Przejdź do głównej zawartości

Wegańskie/wegetariańskie "mięso" mielone i najlepszy sos boloński

Witajcie!
Lubicie makaron? Ja wręcz uwielbiam! Jednak oczywiście jak w większości potraw zanim przeszłam na weganizm przeszkadzał mi w makaronach wszelkiej maści smak mięsa, ale z drugiej strony bez mięsa to już nie to... Wtedy znalazłam granulat sojowy! Swój pierwszy kupiłam przez Internet, później po naprawdę długich poszukiwaniach znalazłam stacjonarnie, ale do tej pory zastanawiam się czemu to takie ciężkie... Granulat jest świetnym produktem, ale przygotowany tak, jak na opakowaniu niestety nie ma zbyt wiele smaku. Po próbie przygotowania go zgodnie z instrukcją i porażce znalazłam swój sposób, który dla mnie jest idealny i tak przygotowany produkt wygląda i smakuje jak mięso mielone, a w zasadzie lepiej! A wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a już na pewno nie wymaga prawie żadnego nakładu pracy. Z takiego "mięsa" można zrobić kotlety mielone(wystarczy dodać "jajko", czyli zastępnik jajka i odrobinkę bułki lub na przykład ugotowaną, zmiksowaną kaszę), użyć do zapiekanki albo do sosu bolońskiego. Można go używać w zasadzie wszędzie tam, gdzie powinno być prawdziwe mięso. 


Składniki:
Granulat sojowy
Bulion warzywny domowy lub w kostce
Sos sojowy lub pasta miso
Cebula suszona lub drobno posiekana świeża
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki papryki (można użyć wędzonej)
 Ulubione zioła(może to być na przykład mieszanka do drobiu lub bazylia, oregano, pietruszka)
Pieprz
Ewentualnie inne ulubione przyprawy

Granulat sojowy wymieszać z przyprawami, podsmażać przez 2-3 minuty na patelni z minimalną ilością oleju, później zalać bulionem tak, żeby płyn był mniej więcej 1 cm ponad granulatem. Zdjąć z źródła ciepła, odstawić na 15 minut. Jeśli granulat będzie wciąż twardy dolać trochę wody lub bulionu i odstawić jeszcze na chwilkę. Później granulat nadaj się do dalszej obróbki.


Składniki na sos boloński:
Granulat sojowy przygotowany według instrukcji powyżej(ja zazwyczaj używam połowy opakowania na porcję dla dwóch osób)
1 mała, drobno pokrojona cebula
1 posiekany ząbek czosnku
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 puszka pomidorów
1 szklanka passaty pomidorowej(lub według uznania)
Sól
Pieprz
1 łyżeczka oregano
Ewentualnie 1 kieliszek wina białego i oliwa

Na oliwie lub oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, marchewkę(startą na grubych oczkach lub drobno pokrojoną), pokrojony seler, wrzucamy granulat i smażymy kilka minut aż ewentualna woda z granulatu odparuje. Wlać wino i gotować około 15 minut, następnie dodać pomidory i passatę, gotować około 20 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Podawać z makaronem lub kaszą. Najlepiej smakuje posypane obficie wegezanem.

Smacznego!


Komentarze

  1. granulat sojowy niestety jest niezdrowy

    OdpowiedzUsuń
  2. granulat można zastąpić kotletami sojowymi pokruszonymi w moździerzu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…