Witajcie!
Jak wszyscy wiedzą, większość "kultowych" batoników nie jest wegańska. O ile zweganizowanie Snickersa, Twixa, Bounty nie jest takimi wielkim problemem, o tyle problem pojawia się przy weganizowaniu batoników, które mają bardziej mleczny smak. Wydawało mi się, że uzyskanie takiego lekko kwaśnego, słodkiego smaku jest niemożliwe, a jednak- udało się! W mlecznej masie delikatnie czuć soję, ale w końcowy produkt smakuje jak oryginał! To dowód na to, że zweganizować da się absolutnie wszystko :)
Składniki:
8-12 łyżek wegańskiej Nutelli
4-5 łyżek mielonych orzechów laskowych
400 + 100 ml mleka sojowego
1,5 łyżeczki octu
150 ml oleju o neutralnym smaku
3/4 szklanki mleka roślinnego w proszku (użyłam sojowego słodzonego, jeśli Wasze nie jest słodkie należy dodać czegoś słodzącego do smaku)
2,5 łyżeczki agaru (lub ilość, która jest podana na opakowaniu na 750 ml, czyli więcej niż producent sugeruje na taką ilość płynu, ponieważ agar troszkę inaczej żeluje przy dość sporej ilości tłuszczu)
1/2-1 tabliczka czekolady
Wafelki (ja kupiłam małe, kwadratowe, ale kształt i wielkość jest dowolna)
Do 400 ml mleka dodać ocet, odstawić na kilka minut, dolać olej i zmiksować. W garnuszku wymieszać 100 ml mleka sojowego i agar, podgrzać i gotować przez około 2-3 minuty. Po tym czasie jak najszybciej dodać do mleka z olejem i dokładnie zmiksować. Dodać mleko w proszku i ponownie zmiksować. Odstawić na około 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać i odstawić na jeszcze około 15 minut. Na wafelki nakładać Nutellę wymieszaną z orzechami i kolejny wafelek, docisnąć, dociążyć i zostawić na 15 minut. Po tym czasie na wafelek wyłożyć krem mleczny i kolejny wafelek, który należy posmarować roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Kobieto, ja Cię uwielbiam <3 Powiedz mi tylko, jakiej firmy używasz agaru? Kupiłam raz i tak w smaku jechał glonami z tuńczykiem (przygotowyeałam na różne sposoby, różne ilości czasu gotowania itd.) i to było nie do zniesienia, bo rozumiem, że nie powinno sie go czuć?
OdpowiedzUsuńWow, ile dokładnie mleka w proszku?
OdpowiedzUsuń3/4 szklanki, już poprawiłam błąd :)
UsuńSerdecznie dziękuję za miłe słowa! Ja używam tego https://4-mmedia.frisco.pl/id,3553215/h,360/w,360/ z Auchan. Nie ma rybiego posmaku, ale różnie żeluje, w zależności od partii. Jednak jest póki co najlepszy, bo nie wpływa na kolor ani smak :)
OdpowiedzUsuńMyślisz, że zamiast agaru można dodać pektyny? Chcę to JUŻ a tylko pektyna w szafce :D Jeśli tak to ile tego dać?
OdpowiedzUsuńNiestety nie używałam nigdy pektyn, więc niestety nie wiem jak one żelują
OdpowiedzUsuń