Przejdź do głównej zawartości

Pączki do pieczenia i smażenia

Witajcie!
Już prawie Tłusty Czwartek więc pora na pączki oczywiście! Moje są w odchudzonej wersji bez cukru i z trochę niestandardowymi dodatkami. Nie mogło oczywiście zabraknąć klasycznego z różą, ale w mojej wersji nie jest ani z lukrem ani z cukrem pudrem tylko z różano-wiśniową glazurą. Są też pączki z konfiturą z pomarańczy z musem z mango, z masłem orzechowym i solonym karmelem(mój faworyt!) oraz z czekoladą i pudrem wiśniowym. Są miękkie, puszyste, ale przy tym dość zbite. W wersji pieczonej trochę bardziej przypominają bułeczki albo pączki bez posmaku tłuszczu, w wersji smażonej są nieco bardziej puszyste, ale i, wiadomo, cięższe. Aczkolwiek ciasto jest na tyle uniwersalne, że można dobrać metodę wykonania pączków do swoich potrzeb. Ja same, klasyczne pączki piekłam, ale w ramach prób czy da się smażyć robiłam placuszki, oponki, nadziewane oponki, nadziewane zawijasy. 


Składniki na ciasto(na około 15-20 sztuk małych pączków):
700-800 ml mąki pszennej(czyli 3,5-4 szklanki o pojemności 200 ml- nie mam wagi, a każdy może używać innej miarki, stąd podaję objętość, a nie wagę)
200 ml mleka roślinnego
2/3 kostki drożdży świeżych
100 ml cukru(pół szklanki)
3/4 szklanki wody z gotowania fasoli/ciecierzycy lub woda z jednej puszki
Szczypta soli

Mleko lekko podgrzać, mniej więcej do temperatury ciała, tzn. jak włożymy palec do mleka czujemy, że jest ciepłe, ale nie parzy. Do mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut. Drożdże powinny zacząć pracować, tj. powinna wytworzyć się piana. Jeśli tak się stało dosypujemy cukier, sól, wlewamy wodę z fasoli lub ciecierzycy, połowę mąki i mieszamy. Ja odkryłam ostatnio metodę mieszania, z której jestem bardzo zadowolona- mieszam chińskimi pałeczkami, które są super, bo ciasto się do nich zbytnio nie klei, a świetnie mieszają. Później dodaję jeszcze szklankę mąki, mieszam pałeczkami, a później ręką. Na tym etapie musimy ciasto trochę powyrabiać, jeśli bardzo się klei dodać jeszcze mąki. Pod koniec ciasto powinno być puszyste i bardzo miękkie, dlatego trzeba uważać, żeby nie dodać za dużo mąki, bo ciasto wciąż powinno się lepić i nie powinno być oblepione mąką. Ciasto można zwilżyć z wierzchu wodą, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie można się wyżyć uderzając w ciasto lub po prostu je wyrobić i odstawić jeszcze na 15 minut. Następnie formować placki, rękami lub wałkiem, na środek dawać wybrane nadzienie(o tym będzie niżej), i zlepiać w kuleczkę. Można także zrobić wałek i skleić w okrąg lub rozpłaszczyć i posmarować dżemem, zakleić brzegi i także zlepić(to dłuższe, tak żeby zrobić oponkę z nadzieniem w środku). Można użyć także kremu czekoladowego, polewy czekoladowej, masła orzechowego. Smażyć na złoty kolor po około 1-2 minuty z każdej strony- w zależności od wielkości pączków lub piec 15-20 minut w 200 stopniach Celcjusza. 

Jeśli chodzi o nadzienia i polewy
:

Nadzienie to masło orzechowe, a polewa to karmel z daktyli czyli namoczone i zmiksowane daktyle posypane solą gruboziarnistą. 


Tutaj nadzienie to dżem pomarańczowy, a polewa to zmiksowane mango i trochę liofilizowanych wiśni.
Dżem pomarańczowy:
Skórka z jednej pomarańczy i cytryny
Sok z jednej cytryny
Pół zmiksowanej pomarańczy(bez zewnętrznej skórki)
3-4 łyżki cukru
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(można pominąć, ale wtedy trzeba dłużej gotować)

Wszystko poza mąką gotować razem około 15 minut na najmniejszej mocy, później dodać mąkę i gotować mieszając jeszcze przez około 2 minuty. 


Tutaj nadzienie to konfitura różano-owocowa, a polewa to wiśnie liofilizowane z łyżeczką wody różanej plus marcepanowa różyczka.




Nadzienie to kostka czekolady gorzkiej, a posypka to liofilizowane wiśnie zmiażdżone w moździerzu.

A wy, jaki smak pączków lubicie najbardziej? Stawiacie na klasykę czy lubicie eksperymenty?

Smacznego!

Komentarze

  1. To nie pączki, tylko drożdżówki. Błagam, nazywajcie rzeczy po imieniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być także smażone(i tak też z częścią robiłam), więc dla mnie to jednak pączki :)Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…