poniedziałek, 22 lutego 2016

Wegańska kremówka wiedeńska lub tort kremówkowy

Witajcie!
Lubicie kremówki? Ja uwielbiam, jednak przechodząc na dietę wegańską musiałam(chciałam w zasadzie) z nich zrezygnować, bo w Opolu nie ma żadnego miejsca, które by takie wegańskie ciasta robiło. Myślałam, że zrobienie takiej domowej jest bardzo czaso- i pracochłonne, trudne i w ogóle, tyyyyyle kalorii. Och, jak bardzo się myliłam! :) Wykonanie takich kremówek lub tortu lub torcików zajmuje naprawdę mało czasu, jest proste i uwierzcie, że każdy sobie z tym poradzi. Jedna z mas to "tradycyjna" bita śmietana kokosowa, a druga to waniliowy pudding z kaszy jaglanej! Właśnie to sprawia, że moja propozycja jest choć trochę zdrowsza niż klasyczna wersja. Dodatku kaszy w ogóle nie czuć, smakuje jak normalna, budyniowa masa, ale oprócz mniejszej ilości kalorii i lepszych wartości odżywczych masa z kaszy ma jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę- nie rozpływa się. Przy wegańskich kremach właśnie to jest niekiedy problemem, bo nie są tak zbite, trzeba je czymś zagęścić, czasem się nie udaje, a tutaj? Nie ma takiego problemu! Dlatego właśnie można tę kremówkę wykorzystać do zrobienia tortu lub mini torcików. Można dodać owoce pomiędzy masy lub na wierzch. Wspaniale będą komponować się truskawki, maliny, jeżyny, marakuja, granat, borówki, jagody lub wedle uznania.



Składniki:
Ciasto francuskie
Kasza jaglana
Mleko waniliowe (zwróćcie uwagę, żeby nie było w nim tony białego cukru)
Mleczko kokosowe
Cukier puder
Ewentualnie ekstrakt waniliowy

Z ciasta francuskiego wyciąć dowolny kształt- w moim przypadku były to koła o średnicy około 10-13 cm. Piec według wskazówek na opakowaniu. W moim przypadku było to 15 minut w 180 stopniach. Próbowałam ciasto nakłuwać i nie nakłuwać, ale ciasto wyrosło dokładnie tak samo. Blaty z ciasta francuskiego pozostawić do wystygnięcia.

Kaszę wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować w mleku waniliowym. Po ostygnięciu ewentualnie dosłodzić i zmiksować na gładką masę. 

Mleczko kokosowe należy najpierw schłodzić tak, aby gęsta, stała część oddzieliła się od wody. Następnie białą część wybieramy łyżką tak, żeby nie wybrać też wody, bo wtedy mleko się nie ubije. Ubijamy jak zwykłą śmietanę, czyli do pożądanej konsystencji. Można dosłodzić do smaku.

Cukier puder zrobiłam miksując w blenderze do smoohtie brązowy cukier. 

Na talerzu ułożyć dolny blat, pokryć go masą jaglaną, później śmietaną kokosową, nałożyć na to górny blat, lekko docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem. Do środka można włożyć owoce, wtedy będzie to jeszcze bardziej jak tort. 
Jeśli chodzi o proporcje- ja na dwa takie "torciki" użyłam 3/4 szklanki kaszy jaglanej i połowy puszki mleka kokosowe, a jeden torcik to mniej więcej tyle, co 1,5 standardowej kremówki. Choć tak naprawdę ilość obu kremów także zależy od Waszego uznania. Na jedną kremówkę przypadnie mniej więcej 1/4 szklanki kaszy jaglanej i mniej niż 1/4 puszki mleczka kokosowego. Wszystko można pomnożyć lub pójść za moim przykładem i zrobić takie mini torciki.
Ciasto najlepiej smakuje po nocy w lodówce.
 
Jakie są Wasze ulubione ciasta? Jaki najbardziej Wam brakuje?

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem weganką, nawet do wegetarianki mi daleko, ale od kiedy zaczęłam się zdrowo odżywiać to te style życia coraz bardziej mnie fascynują. Staram się wplatać bezmięsne dania w swój repertuar, w cudach z jaglanki jestem zakochana, że o mlekach roślinnych nie wspomnę. Te kremówki zrobię na pewno. I oczywiście się pochwalę efektem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem weganką, nawet do wegetarianki mi daleko, ale od kiedy zaczęłam się zdrowo odżywiać to te style życia coraz bardziej mnie fascynują. Staram się wplatać bezmięsne dania w swój repertuar, w cudach z jaglanki jestem zakochana, że o mlekach roślinnych nie wspomnę. Te kremówki zrobię na pewno. I oczywiście się pochwalę efektem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Koniecznie zrób też zdjęcie :)

      Usuń
  4. Ciekawe od kiedy ciasto francuskie jest wegańskie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam sprawdzić składy gotowych ciast francuskich :)

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto francuskie wegańskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, większość sklepowych jest wegańska :)

      Usuń
  7. wyglada super smacznie tylko zastanawiam sie w jakich proporcjach powinne byc skladniki do ciasta bo tego nie podalas a szkoda

    OdpowiedzUsuń
  8. Też zrobię dzisiaj, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń