składniki:
Na ciasto(tortownica o średnicy 24 centymetrów):
Szklanka płatków jaglanych(lub 1,5 szklanki, jeśli wolicie grubsze ciasto)
1 łyżka melasy lub innego słodzidła (użyłam melasy karobowej)
Szczypta soli 
1 łyżka nasion chia i 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego zalane 2/5 szklanki wody(trochę mniej niż połowa)
Ewentualnie 3-4 łyżki mąki orzechowej lub kokosowej(albo zmielonych orzechów, poprawi to smak ciasta)

20 świeżych lub suszonych, namoczonych daktyli zblendowanych na gładką masę z 4 łyżkami płynnego oleju kokosowego i ewentualnie wodą z moczenia lub w przypadku świeżych daktyli z odrobinką normalnej, przegotowanej wody (tak, żeby nie spalić blendera i żeby masa miała konsystencję gęstego karmelu, pasty; u mnie było to 5 łyżek wody- używałam świeżych daktyli, ale wiadomo, że daktyl daktylowi nierówny)
Tabliczka gorzkiej czekolady i 2 łyżki oleju kokosowego

Na nadzienie o smaku Snickersa:
Garść orzeszków ziemnych
Pół szklanki mąki z orzechów ziemnych lub zmielonych orzechów (mogą być ziemne lub migdały)
1/2 masy daktylowej
1/3-1/2 łyżeczki soli

Na nadzienie o smaku Twixa:
1/3 szklanki płatków jaglanych
1 łyżeczka siemienia lnianego i jedna łyżeczka nasion chia zalane 1/3 szklanką wody
1/3-1/2 łyżeczka soli
1/2 masy daktylowej

Na nadzienie o smaku Bounty:
1/3-1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/3-1/2 szklanki płatków jaglanych
Słodzik (użyłam szczypty stewii)
2 łyżeczki oleju kokosowego
1/3-1/2 szklanki wody

Składniki na ciasto wymieszać, jeśli będzie za suche dodać trochę wody, jeśli zbyt wilgotne dodać trochę płatków. Gotową masą wyłożyć blaszkę- można na spód dać krążek z papieru do pieczenia, jednak ciasto po oddzieleniu nożem bardzo łatwo odchodzi od formy, więc nie jest to koniecznie, jednak trochę ułatwia sprawę. Ciasto należy dość mocno ugnieść w tortownicy pamiętając żeby zrobić też delikatne brzegi Wstawić do lodówki na czas robienia nadzienia. 
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z 2 łyżkami oleju kokosowego.
Ciasto najlepiej "podzielić" na trzy części rysując sobie delikatnie linie końcówką noża lub na przykład wykałaczką. 



Nadzienie o smaku Snickersa
Orzeszki wymieszać z połową masy daktylowej. Drugą połowę masy wymieszać z mąką lub zmielonymi orzechami i solą. Wyłożyć na ciasto, najpierw orzeszki w całości, później słoną masę orzechową.

Nadzienie o smaku Twixa:
Wszystko poza masą daktylową wymieszać razem. Wyłożyć na ciasto, robiąc podwójną jego warstwę. Na to nałożyć masę daktylową. 



Nadzienie o smaku Bounty:
Wszystkie składniki wymieszać, poczekać 2-3 minuty i wyłożyć na ciasto. 

Na wierzch wylać czekoladę i rozsmarować. Jeśli chodzi o dekorację, króliczka zrobiłam z masy orzechowej, której troszkę mi zostało. "Bazie" to kawałki pokrojonych migdałów wymieszane z resztką czekolady z dodatkiem kakao oraz z połówek orzeszków ziemnych.

Całość należy wstawić do lodówki na 1-2 godziny lub na całą noc. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz