Przejdź do głównej zawartości

Sposób na tłusty czwartek: owsianka o smaku pączka

Witajcie!
Lubicie pączki? Ile zazwyczaj jecie w tłusty czwartek? To jedyny dzień kiedy je jecie czy może w ciągu roku, do kawy też lubicie? 
Ja bardzo lubię, ale niestety pączki są dość kaloryczne i o ile raz w roku można sobie pozwolić na taką przyjemność tak przez pozostałą część roku już niekoniecznie. Poza tym naprawdę ciężko znaleźć dobrego pączka, zwłaszcza wegańskiego, bo na co dzień praktycznie nigdzie nie są dostępne. Można oczywiście zrobić je w domu, ale zajmuje to dużo czasu, pochłania dużo oleju, a w dodatku jeśli zrobimy je sami to później sami musimy zjeść, a robić porcji dla jednej osoby zwyczajnie się nie opłaca. A co gdyby tak móc zjeść pączka na śniadanie? Takiego, którego przygotowuje się ekspresowo, jest zdrowszy i zdecydowanie mniej kaloryczny niż oryginał? Jasne! Ja sama uwielbiam takie przepis- niestandardowe wersje, ciasto lub ciastko w innej, szybszej i mniej pracochłonnej formie, bo choć uwielbiam piec to zazwyczaj nie mam na to czasu, a też pieczenie ciast tylko dla mnie i P. trochę mija się z celem, bo czasem ma się ochotę tylko na kawałek ciasta, a dla dwóch kawałków średnio opłaca się w ogóle włączać piekarnik... Ale owsiankowa wersja pączka jest rewelacyjna! Naprawdę smakuje jak pączek, jest pyszna, słodka(ale nie za słodka!), różana, owocowa!


Składniki(na jedną porcję):
Pół szklanki płatków(najlepiej sprawdzą się owsiane lub jaglane)
3/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżeczki dżemu truskawkowego lub z dzikiej róży(lub więcej jeśli lubicie bardzo słodkie)+trochę na wierzch
2 łyżki wody różanej
Ewentualnie konfitura z płatków róży

Mleko wymieszać z dżemem, wodą różaną i konfiturą, dodać do płatków i zostawić na 10 minut. Na wierzchu można zrobić dowolny kształt z dżemu lub konfitury lub dżemu z dodatkiem wody różanej, który będzie służył za nadzienie pączka i dokładnie tak jak w pączku jemy nabierając na łyżeczkę trochę nadzienia i trochę płatków.

Smacznego!

Komentarze

  1. skąd wziąć wodę różaną? mógłby ktoś wstawić zdjęcie jak ona wygląda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W internecie można kupić albo w sklepie orientalnym. Generalnie taka woda nawet nie jest droga, kosztuje koło 6 zł za buteleczkę, a ma też genialne zastosowanie kosmetyczne! :) ja kupuje tę http://www.talia24.pl/components/com_virtuemart/shop_image/product/Woda_R____ana_51efafaea0823.jpg

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :) Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego) Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej u

Wegeńska wołowina/kaczka w azjatyckim stylu (jak u "chińczyka", czyli tofu dla początkujących)

Witajcie! Kto z Was zastanawiał się jaki jest fenomen azjatyckich barów i tego niezwykłego smaku tofu, w którym ani trochę nie czuć charakterystycznego posmaku soi? Ja zastanawiałam się całkiem długo, razem z P., który w końcu podrobił smak, tyle, że nie tofu, a... wołowiny lub kaczki, w zależności od przypraw. Kiedy jadłam to pierwszy raz to dosłownie, odebrało mi mowę. Danie jest fenomenalne, pełne smaku i co dla mnie ważne, w ogóle nie czuć w nim tofu! Dla początkujących to idealne, bo chyba każdemu na początku wegańskiej czy wegetariańskiej drogi nieco przeszkadzał posmak tofu. Jeśli należycie do tej grupy, nie martwcie się, przyzwyczaicie się i po pewnym czasie przestaniecie go wyczuwać albo nie będzie Wam już przeszkadzał. Koniecznie spróbujcie!  Jeśli jesteście fanami mięsnych smaków, ale nie lubicie za bardzo kombinować na przykład z glutenem, lubicie proste, szybkie przepisy to to coś dla Was.  Składniki: Kostka tofu (180 lub 200 gram, ja użyłam tofu bio Polsoi)

Kotlet schabowy (seitan)

Witajcie! Dzisiaj przedstawiam Wam zdecydowaną gwiazdę w tradycyjnej kuchni polskiej, mianowicie pysznego, soczystego schabowego w chrupiącej panierce! Seitan czy w ogóle gluten to wciąż produkt mało "oswojony". Niektórzy myślą, że robi się go długo, że jest skomplikowany, ale tak naprawdę wszystko to tylko mity. Owszem samo przygotowanie go trochę trwa, ale to głównie czekanie, samej roboty jest przy nim tyle co przy prostszym cieście. Wystarczy wymieszać, ugotować, ostudzić i można smażyć! Sam seitan jest w swojej strukturze i smaku dość podobny do mięsa, jeśli nieco bardziej "gąbczasty", ale dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest to w zasadzie niewyczuwalne i schabowe naprawdę smakują jak schabowe. Do tego można zrobić nawet ogromnego schaba na cały talerz! Składniki: Szklanka glutenu(jeśli nie mamy samego glutenu to mniej więcej 700 g mąki pszennej) 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki tahiny 1 łyżka pasty miso(można pominąć) Bulion warzyw