Przejdź do głównej zawartości

Co zrobić z okary? Czyli wegańskie "pączki" pieczone

Witajcie!
Dzisiaj chciałabym przedstawić przepis na zdrowszą wersję wegańskich pączków z wykorzystaniem okary, czyli puply powstałej przy produkcji mleka sojowego, z którą tak naprawdę czasem nie wiadomo co zrobić, często ją wyrzucamy, bo mamy już dość pasztetów, kotletów, zwykłych ciasteczek. Stąd moja propozycja- pączki są pyszne, zdrowsze, mogą być bez cukru(jedyny cukier jest w czekoladzie, ale spokojnie można użyć czekolady słodzonej stewią lub innym słodzidłem), można wykonać je także z mąki pszennej, wtedy będą bardziej puszyste i trochę mniej "mięsiste". Tak czy siak, połączenie ciasta, kwaśnej, owocowej galaretki i lekko gorzkiej czekoladowej polewy z dodatkiem lekko słonego masła orzechowego jest genialne. A co najlepsze, wykonanie pączków nie zajmie Wam dłużej niż 30 minut plus 10 minut na ich ostygniecie pomiędzy pieczeniem a pokrywaniem galaretką i czekoladą. 


Składniki na pączki(około 15 sztuk):
200 g mąki pełnoziarnistej(lub pszennej)
120 g okary
2 łyżeczki proszku do pieczenie
2 łyżki dowolnego oleju w postaci ciekłej
Łyżeczka mielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki wody
3-10 łyżek mleka roślinnego
1 płaska łyżeczka stewii (lub inny słodzik do smaku)

Wodę wymieszać z siemieniem, poczekać chwilkę, żeby zrobił się "glutek". Wszystkie składniki wymieszać w misce. Ilość mleka  zależy od tego jak dobrze wycisnęliście okarę- ja potrzebowałam około 3 łyżek, ciasto powinno być zbite i nie lepić się do rąk, mniej więcej jak ciasto kruche. Z ciasta uformować donaty lub inny dowolny kształt. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopnii przez 10-15 minut. 

Galaretka owocowa:
Pół szklanki dowolnych owoców(ja użyłam czarnych i czerwonych porzeczek)
Pół szklanki lub 3/4 szklanki wody(zależnie od tego jak soczyste owoce wybraliście, konsystencja zmiksowanej całości powinna być taka jaka soku przecierowego, na przykład marchwiowego)
Łyżeczka agaru

Wszystkie składniki zmiksować, zagotować i gotować około 2-3 minut do zgęstnienia.

Polewa czekoladowo-orzechowa:
Pół czekolady gorzkiej
 Łyżka oleju kokosowego
Łyżka masła orzechowego solonego lub około 1,5 łyżki orzeszków ziemnych i szczypta soli

Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej. Jeśli używamy orzeszków należy je najpierw zmiksować i doprawić szczyptą soli

Pączki wystudzić, wrzucać do garnuszka z galaretą, obtaczać, przekładać na talerz. Ja pokryłam je podwójną warstwą galaretki, kiedy skończyłam pokrywać pączki jedną warstwą były już całkiem zastygnięte, więc zrobiłam to od razu. Później obtaczałam je w czekoladzie i wstawiłam do lodówki na godzinę, żeby stężały.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet schabowy (seitan)

Witajcie! Dzisiaj przedstawiam Wam zdecydowaną gwiazdę w tradycyjnej kuchni polskiej, mianowicie pysznego, soczystego schabowego w chrupiącej panierce! Seitan czy w ogóle gluten to wciąż produkt mało "oswojony". Niektórzy myślą, że robi się go długo, że jest skomplikowany, ale tak naprawdę wszystko to tylko mity. Owszem samo przygotowanie go trochę trwa, ale to głównie czekanie, samej roboty jest przy nim tyle co przy prostszym cieście. Wystarczy wymieszać, ugotować, ostudzić i można smażyć! Sam seitan jest w swojej strukturze i smaku dość podobny do mięsa, jeśli nieco bardziej "gąbczasty", ale dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest to w zasadzie niewyczuwalne i schabowe naprawdę smakują jak schabowe. Do tego można zrobić nawet ogromnego schaba na cały talerz! Składniki: Szklanka glutenu(jeśli nie mamy samego glutenu to mniej więcej 700 g mąki pszennej) 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki tahiny 1 łyżka pasty miso(można pominąć) Bulion warzyw...

Wegasa, czyli wegańska, wegetariańska kiełbasa paprykowa "wędzona" oraz biała

Witajcie! Zbliżają się święta Wielkanocne, a co za tym idzie część wegan i wegetarian będzie chciała poświęcić koszyczki. Tylko co do nich włożyć jeśli zazwyczaj to kiełbasa, jajka? Przepis na jajka idealne do koszyczka znajdziecie tutaj, babeczki pojawią się wkrótce, ale co zrobić z kiełbasą? Czym ją zastąpić? To wcale nie takie trudne! Wystarczy dosłownie kilka składników, przyprawy, trochę czasu i będziecie mogli włożyć do swojego koszyka wegasę, nie przyciągając tym samym żadnych spojrzeń w stylu "w koszyku musi być kiełbasa, a nie jakieś wege wymysły!". Oczywiście wegasa nadaje się także do jedzenia, w przeciwieństwie do większości kiełbas, które można kupić w sklepach. Jest smaczna na zimno, na kanapkach lub maczana w musztardzie i jedzona w stylu "wiejskim". Smaczna będzie także w tofucznicy, biała będzie idealna w żurku, obydwie sprawdzą się na ciepło, gotowane, smażone, w zapiekankach. Nie rozpadają się, nie rozpuszczają, nie tracą kształtu. Po podsmażen...

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :) Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego) Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej u...