Przejdź do głównej zawartości

Butterbeer, czyli kremowe piwo z Harrego Pottera

Witajcie!
Tak jak już wcześniej wspominałam, kremowego piwa chciałam spróbować w zasadzie odkąd je zobaczyłam w filmie. Wydawało mi się, że będzie super smaczne i wcale się nie pomyliłam! Piwo jest bezalkoholowe jednak bez problemu można dodać do niego ulubiony alkohol, ale moim zdaniem samo w sobie jest pyszne. Idealne na wieczór filmowy z czarodziejami z Hogwartu lub po prostu jako ciekawostka do spróbowania. 
Napój jest kremowy, lekko imbirowy(użyłam zakwasu imbirowego, choć w oryginale był to kremowy napój waniliowy, który w Polsce jest trudno dostępny) i po prostu pyszny! Ciężko do czegokolwiek porównać jego smak, bo j niczego podobnego nie próbowałam, to coś pomiędzy słodkim, gazowanym napojem a likierem typu adwokat.
Przepis na zakwas imbirowy i piwo imbirowe pojawi się wieczorem.

(Na zdjęciu tego nie widać, bo piwo jest wymieszane, ale generalnie na górze jest bita śmietana, a pod nią napój)

Składniki:
3/4 szklanki piwa imbirowego
1-2 łyżki mleczka kokosowego
3-6 łyżek bitej śmietany kokosowej
1 łyżeczka cukru z wanilią (cukier wanilinowy nie da takiego smaku, ale też można go użyć, jednak osobą z Opola stanowczo polecam kupienie cukru z wanilią w Rybexie- kosztuje 1,30 zł i naprawdę czuć różnicę w porównaniu do wanilinowego)
Ewentualnie kieliszek alkoholu 

Cukier rozpuścić i poczekać aż nabierze złotego koloru, wlać do niego piwo imbirowe i mleczko kokosowe, zdjąć ze źródła ciepła i dobrze wymieszać. Przelać do szklanki, ewentualnie dolać alkohol i wymieszać, i albo na wierch dać bitą śmietanę i podawać na ciepło albo schłodzić i wtedy udekorować śmietaną. 

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :) Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego) Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej u

Wegeńska wołowina/kaczka w azjatyckim stylu (jak u "chińczyka", czyli tofu dla początkujących)

Witajcie! Kto z Was zastanawiał się jaki jest fenomen azjatyckich barów i tego niezwykłego smaku tofu, w którym ani trochę nie czuć charakterystycznego posmaku soi? Ja zastanawiałam się całkiem długo, razem z P., który w końcu podrobił smak, tyle, że nie tofu, a... wołowiny lub kaczki, w zależności od przypraw. Kiedy jadłam to pierwszy raz to dosłownie, odebrało mi mowę. Danie jest fenomenalne, pełne smaku i co dla mnie ważne, w ogóle nie czuć w nim tofu! Dla początkujących to idealne, bo chyba każdemu na początku wegańskiej czy wegetariańskiej drogi nieco przeszkadzał posmak tofu. Jeśli należycie do tej grupy, nie martwcie się, przyzwyczaicie się i po pewnym czasie przestaniecie go wyczuwać albo nie będzie Wam już przeszkadzał. Koniecznie spróbujcie!  Jeśli jesteście fanami mięsnych smaków, ale nie lubicie za bardzo kombinować na przykład z glutenem, lubicie proste, szybkie przepisy to to coś dla Was.  Składniki: Kostka tofu (180 lub 200 gram, ja użyłam tofu bio Polsoi)

Wegasa, czyli wegańska, wegetariańska kiełbasa paprykowa "wędzona" oraz biała

Witajcie! Zbliżają się święta Wielkanocne, a co za tym idzie część wegan i wegetarian będzie chciała poświęcić koszyczki. Tylko co do nich włożyć jeśli zazwyczaj to kiełbasa, jajka? Przepis na jajka idealne do koszyczka znajdziecie tutaj, babeczki pojawią się wkrótce, ale co zrobić z kiełbasą? Czym ją zastąpić? To wcale nie takie trudne! Wystarczy dosłownie kilka składników, przyprawy, trochę czasu i będziecie mogli włożyć do swojego koszyka wegasę, nie przyciągając tym samym żadnych spojrzeń w stylu "w koszyku musi być kiełbasa, a nie jakieś wege wymysły!". Oczywiście wegasa nadaje się także do jedzenia, w przeciwieństwie do większości kiełbas, które można kupić w sklepach. Jest smaczna na zimno, na kanapkach lub maczana w musztardzie i jedzona w stylu "wiejskim". Smaczna będzie także w tofucznicy, biała będzie idealna w żurku, obydwie sprawdzą się na ciepło, gotowane, smażone, w zapiekankach. Nie rozpadają się, nie rozpuszczają, nie tracą kształtu. Po podsmażen