Przejdź do głównej zawartości

Wegański ser Cheddar

Witajcie!
Niedawno przeglądając czeluści Internetu natrafiłam na ten przepis. Wydawał się bajką, jednak u nas karagen nie jest wcale tak łatwo dostępny. Czym właściwie różni się karagen od agaru? Obywa specyfiki to naturalne substancje żelujące, z tą różnicą, że agar niezbyt dobrze żeluje w środowisku kwaśnym, czyli jeśli dodamy kwasu mlekowego lub soku z cytryny to konsystencja będzie bardziej żelowa niż galaretowata. Oczywiście karagen można kupić w Inetrnecie lub pewnie też gdzie nigdzie stacjonarnie, ale ja go nie znalazłam, nie chciałam też póki co zamawiać, bo to też by zwiększyło koszty jest wytworzenia. Pomyślałam też, że pewnie podobnie pomyślelibyście Wy, moim czytelnicy, i mogłoby Was to powstrzymać przed zrobieniem tej wspaniałości. Tak, ser jest cudowny! Przez brak karagenu jest może nieco bardziej jak serek topiony, ale wciąż świetnie nadaje się do pizzy, na zapiekanki lub po prostu do jedzenia na zimno. Powiedziałabym, że na kanapce, ale... Jak spróbujecie to zrozumiecie, że do kanapek może nie dotrać, bo przecież przed położeniem go na kromkę chleba trzeba koniecznie spróbować czy jest dobry, a wtedy istnieje spore ryzyko, że na kanapki już nie wystarczy, bo jest naprawdę pyszny!


Składniki:
1/4 filiżanki namoczonych orzechów nerkowca
Woda z jednej puszki fasoli
2 łyżki płatków drożdżowych
1,5-2 łyżeczek słodkiej papryki wędzonej
1 płaska łyżeczka kurkumy
1,5 łyżeczki pomidorów w proszku lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Pół ząbka lub pół łyżeczki czosnku lub czosnku w proszku
1 łyżeczka suszonej lub granulowanej cebuli
Sól
Pieprz
 3 łyżeczki mąki z tapioki
Sok z połowy cytryny
3-8 łyżek tłuszczu(ja dodałam oliwy z oliwek)
Ewentualnie 2-3 łyżeczki agaru, ale wtedy należy pominąć sok z cytryny

Orzechy miksujemy z wodą z fasoli ewentualnie dolewając trochę zwykłej wody, tak, żeby blender sobie poradził i żeby powstała gładka masa. Autor oryginalnego przepisu przecedzał, ale ja uznałam, że nie jest mi to potrzebne do szczęścia, więc tego nie zrobiła. Po zmiksowaniu dodajemy pozostałe składniki i miksujemy znowu na gładko. Następnie całość przelewamy na patelnię i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3-5 minut aż zgęstnieje i utworzy się kulka, która będzie swobodnie odchodzić od brzegów. Kulkę przekładamy do naczynia, które będzie naszą formą, chłodzimy i wkładamy do lodówki na godzinę. U mnie jednak nie było to konieczne i masa się zsiadła bez lodówki. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…