Przejdź do głównej zawartości

Co zrobić z okary? Czyli wegańskie "pączki" pieczone

Witajcie!
Dzisiaj chciałabym przedstawić przepis na zdrowszą wersję wegańskich pączków z wykorzystaniem okary, czyli puply powstałej przy produkcji mleka sojowego, z którą tak naprawdę czasem nie wiadomo co zrobić, często ją wyrzucamy, bo mamy już dość pasztetów, kotletów, zwykłych ciasteczek. Stąd moja propozycja- pączki są pyszne, zdrowsze, mogą być bez cukru(jedyny cukier jest w czekoladzie, ale spokojnie można użyć czekolady słodzonej stewią lub innym słodzidłem), można wykonać je także z mąki pszennej, wtedy będą bardziej puszyste i trochę mniej "mięsiste". Tak czy siak, połączenie ciasta, kwaśnej, owocowej galaretki i lekko gorzkiej czekoladowej polewy z dodatkiem lekko słonego masła orzechowego jest genialne. A co najlepsze, wykonanie pączków nie zajmie Wam dłużej niż 30 minut plus 10 minut na ich ostygniecie pomiędzy pieczeniem a pokrywaniem galaretką i czekoladą. 


Składniki na pączki(około 15 sztuk):
200 g mąki pełnoziarnistej(lub pszennej)
120 g okary
2 łyżeczki proszku do pieczenie
2 łyżki dowolnego oleju w postaci ciekłej
Łyżeczka mielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki wody
3-10 łyżek mleka roślinnego
1 płaska łyżeczka stewii (lub inny słodzik do smaku)

Wodę wymieszać z siemieniem, poczekać chwilkę, żeby zrobił się "glutek". Wszystkie składniki wymieszać w misce. Ilość mleka  zależy od tego jak dobrze wycisnęliście okarę- ja potrzebowałam około 3 łyżek, ciasto powinno być zbite i nie lepić się do rąk, mniej więcej jak ciasto kruche. Z ciasta uformować donaty lub inny dowolny kształt. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopnii przez 10-15 minut. 

Galaretka owocowa:
Pół szklanki dowolnych owoców(ja użyłam czarnych i czerwonych porzeczek)
Pół szklanki lub 3/4 szklanki wody(zależnie od tego jak soczyste owoce wybraliście, konsystencja zmiksowanej całości powinna być taka jaka soku przecierowego, na przykład marchwiowego)
Łyżeczka agaru

Wszystkie składniki zmiksować, zagotować i gotować około 2-3 minut do zgęstnienia.

Polewa czekoladowo-orzechowa:
Pół czekolady gorzkiej
 Łyżka oleju kokosowego
Łyżka masła orzechowego solonego lub około 1,5 łyżki orzeszków ziemnych i szczypta soli

Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej. Jeśli używamy orzeszków należy je najpierw zmiksować i doprawić szczyptą soli

Pączki wystudzić, wrzucać do garnuszka z galaretą, obtaczać, przekładać na talerz. Ja pokryłam je podwójną warstwą galaretki, kiedy skończyłam pokrywać pączki jedną warstwą były już całkiem zastygnięte, więc zrobiłam to od razu. Później obtaczałam je w czekoladzie i wstawiłam do lodówki na godzinę, żeby stężały.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…