poniedziałek, 15 lutego 2016

Wegańska Mozzarella 2

Witajcie!
To już trzeci przepis na Mozzarellę na blogu, ten jest czymś pomiędzy szybką Mozzarellą w 5 minut , a tą zwykłą, w kulkach, która jednak wymaga czekania. Wykonuje się są w zasadzie praktycznie identycznie jak Cheddar, tylko przyprawy są nieco inne. Oryginalny przepis zawiera karagen, dlatego mój jest zmodyfikowany. Sama Mozzarellą jest bardziej kremowa, ma konsystencję serka topionego, ale spokojnie można ją zamrozić i zetrzeć na tarce na pizzę czy zapiekankę. Ja używałam jej właśnie w taki sposób i wyszło super! Ser bez problemu się rozpuszcza, można go też używać na zimno na kanapki krojąc w plasterki lub rozsmarowywując. 


Składniki:
1/4 filiżanki namoczonych orzechów nerkowca
Woda z jednej puszki fasoli
2 łyżki płatków drożdżowych
Pół ząbka lub pół łyżeczki czosnku lub czosnku w proszku(ja dodałam łyżeczkę, bo lubię czosnek i w moim serze był on wyczuwalny, jeśli tego nie lubicie dajcie mniej)
1 łyżeczka suszonej lub granulowanej cebuli
Sól
Pieprz(najlepiej biały)
 3 łyżeczki mąki z tapioki
Sok z połowy cytryny
3-8 łyżek tłuszczu(ja dodałam oliwy z oliwek)
Ewentualnie 2-3 łyżeczki agaru, ale wtedy należy pominąć sok z cytryny
Orzechy miksujemy z wodą z fasoli ewentualnie dolewając trochę zwykłej wody, tak, żeby blender sobie poradził i żeby powstała gładka masa. Autor oryginalnego przepisu przecedzał, ale ja uznałam, że nie jest mi to potrzebne do szczęścia, więc tego nie zrobiła. Po zmiksowaniu dodajemy pozostałe składniki i miksujemy znowu na gładko. Następnie całość przelewamy na patelnię i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3-5 minut aż zgęstnieje i utworzy się kulka, która będzie swobodnie odchodzić od brzegów. Kulkę przekładamy do naczynia, które będzie naszą formą, chłodzimy i wkładamy do lodówki na godzinę. U mnie jednak nie było to konieczne i masa się zsiadła bez lodówki.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. czy mąkę z tapioki można zastąpić jakąś inną mąką?

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mąkę z tapioki można zastąpić jakąś inną mąką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, tylko ta z tapioki nadaje takiej konsystencji, ale można już ją kupić w większości sklepów. Nie jest droga, a bardzo wydajna :)

      Usuń