Przejdź do głównej zawartości

Wegańska Mozzarella w 5 minut + Sos serowy

Witajcie!
Na blogu był już przepis na Mozzarellę, ale to przepis, na który trzeba czekać, a czasem potrzebne jest nam coś na szybko, na już, bo już chce się nam zapiekanek, pizzy, sery gotowe nie wszędzie są dostępne, a do tego są dość drogie(choć nie do końca, bo w zasadzie są w cenie trochę lepszych żółtych, krowich serów). Tak czy siak każdy z nas czasem ma ochotę na ciągnący się, pyszny ser, który dodatkowo możemy zapiec i często to właśnie ser jest tym, za czym najbardziej tęsknimy jedząc wegańsko. 
Dlatego właśnie chcę Wam przedstawić przepis na ekspresową Mozzarellę, taką którą może zrobić każdy, nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych, nie trzeba czekać. Ser jest od razu roztopiony, nie tężeje, można go używać na ciepło lub na zimno. Można zapiekać, używać do zapiekanek, pizzy, jako sos do makaronu, generalnie wszędzie tam gdzie potrzebujemy sera, który będzie się ciągnął, będzie kremowy i po prostu pyszny. 


Składniki:
 Szklanka mleka roślinnego(ja używałam sojowego)
2 łyżki mąki z tapioki
Sól
Pieprz
Czosnek
Ewentualnie olej i kilka kropli octu

Jeśli chcemy zrobić tłustszą wersję do blendera wlewamy mleko z kilkoma kroplami octu, miksujemy około minuty, dodajemy olej, miksujemy jeszcze minutę. Następnie dodajemy przyprawy i mąkę, miksujemy tak, żeby nie było grudek(jeśli robimy wersję bez oleju to ten krok pomijamy i miksujemy mleko z mąką i przyprawami). Jeśli chodzi o ilości, ja dodałam wszystkiego po szczypcie i użyłam czosnku granulowanego, bo nie chciałam, żeby w serze były cząstki czosnku, ale jeśli Wam to nie przeszkadza to możecie użyć świeżego. Po zmiksowaniu wszystko przelewamy na patelnię(szybciej zrobi się na patelni, ale możecie zrobić to w garnku) i gotujemy, cały czas mieszając około 5 minut, aż całość zgęstnieje. Generalnie wygląda to tak, że na początku zaczynają tworzyć się grudki, które dzięki mieszaniu po chwili zaczynają tworzyć gładki, ciągnący się ser. 



Jeśli chodzi o zdjęcie powyżej- to moja wersja sosu serowo pomidorowego. Powstała z połączenia Mozzarelli(wersji z olejem) z puszką pomidorów. Przepis jest banalnie prosty- 1,5 porcji Mozzarelli z przepisu powyżej pod koniec gotowania połączyłam z puszką pomidorów, bazylią i suszonymi pomidorami dla podbicia smaku.

Smacznego!

Komentarze

  1. dzięki za inspiracje - efekt końcowy mi smakował =]

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię już któryś raz, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…