Witajcie!
Tak, ku uciesze wszystkich mięsożreców nie może zabraknąć białej KIEŁBASY do żurku. Ta wersja wegasy jest bezglutenowa, więc jeśli nie możecie znaleźć glutenu albo nie jecie go, to przepis dla Was! Jeśli chodzi o smak i konsystencję, jest mniej zbita niż kiełbasa z seitanu, bardziej czuć "kawałki", jak w prawdziwej kiełbasie. Jest znaczna zarówno na kanapce jak i w żurku czy białym barszczu.
Składniki:
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 szklanka płatków z komosy ryżowej
2 łyżki mielonych, suszonych grzybów (zwykłe suszone grzyby zmielone w młynku do kawy)
1 łyżka mielonych, suszonych warzyw (suszone warzywka do rosołu zmielone w młynku do kawy) LUB pokruszona kostka warzywna, ale wtedy dodajcie mniej lub wcale soli
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżeczki czosnku granulowanego
2-3 łyżeczki granulowanej cebuli
1 łyżeczka grubomielonego pieprzu
4-6 łyżeczek suszonego majeranku
2,5 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
Ewentualnie 2-3 pokruszone liście laurowe, 1-2 roztłuczone ziarenka ziela angielskie, 1-2 ziarna jałowca
Mąkę wymieszać z wodą, ciągle mieszając gotować na małym ogniu około 5-10 minut, żeby masa zgęstniała. Dodać olej, porządnie wymieszać lub zblendować. Dodać pozostałe składniki i ostudzić masę tak, żeby dało się jej dotknąć. Formować kiełbaski, zawijać w folię spożywczą zawiązując oba końce, żeby do środka dostało się jak najmniej (lub wcale) wody. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą, gotować około 30 minut.
Ilość przypraw zależy od Waszych preferencji smakowych. U mnie kiełbasa biała zawsze była z przewagą majeranku i czosnku, dlatego tych przypraw dałam najwięcej. Ziela angielskiego i liści laurowych nie dodałam ze względu na to, że wtedy kiełbasa jest dla mnie zbyt podobna do mięsnej wersji, ale jeśli taką lubicie to dodajcie te przyprawy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz