Przejdź do głównej zawartości

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie!
Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane. 
Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego!
Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak...
(English version below)


Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zblendowanej lub rozgniecionej tłuczkiem do zmieniaków
2 ogórki kiszone/konserwowe, drobno pokrojone(mogą być na przykład z chilli, jakie tylko lubicie) + około 5-6 łyżek soku z ogórków
1 czerwona cebula, drobno pokrojona(może być też zwykła, ale czerwona ma łagodniejszy smak)
1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
5-6 łyżek wegańskiego majonezu lub pół szklanki mleka sojowego, 1/4 szklanki oleju, łyżeczka octu
Sól
Pieprz
Papryka wędzona
Sok z cytryny
Ewentualnie płatki drożdżowe

Jeśli nie używacie gotowego majonezu to mleko sojowe miksujemy przez minutę z łyżeczką octu, dodajemy olej i miksujemy jeszcze minutę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sól, pieprz, paprykę(ja dałam 3/4 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki), sok z całej cytryny, ewentualnie płatki drożdżowe, można też dodać kukurydzę. Sałatkę przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. 

Ingridients:
2 glasses of cooked chickpea, mashed
2 pikeles + 5-6 teablespoons of pikle juice
1 red onion, chopped
1 celery rib, chopped
5-6 tablespoons od vegan mayonnnaise or 1/2 glass of soy milk, 1/4 glass of vegetable oil, 1 teaspoon of vinegar
Salt
Pepper
Smoked paprika
Lemon juice
Optionally nutritional yeast

If you're not using mayo, add your milk and vinegar to the blender and blend 1 minute, than add oil and blend antoher minut. Mix evertyhing in the bowl: veggis, mayo, chickpea, salt, pepper, smoked paprika(I used 3/4 of teaspoon), juice of one lemon or optionally nutritional yeast. Store the salad in the frigde not longer than 2-3 days. 


I was suprised but it's really taste like tuna, I don't have any idea why, but it truly is. And, what's importnat to me, I don't feel the celery in this salad, cause I hate celery very much. 

Smacznego!

Bon Apetit!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :) Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego) Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej u

Wegeńska wołowina/kaczka w azjatyckim stylu (jak u "chińczyka", czyli tofu dla początkujących)

Witajcie! Kto z Was zastanawiał się jaki jest fenomen azjatyckich barów i tego niezwykłego smaku tofu, w którym ani trochę nie czuć charakterystycznego posmaku soi? Ja zastanawiałam się całkiem długo, razem z P., który w końcu podrobił smak, tyle, że nie tofu, a... wołowiny lub kaczki, w zależności od przypraw. Kiedy jadłam to pierwszy raz to dosłownie, odebrało mi mowę. Danie jest fenomenalne, pełne smaku i co dla mnie ważne, w ogóle nie czuć w nim tofu! Dla początkujących to idealne, bo chyba każdemu na początku wegańskiej czy wegetariańskiej drogi nieco przeszkadzał posmak tofu. Jeśli należycie do tej grupy, nie martwcie się, przyzwyczaicie się i po pewnym czasie przestaniecie go wyczuwać albo nie będzie Wam już przeszkadzał. Koniecznie spróbujcie!  Jeśli jesteście fanami mięsnych smaków, ale nie lubicie za bardzo kombinować na przykład z glutenem, lubicie proste, szybkie przepisy to to coś dla Was.  Składniki: Kostka tofu (180 lub 200 gram, ja użyłam tofu bio Polsoi)

Kotlet schabowy (seitan)

Witajcie! Dzisiaj przedstawiam Wam zdecydowaną gwiazdę w tradycyjnej kuchni polskiej, mianowicie pysznego, soczystego schabowego w chrupiącej panierce! Seitan czy w ogóle gluten to wciąż produkt mało "oswojony". Niektórzy myślą, że robi się go długo, że jest skomplikowany, ale tak naprawdę wszystko to tylko mity. Owszem samo przygotowanie go trochę trwa, ale to głównie czekanie, samej roboty jest przy nim tyle co przy prostszym cieście. Wystarczy wymieszać, ugotować, ostudzić i można smażyć! Sam seitan jest w swojej strukturze i smaku dość podobny do mięsa, jeśli nieco bardziej "gąbczasty", ale dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest to w zasadzie niewyczuwalne i schabowe naprawdę smakują jak schabowe. Do tego można zrobić nawet ogromnego schaba na cały talerz! Składniki: Szklanka glutenu(jeśli nie mamy samego glutenu to mniej więcej 700 g mąki pszennej) 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki tahiny 1 łyżka pasty miso(można pominąć) Bulion warzyw