Przejdź do głównej zawartości

Zielone batony energetyczne makowe- zdrowe słodycze

Witajcie!
Dzisiejszy post jest chyba postem, na którym pracowałam najdłużej w całej mojej, wciąż jeszcze krótkiej, historii bloga. Specjalnie wypisałam, policzyłam wszystkie wartości odżywcze, witaminy, minerały... Trochę mi to zajęło, ale myślę, że efekt jest zadowalający! Stworzyłam własne energetyczne batoniki, które są prawdziwą bombą smakową oraz odżywczą. Nie czuć w nim spiruliny, choć jest jej tam dość dużo, batonik smakuje trochę jak słodki makowiec, jest pyszny. Nadaje się do szkoły, pracy, dla dzieci i dorosłych. Jest mięciutki, i naprawdę smaczny, choć jest chyb jednym z najbrzydszych batoników jakie widziałam. A zrobienie go zajmuje tylko kilka minut!
Jest też wspaniałym prezentem dla kogoś bliskiego, bo dzięki temu nie tylko dbamy o jego kubki smakowe, ale także o zdrowie. A przy okazji prezentuje jakich to strasznych "niedoborów" można się dorobić na diecie wegańskiej i jaki to mamy z dostarczeniem sobie odpowiednich składników :)
Pod przepisem będą podane wartości odżywcze, które wyliczyłam przy pomocy danych z Internetu. Nie jestem dietetykiem, nie wgłębiałam się w wchłanialność danych substancji.



Składniki(na około 5 sztuk)
150 g daktyli (mniej więcej taka spora garść albo 1,5 garści)
6 łyżek maku mielonego
garść orzechów włoskich
0,5 garści orzechów nerkowca(około 10-12 sztuk)
20 g spiruliny (u mnie po prostu tyle miało opakowanie- można dodać mniej lub więcej)
3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego

Opcjonalnie inne orzechy jak brazylijskie, ziemne, owoce, nasiona lub pestki

Daktyle namoczyć przez noc, zmiksować z odrobiną przegotowanej lub mineralnej wody tak, żeby Wasz mikser dał radę. Do pasty z daktyli dodać pozostałe składniki i zmiksować. Wyłożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem lub wyłożonego papierem do pieczenia i wstawić na kilka godzin do lodówki. U mnie batoniki miały grubość mniej więcej 1-1,5 cm i były wielkości mniej więcej 1,5 pudełka zapałek. Batoniki najlepiej zawinąć w papier do pieczenia i zawiązać sznurkiem. Można także dodać na wierzch orzechy, żeby były bardziej zachęcające. Jeśli chodzi o smak- moja propozycja jest mocno makowa- smakuje jak makowiec, spirulina jest praktycznie niewyczuwalna, jeśli ktoś bardzo będzie chciał to ją poczuje, ale P. nienawidzi spiruliny i batonów z nią, a te mu smakują. Specjalnie też nie dodawałam innych owoców i pestek o wyraźnym smaku, bo chciałam utrzymać ten makowy smak. Zamiast spiruliny można też dodać chlorellę. można dodać więcej owoców suszonych, część daktyli zamienić na inne owoce, dodać nasion chia, to bardzo uniwersalne batony, jednak mi smakuje właśnie wersja makowa. Dodatkowo dzięki makowi mamy w naszym batonie całkiem sporo wapnia.


Wartości odżywcze jednego batonika:
Białko 8,98 g
Tłuszcz 13,28 g
Błonnik 6,22 g
Węglowodany 30,24 g
Kcal 260,7

W nawiasach podany będzie średni procent dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka
Witamina K 4,23 mg (105%)
Witamina B1 0,56 mg (33%)
Witamina B6 0,22 mg (10%)
Witamina B3 1,49 mg (12,7%)
Wapń 241,84 mg (21%)
Żelazo 3,59 mg (25,6%)
Magnez 122,32 mg (34,9%)
Fosfor 234,52 mg (29,3%)
Potas 481,72 mg (10,2%)
Cynk 1,96 mg (98%)
Miedź 0,85 mg (33,8%)
Mangan 1,57 mg (52,2%)
Selen 5,09mg (7%)
Omega 3 2565,76 mg
Omega 6 8304, 76 mg

I to TYLKO w jednym małym batoniku. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…