Witajcie!
Święta Wielkanocne, nieco bardziej niż Bożego Narodzenia, wiążą się ze spożywaniem niewegańskich rzeczy. Na stole jajko i szynka, w majonezie jajko, w żurku jajko i kiełbasa, jajka w ciastach, plackach, pieczone, smażone, gotowane... I gdzie w tym wszystkim miejsce dla weganizmu?
Dziś proponuję Wam przepis na majonez, który jest gotowy do spożycia od razu. Po schłodzeniu w lodówce robi się gęstszy, ale zaraz po wykonaniu ma już konsystencję jogurtu naturalnego. Po schłodzeniu konsystencja zmienia się w podobną do jogurtu greckiego.
Składniki:
200 ml mleka sojowego
3 łyżeczki octu jabłkowego lub z białego wina
250 ml oleju
3-4 łyżeczki musztardy
Sól (może być czarna kala namak, wtedy uzyskamy bardziej jajeczny smak)
Pieprz
Do mleka dodać ocet i poczekać około 5 minut. Następnie wlewać powoli olej (choć jeśli nie macie takiej możliwości możecie wlać cały od razu, w zasadzie nie wpływa to na konsystencję) i blendować w sumie około 3-4 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz