Przejdź do głównej zawartości

Stir Fry po polsku

Witajcie!
Dzisiaj proponuje Wam danie bardzo szybkie i zdrowe, a przy tym niesamowicie smaczne. Samo stir fry to azjatycka metoda gotowania, a raczej smażenia. Sprawia, że warzywa nie są tak całkiem surowe, ale pozostają bardzo chrupiące. Stir fry przygotowuje się zazwyczaj z warzyw korzeniowych, mięsa, papryki, fasoli z dodatkiem kiełków lub zielonej cebulki. W mojej wersji użyłam składników, które są łatwo dostępne, możemy kupić je świeże, no i przede wszystkim pochodzące z naszego, rodzimego kraju. Orzechowego smaku nadaje im posypka z prażonych zarodków pszennych, które są dostępne praktycznie w każdym większym sklepie. Zieloną cebulkę zastępuje por, w dodatku ta część, którą najczęściej wyrzucamy. Azjatyckiego charakteru nadaje tutaj makaron Soba i marynowane tofu. 


Składniki:
Kostka tofu
Jasnozielona i ciemnozielona część pora
Marchewka
Topinambur
Sos sojowy
Sos chilli, piri piri lub chilli w proszku
Sól
Pieprz
Imbir
Zarodki pszenne
Sok z połowy cytryny
Olej do smażenia

Tofu kroimy w drobną kostkę i marynujemy w 2 łyżkach sosu sojowego, 1 łyżce ostrego sosu lub połowie lub całej łyżeczce chilli i połowie lub całej łyżeczce imbiru, dolewany do tego sok z połowy cytryny i trochę oleju, tak, żeby każda kosteczka tofu była obtoczona w marynacie. Tofu najlepiej przygotować rano lub poprzedniego dnia wieczorem, bo im dłużej się marynuje tym lepiej smakuje. 
Jeśli mamy już zamarynowane tofu musimy pokroić warzywa: por na paseczki lub krążki, marchewkę i topinambur w słupki. Na patelki lub w woku należy rozgrzać olej- na mocno rozgrzany możemy wrzucić warzywa i tofu, cały czas mieszając. Smażyć około 5 minut. Można doprawić solą i pieprzem, jednak nie jest to konieczne, bo danie ma już wyrazisty smak. Zarodki pszenne trzeba uprażyć na suchej patelni prze około 2-3 minuty- uwaga, bo szybko się przypalają. Jeśli zauważymy, że brązowieją należy zdjąć je ze źródła ciepła i jeszcze chwilę mieszać na patelni. 
Stir fry najlepiej smakuje z jakimś zajatyckim rodzajem makaronu, na przykład, jak u mnie z makaronem Soba, makaronem sojowym lub ryżowym albo z ryżem. Po wierzchu najlepiej posypać obficie prażonymi zarodkami, w takiej formie są pyszne! 



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…