Witajcie!
Od bardzo dawna chciałam spróbować kanapki pulled pork, oczywiście w wersji wegańskiej. Potrzebny był do niej owoc chlebowca, czyli jackfriut, ale albo o nim zapominałam albo nie było w magazynie... Ostatnio jednak po cukiniowym projekcie została mi surowa cukinia, pomyślałam więc: dlaczego nie! Efekt był zdumiewająco dobry, na tyle, że P, który normalnie nie zje surowej cukinii, tę zjadł ze smakiem. Kanapka jest wspaniała, słodko-ostra, cukinia jest jednocześnie lekko chrupiąca i rozpływająca się w ustach... Dodatkowo wykonanie zajmuje naprawdę mało czasu, zwłaszcza, że odkryłam, że w Tesco można kupić wegańskie bajgle! Są naprawdę smaczne, choć składem nie powalają, ale są idealnym uzupełnieniem smaku cukinii.
Oryginalny przepis trochę przerobiłam, bo nie chciałam używać cukru, chciałam też żeby sos miał więcej aromatu, bo sama cukinia jako tako smaku wyraźnego nie ma, a do tego nie jest poddawana żadnej obróbce termicznej, więc cały smak tworzy właśnie sos.
Składniki:
1 średnia cukinia
3 łyżki soku buraczanego lub owocowo-buracznego(można pominąć, ja dodałam dla słodyczy i koloru, więc można dodać po prostu więcej syropu)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka syropu klonowego
1/2 łyżeczki chilli (lub do smaku, bo z taką ilością wychodzi dość ostre)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
Sól
Pieprz
Dodatki:
Opieczone bajgle
Kapusta biała z marchewką
Wegański majonez
Ocet, syrop klonowy
Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, lekko odcisnąć wodę. Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku, wymieszać z cukinią. Można odstawić na kilka godzin, ale nie jest to konieczne.
Jeśli chodzi o dodatki, ja użyłam sałatki colesław z kapusty, marchewki, majonezu i odrobiny octu. Majonez zrobiłam na szybko z mleka sojowego, do którego dodałam ocet i zmiksowałam z olejem w proporcji 2:1, doprawiłam musztardą, solą, pieprzem, czosnkiem, odrobiną syropu klonowego. Wszystko wymieszałam i ułożyłam na opieczonym bajglu.
Bajgle, których użyłam to dokładnie te.
Bajgle, których użyłam to dokładnie te.
Smacznego!
Robiłam kanapkę dzisiaj, tylko z ciepłą bułką i była świetna☺ musze tylko dorwać gdzieś koncentrat buraczany Mieszkam w SE a to nie tak łatwo z takimi rzeczami
OdpowiedzUsuń