Przejdź do głównej zawartości

Kanapka mleczno-orzechowa, czyli wegański Knoppers

Witajcie!
Jak wszyscy wiedzą, większość "kultowych" batoników nie jest wegańska. O ile zweganizowanie Snickersa, Twixa, Bounty nie jest takimi wielkim problemem, o tyle problem pojawia się przy weganizowaniu batoników, które mają bardziej mleczny smak. Wydawało mi się, że uzyskanie takiego lekko kwaśnego, słodkiego smaku jest niemożliwe, a jednak- udało się! W mlecznej masie delikatnie czuć soję, ale w końcowy produkt smakuje jak oryginał! To dowód na to, że zweganizować da się absolutnie wszystko :)


Składniki:
8-12 łyżek wegańskiej Nutelli
4-5 łyżek mielonych orzechów laskowych
400 + 100 ml  mleka sojowego
1,5 łyżeczki octu
150 ml oleju o neutralnym smaku
3/4 szklanki mleka roślinnego w proszku (użyłam sojowego słodzonego, jeśli Wasze nie jest słodkie należy dodać czegoś słodzącego do smaku)
2,5 łyżeczki agaru (lub ilość, która jest podana na opakowaniu na 750 ml, czyli więcej niż producent sugeruje na taką ilość płynu, ponieważ agar troszkę inaczej żeluje przy dość sporej ilości tłuszczu)
1/2-1 tabliczka czekolady
Wafelki (ja kupiłam małe, kwadratowe, ale kształt i wielkość jest dowolna)

Do 400 ml mleka dodać ocet, odstawić na kilka minut, dolać olej i zmiksować. W garnuszku wymieszać 100 ml mleka sojowego i agar, podgrzać i gotować przez około 2-3 minuty. Po tym czasie jak najszybciej dodać do mleka z olejem i dokładnie zmiksować. Dodać mleko w proszku i ponownie zmiksować. Odstawić na około 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać i odstawić na jeszcze około 15 minut. Na wafelki nakładać Nutellę wymieszaną z orzechami i kolejny wafelek, docisnąć, dociążyć i zostawić na 15 minut. Po tym czasie na wafelek wyłożyć krem mleczny i kolejny wafelek, który należy posmarować roztopioną czekoladą.

Smacznego!

 

Komentarze

  1. Kobieto, ja Cię uwielbiam <3 Powiedz mi tylko, jakiej firmy używasz agaru? Kupiłam raz i tak w smaku jechał glonami z tuńczykiem (przygotowyeałam na różne sposoby, różne ilości czasu gotowania itd.) i to było nie do zniesienia, bo rozumiem, że nie powinno sie go czuć?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ile dokładnie mleka w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3/4 szklanki, już poprawiłam błąd :)

      Usuń
  3. Serdecznie dziękuję za miłe słowa! Ja używam tego https://4-mmedia.frisco.pl/id,3553215/h,360/w,360/ z Auchan. Nie ma rybiego posmaku, ale różnie żeluje, w zależności od partii. Jednak jest póki co najlepszy, bo nie wpływa na kolor ani smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślisz, że zamiast agaru można dodać pektyny? Chcę to JUŻ a tylko pektyna w szafce :D Jeśli tak to ile tego dać?

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety nie używałam nigdy pektyn, więc niestety nie wiem jak one żelują

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…