czwartek, 5 maja 2016

Romans orzechów z czekoladą (Wegańska Nutella)

Witajcie!
Próbowałam już Nutelli z daktyli, z awokado, z orzechów z kakao, z karobem, w różnych proporcjach, różnych konfiguracjach, z cukrem, ksylitolem, stweią, ale nic tak naprawdę nie przypominało oryginału. Było smaczne, ale czegoś brakowało. Aż do momentu kiedy spróbowałam kremu z tego przepisu... Jest wspaniały, nie jest zbyt czekoladowy ani zbyt orzechowy, nie jest zbyt słodki ani gorzki, jest stanowczo najlepszą wersją wegańskiej Nutelli jaką jadłam! Sam przepis powstał całkowicie przypadkiem, chciałam zrobić coś zupełnie innego, ale próbując masła z orzechów laskowych, które dostałam od firmy Primavika do przepisów i testowania bardzo zatęskniłam za... Knoppersem! Do jego wyprodukowania potrzebna była Nutella, więc i ją zrobiłam. Część zostawiłam do kanapek, a część zużyłam do Knoppersa, na którego przepis na blogu będzie już jutro! 
Krem świetnie sprawdzi się na kanapki, ale też jako krem do tortów (jest sztywny po schłodzeniu), krem do przekładania andrutów, po podgrzaniu jako polewa do lodów, ciasta lub babeczek, po schłodzeniu także jako nadzienie pralinek albo obtoczony w orzechach jako czekoladowe trufle, jako nadzienie do markiz lub babeczek, można też dodać łyżeczkę do ciepłego mleka i zrobić gorącą czekoladę o smaku Nutelli. Generalnie można go użyć do wszystkiego co słodkie!
Przepis jest bardziej niż prosty, a przy tym można go wykorzystać na tysiące sposobów :)


Składniki(na około 3/4 szklanki/ słoika 250 ml):
Tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka sojowego w proszku lub jeśli chcemy uzyskać bardziej płynną postać 2-3 łyżki normalnego mleka roślinnego o neutralnym smaku
1 łyżka oleju kokosowego

Czekoladę należy połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej, mleko, masło, dokładnie wymieszać i przelać do słoika. Przechowywać w lodówce.

Aby zrobić krem do tortu należy masę schłodzić, wyciągnąć na 10 minut, przełożyć do miski i ubić mikserem tak jak robi się to ze standardowym kremem na przykład na bazie masła. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Dzięki ! Spróbuję bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię dziś, nie ma innej opcji ;) zastanawiam się czy inne masło orzechowe też będzie dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne :) Wtedy nie będzie smakowało jak Nutella, ale z masłem z orzeszków ziemnych i odrobiną soli też jest fenomenalne :)

      Usuń