środa, 3 lutego 2016

Prawie gołąbki, czyli "orkiszotto" z kapustą, grzybami i sosem pomidorowym

Witajcie!
Robiliście kiedyś gołąbki? Ja tak naprawdę, wstyd się przyznać, ale nie. Głównie dlatego, że nie przepadałam za gołąbkami, zawsze odwijałam je z kapusty... Stwierdziłam więc, że po co zawijać skoro i tak odwinę? Dodatkowo jakiś czas temu nabyłam kaszę orkiszową i zastanawiałam się co z nią zrobić, padło więc na niezawijane gołąbki! Są naprawdę pyszne, łatwe i szybkie. Kasza orkiszowa genialnie komponuje się z pieczarkami i kapustą, a sos pomidorowy wszystko tak cudownie dopełnia!
Kasza orkiszowa jest również bardzo zdrowa, zawiera sporo białka, błonnika, dzięki któremu poprawia trawienie. Ma również właściwości rozgrzewające, a do tego jest naprawdę pyszna!
 
 

Składniki:
200 g suchej kaszy orkiszowej
Spora garść posiekanej kapusty białej lub czerwonej
2 szklanki soku pomidorowego
Kilka pieczarek
Papryka wędzona słodka
Sól, pieprz
Szczypta tymianku
Ewentualnie płatki drożdżowe 


Kaszę ugotować al dente(około 10-15 minut), odcedzić. W tym czasie pokroić pieczarki i kapustę, dusić na patelni kilka minut, dodać kaszę, sok pomidorowy i przyprawy gotować jeszcze około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem można posypać płatkami drożdżowymi jednak nie jest to konieczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz