Przejdź do głównej zawartości

Wegańskie kluski leniwe (cynamonki)

Witajcie!
Mówiłam już, że kocham cynamon? Jeśli bym mogła dodawałabym go do wszystkiego, od kawy i owsianki po dnia wytrawne. Uwielbiam jego smak i jak na prawdziwego miłośnika cynamonu przystało uwielbiam także pyszne, cieplutkie cynamonowe bułeczki! Jednak czasami robienie ich, czekanie aż ciasto wyrośnie jest mimo wszystko trochę zbyt pracochłonne. Wtedy z pomocą przychodzą... Leniwe! Te kluseczki zajmują w moim miejscu szczególne miejsce, bo nierozłącznie kojarzą mi się z przedszkolnym obiadem... Były wtedy podawane ze smażoną bułką tartą i marchewką i to połączenie smaku sera i marchewki właśnie tak uwielbiam. Jeśli jeszcze tego nie próbowaliście to koniecznie musicie! 
Kluseczki są miękkie, bardzo serowe(to za sprawą tego, że nie chciało mi się ich gotować i zostawiłam je na noc w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, tofu nie skwaśniało, ale smaki lepiej się połączyły i smakowały dokładnie tak, jak biały ser), a do tego nie są z ziemniaków(które lubię i są bardzo zdrowe, ale szczerze powiedziawszy bardziej odpowiadają mi w wersji wytrawnej), tylko z kaszy jaglanej. Nadzienie za sprawą oleju kokosowego po przekrojeniu wylewa się i tworzy bardzo smaczny sos. Całość połączona z marchewką smakuje jak cynamonowo-marchewkowe bułeczko-kluseczki. Taka wegańska hybryda kilka ulubionych smaków!
Przepis na leniwe można także wykorzystać bez cynamonu, jako normalne, najzwyklejsze leniwe, należy wtedy po prostu pominąć nadzienie.

 
 Składniki(na kluski):
 1,5 kubka ugotowanej kaszy jaglanej
100 g tofu
Sok z jednej cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej (lub gryczanej)
1/3 szklanki mąki orkiszowej(można dać tylko pszenną lub tylko grycznaną)

Kaszę i tofu zmiksować na gładko i powoli dosypywać mąk. U mnie wymagało to nieco większej ilości każdej z mąk ponieważ mój blender nie radzi sobie z takimi bardziej stałymi produktami, więc musiałam dodać około 1/2 szklanki wody, ale jeśli Wasz blender jest lepszy bez problemu poradzi sobie z miksowaniem kaszy. Ciasto powinno mieć konsystencję ciepłej plasteliny, czyli może się trochę kleić, ale powinno dać się je bez problemu formować. Jeśli tak nie jest najlepiej dodawać mąką ziemniaczaną i pszenną w proporcji 1:1, czyli na przykład jedna łyżka mąki ziemniaczanej i jedna pszennej. Jeśli chcemy zrobić normalne leniwe ciasto wystarczy uformować w wałek, pokroić i ugotować(wrzucać do wrzątku i gotować około 3-5 minut po wypłynięciu od czasu do czasu mieszając, żeby nic nie przywarło; jeśli macie trudności z uformowaniem wałka, najlepiej posypać blat mąką). Kluski można też zostawić na kilka godzin, żeby smaki się "przegryzły", wtedy smak twarogu będzie bardziej wyczuwalny. 

Składniki na nadzienie:
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki cukru (użyłam kokosowego)
2 łyżeczki cynamonu (lub do smaku)

Olej kokosowy rozpuścić, wymieszać z cukrem i cynamonem. Połowę lub 1/3 ciasta na kluski rozwałkować lub rozpłaszczyć(nie musi być równo) na prostokąt lub kwadrat o grubości mniej więcej 1 centymetra. Ciasto posmarować masą cynamonową, zwinąć w rulon tak jak bułeczki cynamonowe i pociąć na plastry grubości mniej więcej 2-3 cm. Brzegi, tam gdzie kroiliśmy i gdzie kluski się stykały zlepić tak, żeby nadzienie nie wypłynęło(najlepiej łącząc górną krawędź z dolną). Takie kluski też można zostawić na kilka godzin, żeby nabrały bardziej twarogowego smaku lub wrzucić do wrzątku i gotować 3-5 minut od wypłynięcia, od czasu do czasu mieszając, żeby nic się nie przykleiło. 

Moja propozycja podania to zrumieniona na oleju bułka tarta z cynamonem, starta marchewka i rodzynki. 



Smacznego!





Komentarze

  1. cześć! czym mogę zamienić tofu? Da się twarogiem? Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Tak, można zamienić, tylko wtedy trzeba sobie dobrać proporcję, żeby ciasto się za bardzo nie kleiło, ale żeby też nie było bardzo twarde jak się ugotuje, bo jednak twaróg ma inne właściwości, między innymi więcej tłuszczu i inną strukturę. Pozdrawiam również :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…