sobota, 23 stycznia 2016

Owsianka o smaku makowca w 5 minut!

Witajcie!
Pewnie po treści mojego bloga zauważyliście już, że uwielbiam ekspresowe ciasta w innej formie i to jest kolejne, tym razem w wersji śniadaniowej. Smakuje jak makowiec, wygląda jak makowiec, a nie ma w nim ani ciasta, ani jajek, ani cukru? A do tego w 5 minut? I zdrowo? Da się lepiej? :)
Mak zawiera dużo wapnia, żelaza, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego do tego przepisu szczególnie polecam mleko kokosowe, bo zawiera ona właśnie sporo tłuszczu i dzięki niemu bardziej korzystamy z właściwości maku. I rozwiewając wszelkie możliwości, jeśli nie ma indywidualnych przeciwwskazań mak można jeść bez problemu na surowo! 


Składniki(na jedną, dużą porcję):
2-5 łyżeczek maku(zależy jak bardzo go lubicie, nie musi być ani zmielony, ani namoczony, ale może)
7-8 łyżek dowolnych płatków(ja użyłam owsianych i żytnich)
Szklanka mleka kokosowego(lub innego bogatego w tłuszcz)
Rodzynki, daktyle, owoce kandyzowane, skórki pomarańczy, cytryny kandyzowane lub suszone, orzechy lub jakiekolwiek inne bakalie, które lubicie(ja polecam jednak suszone, żeby nie dodawać cukru razem z kandyzowanymi)
U mnie do ozdoby gruszka(tak, to paski to gruszka :) ) i jagody goji
Ewentualnie syrop klonowy, daktylowy lub inny słodzik

Jeśli używanie niemielonego maku należy go połączyć z mlekiem i przez około minutę zblendować, później dorzucić resztę bakali i miksować pulsacyjnie(można też pokroić). Ja użyłam kilku orzechów włoskich, rodzynek, jednego daktyla i szczypty skórki z cytryny. Połączyć wszystko z płatkami i zagotować normalnie lub w mikrofalówce albo zostawić na noc w lodówce. Przed podaniem całość można przystroić paskami z gruszki, jagodami goji, syropem, pomarańczą lub według własnego uznania.

Smacznego!

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mnie nie wyszło to zblendowanie maku. Za słaby blender?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czemu nie wyszło? Co było nie tak? Mak nie będzie nigdy zblendowany tak całkiem, że nie będzie ziarenek, bo nawet jak się go mieli to ziarenka i tak zostają, także tym się kompletnie nie przejmuj jeśli taki był problem :) W miksowaniu bardziej chodzi o to, żeby mleko smakowało makiem i żeby smaki się połączyły. Mam nadzieję, że mimo wszystko smakowało :)

      Usuń