Przejdź do głównej zawartości

Snickers wegański

Witajcie!
Dziś bardziej na słodko, baton lub lody(zależy od Was) o smaku snickersa. To też szybki deser, wystarczy najpierw namoczyć daktyle przez noc, a potem poświęcić maksymalnie 20 minut na jego przygotowanie. Można do włożyć do zamrażarki i mieć snickersowe lody, dzięki dużej zawartości tłuszczu w orzechach są one kremowe, nie ma kryształków lodu... Aby otrzymać baton, masę najlepiej zostawić w lodówce na całą noc, wtedy nic nie będzie się rozlatywać i będziemy mogli cieszyć się jego wspaniałym smakiem! Snickers w zasadzie składa się tylko z 5 składników: odrobiony wody, orzeszków ziemnych, czekolady, soli i daktyli, więc jest zdecydowanie zdrowszy od tradycyjnego batona(a przy okazji smaczniejszy :) ). Zamiast orzeszków ziemnych można użyć obranych migdałów, ale według mnie z samymi orzeszkami ziemnymi jest smaczniejszy i paradoksalnie bardziej podobny do oryginału.


Składniki:
10-12 namoczonych przez noc daktyli(razem z wodą)
szklanka orzeszków ziemnych niesolonych
tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
1/3 łyżeczki soli 

Najpierw należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Podczas gdy czekolada będzie się rozpuszczać, zmielić połowę orzeszków na mąkę(częściowo może zrobić się z tego masło, ale to nie przeszkadza, ważne, żeby były też kawałki orzechów). Masę przełożyć do miseczki i zblendować daktyle, razem z częścią wody, tak, żeby powstała gładka pasta, bez grudek. Mniej więcej połowę daktylowego karmelu wymieszać z mąką z orzechów i posolić, drugą połowę wymieszać z pozostałą połową szklanki całych orzeszków. Na dno naczynia wyłożonego papierem do pieczenia wylać warstwę czekolady, wyrównać i włożyć na 5 minut do zamrażarki. Po tym czasie na czekoladę nałożyć "nugat", orzeszki w karmelu i zalać czekoladą dbając o to, żeby także brzegi były nią posmarowane. Włożyć do zamrażarki lub lodówki na kilka godziny, później kroić na batony. 
Jeśli chodzi o naczynie, ja użyłam kwadratowego o przekątnej około 10 cm i baton wyszedł mi dość wysoki, więc spokojnie można użyć nieco większego naczynia.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :) Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego) Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej u

Wegeńska wołowina/kaczka w azjatyckim stylu (jak u "chińczyka", czyli tofu dla początkujących)

Witajcie! Kto z Was zastanawiał się jaki jest fenomen azjatyckich barów i tego niezwykłego smaku tofu, w którym ani trochę nie czuć charakterystycznego posmaku soi? Ja zastanawiałam się całkiem długo, razem z P., który w końcu podrobił smak, tyle, że nie tofu, a... wołowiny lub kaczki, w zależności od przypraw. Kiedy jadłam to pierwszy raz to dosłownie, odebrało mi mowę. Danie jest fenomenalne, pełne smaku i co dla mnie ważne, w ogóle nie czuć w nim tofu! Dla początkujących to idealne, bo chyba każdemu na początku wegańskiej czy wegetariańskiej drogi nieco przeszkadzał posmak tofu. Jeśli należycie do tej grupy, nie martwcie się, przyzwyczaicie się i po pewnym czasie przestaniecie go wyczuwać albo nie będzie Wam już przeszkadzał. Koniecznie spróbujcie!  Jeśli jesteście fanami mięsnych smaków, ale nie lubicie za bardzo kombinować na przykład z glutenem, lubicie proste, szybkie przepisy to to coś dla Was.  Składniki: Kostka tofu (180 lub 200 gram, ja użyłam tofu bio Polsoi)

Kotlet schabowy (seitan)

Witajcie! Dzisiaj przedstawiam Wam zdecydowaną gwiazdę w tradycyjnej kuchni polskiej, mianowicie pysznego, soczystego schabowego w chrupiącej panierce! Seitan czy w ogóle gluten to wciąż produkt mało "oswojony". Niektórzy myślą, że robi się go długo, że jest skomplikowany, ale tak naprawdę wszystko to tylko mity. Owszem samo przygotowanie go trochę trwa, ale to głównie czekanie, samej roboty jest przy nim tyle co przy prostszym cieście. Wystarczy wymieszać, ugotować, ostudzić i można smażyć! Sam seitan jest w swojej strukturze i smaku dość podobny do mięsa, jeśli nieco bardziej "gąbczasty", ale dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest to w zasadzie niewyczuwalne i schabowe naprawdę smakują jak schabowe. Do tego można zrobić nawet ogromnego schaba na cały talerz! Składniki: Szklanka glutenu(jeśli nie mamy samego glutenu to mniej więcej 700 g mąki pszennej) 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki tahiny 1 łyżka pasty miso(można pominąć) Bulion warzyw