Przejdź do głównej zawartości

Klopsiki (Matzah Ball) i śmietankowy sos koperkowy

Witajcie!
Dzisiaj przepis trochę tradycyjny, a trochę zmodyfikowany pod taki domowy, polski obiad. Oryginalny przepis na te klusko-klopsiki pochodzi z kuchni żydowskiej, jedzone są w zupie, rosole drobiowo-warzywnym. Matzah Ball to coś pomiędzy kluską, a klopsem drobiowym, wykonane są ze sproszkowanej, zmielonej macy, jajek, tłuszczu, przypraw i wody. Są bardzo proste, szybkie i moim zdaniem spokojnie mogą służyć jako klopsiki, a nie kluski. Są dość zbite, ale mięciutkie, po ugotowaniu częściowo zachowują swoją ziarnistą konsystencję, zachowują się praktycznie tak samo jak mięsne klopsy. W krajach(lub miastach) gdzie kuchnia żydowska jest bardziej popularna można znaleźć już zmieloną macę(Matzah meal), ale jeśli takiej nie możecie kupić, zwykłą macę należy zmielić w blenderze. Tak naprawdę to daje nam możliwość większej kontroli konsystencji, lepiej zostawić trochę większe kawałki, tylko pokruszone, a resztę zmielić do konsystencji bułki tartej.
Moja wersja to klopsiki z ryżem, surówką z marchewki i sosem koperkowym, czyli zestaw idealny na niedzielny obiad :)


Składniki:
180 g (jedno opakowanie) zmielonej drobno, niekoniecznie równo, macy (może być smakowa, zależy od preferencji)
75-100 ml wody
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki oleju(rozpuszczonego kokosowego lub rzepakowego)
Sól
Pieprz
Zioła(może być koperek, pietruszka, oregano, bazylia albo mieszanka ziół do drobiu) 
Bulion(może być z kostki)

Sos:
150 ml jogurtu sojowego(opcjonalnie)
3-4 łyżki płatków ryżowych
2-3 łyżki oleju
Sok z cytryny
Sól
Pieprz
Koperek

Mąkę ziemniaczaną rozrobić w wodzie(kilku łyżkach, potem dolać resztę do około 75 ml), wymieszać razem wszystkie składniki na klopsiki. Najlepiej dodać na początek mniej wody, czyli około 75 ml i dolewać więcej jeśli masa będzie za sucha, bo różne mace różnie chłoną wodę, moja była naturalna, ale są też inne smaki i wykonane z innych mąk. Masa powinna się lepić do siebie, ale nie do naszych rąk, powinno dać się z niej zrobić jedną, dużą kulę i tą kulę należy wsadzić do lodówki na około 30 minut do godziny. W tym czasie można ugotować płatki ryżowe: do garnka wlać około 6-7 łyżek wody i wsypać płatki, gotować do momentu aż będą się rozpadać. Jeśli używamy tylko płatków, bez jogurtu, należy ugotować ich więcej, około pół szklanki w 3/4 szklankach wody. Robiłam obie wersje sosu, obie są tak samo smaczne, ja zrobiłam wersje z jogurtem ponieważ akurat mam go dużo z domowej produkcji. Ugotowane płatki blendujemy z podwójną porcją wody, mniej więcej, w stosunku do płatków, łyżeczką soku z cytryny, solą, pieprzem,koperkiem(lub innymi wybranymi przyprawami) i olejem. Jeśli używamy jogurtu zastępujemy nim część wody, samej wody dodajemy tyle, żeby wyszła nam konsystencja sosu śmietanowego. 
Wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy klopsiki i gotujemy w bulionie około 20 minut. 
Surówka z marchewki to wiórki zrobione obieraczką.
Ryż brązowy był gotowany w podwójnej ilości wody(w stosunku do objętości ryżu) przez 10-15 minut, tak, że wciąż był twardy i pod przykryciem dochodził około 20 minut, czyli podczas gotowania klopsików. 


Po ugotowaniu klopsiki można obsmażyć, jeść w zupie(jak w oryginale) lub z dowolnym sosem. Możemy przyprawić je bardziej na ostro i jeść z sosem lub zupą w stylu meksykańskim. Można używać ich też do sosu pomidorowego i makaronu, wtedy, po ugotowaniu, należy włożyć je do sosu i gotować jeszcze kilka minut. Są bardzo uniwersalne, same w sobie nie mają zdecydowanego smaku, więc to zależy tylko i wyłącznie od naszej inwencji :)

 Smacznego!


Komentarze

  1. I nie rozsypaly sie w czasie gotowania? Ja wlasnie szukam przepisu na klopiski nie smazone a gotowane z soczewicy lub innych fasol tak, zeby sie nie rozpadly w gotowaniu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ani trochę się nie rozpadały, pozostały zbite. Też się o to bałam, ale w rezultacie wyszły wszystkie, tzn żaden się nie rozpadł i byłam mile zaskoczona, także polecam :)

      Usuń
    2. Dziekuje :) Sprobuje :) Bardzo ciekawe

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…