Przejdź do głównej zawartości

Romans orzechów z czekoladą (Wegańska Nutella)

Witajcie!
Próbowałam już Nutelli z daktyli, z awokado, z orzechów z kakao, z karobem, w różnych proporcjach, różnych konfiguracjach, z cukrem, ksylitolem, stweią, ale nic tak naprawdę nie przypominało oryginału. Było smaczne, ale czegoś brakowało. Aż do momentu kiedy spróbowałam kremu z tego przepisu... Jest wspaniały, nie jest zbyt czekoladowy ani zbyt orzechowy, nie jest zbyt słodki ani gorzki, jest stanowczo najlepszą wersją wegańskiej Nutelli jaką jadłam! Sam przepis powstał całkowicie przypadkiem, chciałam zrobić coś zupełnie innego, ale próbując masła z orzechów laskowych, które dostałam od firmy Primavika do przepisów i testowania bardzo zatęskniłam za... Knoppersem! Do jego wyprodukowania potrzebna była Nutella, więc i ją zrobiłam. Część zostawiłam do kanapek, a część zużyłam do Knoppersa, na którego przepis na blogu będzie już jutro! 
Krem świetnie sprawdzi się na kanapki, ale też jako krem do tortów (jest sztywny po schłodzeniu), krem do przekładania andrutów, po podgrzaniu jako polewa do lodów, ciasta lub babeczek, po schłodzeniu także jako nadzienie pralinek albo obtoczony w orzechach jako czekoladowe trufle, jako nadzienie do markiz lub babeczek, można też dodać łyżeczkę do ciepłego mleka i zrobić gorącą czekoladę o smaku Nutelli. Generalnie można go użyć do wszystkiego co słodkie!
Przepis jest bardziej niż prosty, a przy tym można go wykorzystać na tysiące sposobów :)


Składniki(na około 3/4 szklanki/ słoika 250 ml):
Tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka sojowego w proszku lub jeśli chcemy uzyskać bardziej płynną postać 2-3 łyżki normalnego mleka roślinnego o neutralnym smaku
1 łyżka oleju kokosowego

Czekoladę należy połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej, mleko, masło, dokładnie wymieszać i przelać do słoika. Przechowywać w lodówce.

Aby zrobić krem do tortu należy masę schłodzić, wyciągnąć na 10 minut, przełożyć do miski i ubić mikserem tak jak robi się to ze standardowym kremem na przykład na bazie masła. 

Smacznego!

Komentarze

  1. Dzięki ! Spróbuję bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię dziś, nie ma innej opcji ;) zastanawiam się czy inne masło orzechowe też będzie dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne :) Wtedy nie będzie smakowało jak Nutella, ale z masłem z orzeszków ziemnych i odrobiną soli też jest fenomenalne :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…