Przejdź do głównej zawartości

Wegańska Mozzarella 2

Witajcie!
To już trzeci przepis na Mozzarellę na blogu, ten jest czymś pomiędzy szybką Mozzarellą w 5 minut , a tą zwykłą, w kulkach, która jednak wymaga czekania. Wykonuje się są w zasadzie praktycznie identycznie jak Cheddar, tylko przyprawy są nieco inne. Oryginalny przepis zawiera karagen, dlatego mój jest zmodyfikowany. Sama Mozzarellą jest bardziej kremowa, ma konsystencję serka topionego, ale spokojnie można ją zamrozić i zetrzeć na tarce na pizzę czy zapiekankę. Ja używałam jej właśnie w taki sposób i wyszło super! Ser bez problemu się rozpuszcza, można go też używać na zimno na kanapki krojąc w plasterki lub rozsmarowywując. 


Składniki:
1/4 filiżanki namoczonych orzechów nerkowca
Woda z jednej puszki fasoli
2 łyżki płatków drożdżowych
Pół ząbka lub pół łyżeczki czosnku lub czosnku w proszku(ja dodałam łyżeczkę, bo lubię czosnek i w moim serze był on wyczuwalny, jeśli tego nie lubicie dajcie mniej)
1 łyżeczka suszonej lub granulowanej cebuli
Sól
Pieprz(najlepiej biały)
 3 łyżeczki mąki z tapioki
Sok z połowy cytryny
3-8 łyżek tłuszczu(ja dodałam oliwy z oliwek)
Ewentualnie 2-3 łyżeczki agaru, ale wtedy należy pominąć sok z cytryny
Orzechy miksujemy z wodą z fasoli ewentualnie dolewając trochę zwykłej wody, tak, żeby blender sobie poradził i żeby powstała gładka masa. Autor oryginalnego przepisu przecedzał, ale ja uznałam, że nie jest mi to potrzebne do szczęścia, więc tego nie zrobiła. Po zmiksowaniu dodajemy pozostałe składniki i miksujemy znowu na gładko. Następnie całość przelewamy na patelnię i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3-5 minut aż zgęstnieje i utworzy się kulka, która będzie swobodnie odchodzić od brzegów. Kulkę przekładamy do naczynia, które będzie naszą formą, chłodzimy i wkładamy do lodówki na godzinę. U mnie jednak nie było to konieczne i masa się zsiadła bez lodówki.
Smacznego!

Komentarze

  1. czy mąkę z tapioki można zastąpić jakąś inną mąką?

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mąkę z tapioki można zastąpić jakąś inną mąką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, tylko ta z tapioki nadaje takiej konsystencji, ale można już ją kupić w większości sklepów. Nie jest droga, a bardzo wydajna :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :) Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego) Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej u

Wegeńska wołowina/kaczka w azjatyckim stylu (jak u "chińczyka", czyli tofu dla początkujących)

Witajcie! Kto z Was zastanawiał się jaki jest fenomen azjatyckich barów i tego niezwykłego smaku tofu, w którym ani trochę nie czuć charakterystycznego posmaku soi? Ja zastanawiałam się całkiem długo, razem z P., który w końcu podrobił smak, tyle, że nie tofu, a... wołowiny lub kaczki, w zależności od przypraw. Kiedy jadłam to pierwszy raz to dosłownie, odebrało mi mowę. Danie jest fenomenalne, pełne smaku i co dla mnie ważne, w ogóle nie czuć w nim tofu! Dla początkujących to idealne, bo chyba każdemu na początku wegańskiej czy wegetariańskiej drogi nieco przeszkadzał posmak tofu. Jeśli należycie do tej grupy, nie martwcie się, przyzwyczaicie się i po pewnym czasie przestaniecie go wyczuwać albo nie będzie Wam już przeszkadzał. Koniecznie spróbujcie!  Jeśli jesteście fanami mięsnych smaków, ale nie lubicie za bardzo kombinować na przykład z glutenem, lubicie proste, szybkie przepisy to to coś dla Was.  Składniki: Kostka tofu (180 lub 200 gram, ja użyłam tofu bio Polsoi)

Wegasa, czyli wegańska, wegetariańska kiełbasa paprykowa "wędzona" oraz biała

Witajcie! Zbliżają się święta Wielkanocne, a co za tym idzie część wegan i wegetarian będzie chciała poświęcić koszyczki. Tylko co do nich włożyć jeśli zazwyczaj to kiełbasa, jajka? Przepis na jajka idealne do koszyczka znajdziecie tutaj, babeczki pojawią się wkrótce, ale co zrobić z kiełbasą? Czym ją zastąpić? To wcale nie takie trudne! Wystarczy dosłownie kilka składników, przyprawy, trochę czasu i będziecie mogli włożyć do swojego koszyka wegasę, nie przyciągając tym samym żadnych spojrzeń w stylu "w koszyku musi być kiełbasa, a nie jakieś wege wymysły!". Oczywiście wegasa nadaje się także do jedzenia, w przeciwieństwie do większości kiełbas, które można kupić w sklepach. Jest smaczna na zimno, na kanapkach lub maczana w musztardzie i jedzona w stylu "wiejskim". Smaczna będzie także w tofucznicy, biała będzie idealna w żurku, obydwie sprawdzą się na ciepło, gotowane, smażone, w zapiekankach. Nie rozpadają się, nie rozpuszczają, nie tracą kształtu. Po podsmażen