Przejdź do głównej zawartości

Wegezan, czyli wegański parmezan, najtańszy i najlepszy

Witajcie!
Ostatnio oglądając Kuchnię+ natknęłam się na program Jamiego Olivera. Bardzo go lubię, jego przepisy, sposób podawania dań, kiedyś bardzo chciałabym spróbować jednego z nich. Właśnie w tym programie Jamie robiła zapiekankę, którą posypywał zamiast Parmezanem czerstwym, zmielonym pieczywem. Wtedy pomyślałam sobie o wegańskim Parmezanie, którego już próbowała, który był zrobiony z orzechów, soli i płatków drożdżowym i... dlaczego by nie zastąpić stosunkowo drogich orzechów czymś tańszym, jak właśnie czerstwe pieczywo? Jak pomyślałam, tak też zrobiłam i efekt jest genialny! Dawno nie jadłam żadnego sera w typie Parmezanu, ale ten chlebowy odpowiednik to cudo! Jest serowy, lekko słony, idealny. Będzie pasował zarówno do posypania makaronu jak i do zapiekanki. Dobrze też smakuje wyjadany łyżeczką z miseczki :) Swoją rolę spełni też jako dodatek do panierki lub sama panierka. 


Składniki:
Bułka tarta lub czerstwe pieczywo
Sól
Płatki drożdżowe

Jeśli używamy bułki tartej składniki należy tylko wymieszać. Jeśli używamy pieczywa należy je najpierw zmielić, a później doprawić. Ja używałam bułek, które natarłam oliwą i wysuszyłam w piekarniku, ale szczerze powiedziawszy nie miało to wpływu na smak i tak samo dobrze smakował ten wegezan zrobiony z bułki tartej. Jeśli chodzi o proporcję, ja dałam około 3/4 szklanki okruszków(bułki tartej), 3 łyżki płatków drożdżowych i pół łyżeczki soli, ale to tak naprawdę zależy od Was, ile przypraw dodacie. 

Smacznego!

Komentarze

  1. Czy pieczywo jest wegańskie?
    Masz parę literówek w tekście.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jakie, trzeba czytać skład :)

      Usuń
  2. jesteś najlepsza na świecie... <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…