poniedziałek, 15 lutego 2016

Wegezan, czyli wegański parmezan, najtańszy i najlepszy

Witajcie!
Ostatnio oglądając Kuchnię+ natknęłam się na program Jamiego Olivera. Bardzo go lubię, jego przepisy, sposób podawania dań, kiedyś bardzo chciałabym spróbować jednego z nich. Właśnie w tym programie Jamie robiła zapiekankę, którą posypywał zamiast Parmezanem czerstwym, zmielonym pieczywem. Wtedy pomyślałam sobie o wegańskim Parmezanie, którego już próbowała, który był zrobiony z orzechów, soli i płatków drożdżowym i... dlaczego by nie zastąpić stosunkowo drogich orzechów czymś tańszym, jak właśnie czerstwe pieczywo? Jak pomyślałam, tak też zrobiłam i efekt jest genialny! Dawno nie jadłam żadnego sera w typie Parmezanu, ale ten chlebowy odpowiednik to cudo! Jest serowy, lekko słony, idealny. Będzie pasował zarówno do posypania makaronu jak i do zapiekanki. Dobrze też smakuje wyjadany łyżeczką z miseczki :) Swoją rolę spełni też jako dodatek do panierki lub sama panierka. 


Składniki:
Bułka tarta lub czerstwe pieczywo
Sól
Płatki drożdżowe

Jeśli używamy bułki tartej składniki należy tylko wymieszać. Jeśli używamy pieczywa należy je najpierw zmielić, a później doprawić. Ja używałam bułek, które natarłam oliwą i wysuszyłam w piekarniku, ale szczerze powiedziawszy nie miało to wpływu na smak i tak samo dobrze smakował ten wegezan zrobiony z bułki tartej. Jeśli chodzi o proporcję, ja dałam około 3/4 szklanki okruszków(bułki tartej), 3 łyżki płatków drożdżowych i pół łyżeczki soli, ale to tak naprawdę zależy od Was, ile przypraw dodacie. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Czy pieczywo jest wegańskie?
    Masz parę literówek w tekście.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jakie, trzeba czytać skład :)

      Usuń
  2. jesteś najlepsza na świecie... <3

    OdpowiedzUsuń