Przejdź do głównej zawartości

Idealna sałatka na imprezę, czyli sałatka taco (jak przemycić warzywa)

Witajcie!
Kojarzycie ten efekt, że nawet najlepsze, najpyszniejsze danie nie zostanie nawet spróbowane, bo jest wegańskie? Ja mam to szczęście mieć wegańskiego partnera, wyrozumiałą, otwartą na smaki rodzinę, ale mam też kilku znajomych, którzy śmieją się, że weganie jedzą tylko trawę, czyli sałatę, a w ogóle to jakiś rodzaj postu, rezygnacji z przyjemności jedzenia, więc nawet nie spróbują, bo z góry zakładają, że wegańskie równa się niesmacznemu i złemu. Nie da się im przetłumaczyć, że jest inaczej, bo to słowo przeciwko słowu. Stąd moja propozycja, sałatka idealna na imprezę. Są w niej prawie same warzywa "przemycone" tak, że w zasadzie ich nie czuć. Sałatkę można wspólnie jeść z miski używając nachosów jako sztućców, można nadkładać na talerzyki, można także do tortilli, zwijać i jeść. Każdy sposób spożycia tej sałatki jest bardzo integracyjny :) A sama sałatka... jest pyszna! Ostra, jest na czym zawiesić zęby, jest bardzo treściwa. Jedzą ją czuje się, że je się zwyczajne danie, nie sałatkę. Oczywiście nie mam nic przeciwko sałatom, uwielbiam je, ale wydaje mi się, że wszystkożercy uważają, że tylko to jemy. Przecież jemy tylko rośliny, a jak nimi można się najeść? Są co najwyżej dodatkiem. Jeśli macie znajomych, którzy tak uważają, zaproście ich na sałatkę :) Zwłaszcza, że przeprowadzałam testy tego sosu serowego, w mojej wersji to sos mocno wędzony i mimo, że jest bardzo wybredny nie zauważył, że nie ma w nim sera. Do tego ostre "mięso", kremowe awokado, kwaskowate pomidory, treściwa fasola. To chyba najlepsza sałatka świata!
To sałatka warstwowa, więc wydaje się, że zajmuje dużo czasu i wymaga dużo pracy, ale tak nie jest. Jej przygotowanie to około 20 minut.


 Składniki:
2 puszki czerwonej lub białej fasoli
2 awokado
2-3 garści pokrojonej niedbale sałaty (mniej więcej 1/2 główki)
2-3 pomidory
1/2 puszki kukurydzy
2-3 ziemniaki, ugotowane
2-3 cebule, zeszklone na oleju lub wodzie
1-2 marchewki, ugotowane z ziemniakami
Opakowanie tofu mielonego Polsoi
1 łyżeczka mielonego kminku
3-4 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
1/3-1 łyżeczki chilli w proszku
1-2 łyżeczki soli
Sok z połówki cytryny
2-6 łyżek mleka roślinnego lub wody
3-6 łyżeczek płatków drożdżowych
1/3-1/2 łyżeczka pieprzu mielonego
1-2 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki nasion kolendry


Dodatki typu nachosy, tortille, sos chilli lub wegańska śmietanka, kolendra  

Fasolę z puszki rozdrobnić widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków(można dodać do niej sos chilli lub przecier pomidorowy z chilli, solą, pieprzem i odrobiną octu), wyłożyć na dno miski. Jedno awokado rozdrobnić widelcem, wymieszać z czosnkiem, polać sokiem z połowy cytryny, doprawić solą i pieprzem, nałożyć na fasolę. Posypać sałatą. Tofu mielone podsmażyć na patelni z dodatkiem kminku, kolendry, chilli, 2 łyżeczek płatków drożdżowych, 2 łyżeczkami papryki wędzonej oraz z solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć na sałatkę. Posypać wszystko pokrojonymi pomidorami, kukurydzą. Zmiksować ziemniaki, marchewkę i cebulę z dodatkiem mleka roślinnego (tylko tyle, żeby blender dał radę), doprawić solą, pieprzem, dodać 1-2 łyżeczek papryki wędzonej, płatkami drożdżowymi (ja zawszę daję więcej, w tym przypadku około 4 kopiastych łyżeczek). Sosem polać sałatkę. Ozdobić pozostałym awokado, nachosami, sosem lub śmietaną.


Smacznego!

Komentarze

  1. Co dają płatki drożdżowe? (pytam, bo nie wiem, nie używałam)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serowy smak w sosie, a w "mięsie" mięsny :) Innymi słowy są smakiem umami, który dopełnia dania.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…