Witajcie!

Składniki(miarką jest szklanka o pojemności 300ml):
1 średnia cukinia starta na tarce o dużych oczkach
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki siemienia lnianego
6 łyżek gorącej wody
300 ml mleka roślinnego
7-8 łyżek maku
Sok i skórka z 2 cytryn
50-70 ml oleju (jeśli używacie mleka z niską zawartością tłuszczu dodajcie więcej oleju)
Siemię lniane mieszamy z wodą, odstawiamy na 3-5 minut. Mak, olej, mleko, glutek z siemienia, sok i skórkę z cytryny miksujemy przez około pół minuty. W misce mieszamy pozostałe składniki poza cukinią i dodajemy zawartość blendera. Mieszamy i dodajemy cukinię. Wylewamy do keksówki i pieczemy 45-55 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Do ozdoby:
Paski zrobione z cukinii obieraczką
1/2 szklanki cukru brązowego
1 szklanka wody
Sok i skórka z jednej cytryny
Plaster cytryny
Miechunka
Maliny
Kiwi
Lub inne, dowolne owoce
Wodę zagotowujemy z cukrem na patelni lub garnku z dnem o dużej powierzchni, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Gotujemy około 10 minut, dodajemy paski cukinii, zmniejszamy gaz lub moc płyty na średni lub mały i gotujemy jeszcze około 10 minut.
Wyjmujemy i przyklejamy do ciasta nadmiar zawijając pod spód. Ciasto można udekorować dowolnymi owocami.
Aby obiad był kompletny koniecznie zobaczcie także:
Aby obiad był kompletny koniecznie zobaczcie także:
Smacznego!
W takich przepisach naprawdę przydałaby się waga obranej i pozbawionej pestek cukinii oraz czy była odciśnięta z soku.
OdpowiedzUsuń