Przejdź do głównej zawartości

Selerabowy, czyli wegański kotlet schabowy + zupa cebulowa

Witajcie!
Pomysł na dzisiejszy przepis powstał w zasadzie w Wigilię, kiedy smażyliśmy selerybe, bo skoro z selera da się zrobić rybę to dlaczego nie schab? Kotlety do złudzenia przypominają tradycyjnego schabowego- zarówno smakiem jak i konsystencją, dlatego są idealna na tradycyjny, polski obiad! W dodatku to obiad nie tylko smaczny, i zdrowy, ale także bez przemocy, bez cierpienia, czyli, moim zdaniem, idealny. A do tego, całkiem przy okazji robimy też zupę cebulową, czyli w 45 minut możemy przygotować pyszny, dwudaniowy obiad :)
Ostatnio kilka osób zapytało mnie jak można tęsknić za smakiem mięsa będąc weganinem, więc chciałabym też poruszyć ten temat przy okazji bezmięsnego schabowego. Mianowicie za smakiem mięsa można tęsknić, niezależnie od tego ile czasu jest się weganinem/wegetarianinem czy na diecie wegańskiej/wegetariańskiej, czas ma tu tak naprawdę mało do rzeczy, bo jeśli kiedyś lubiliśmy smak mięsa to naturalnym jest, że za nim tęsknimy. Dlatego właśnie uważam, że w podrabianiu mięsnych smaków nie ma nic złego, bo mimo tej tęsknoty świadomie rezygnujemy z jedzenia mięsa czy innych produktów odzwierzęcych, poświęcamy coś dla naszych zwierzęcych przyjaciół, decydujemy, że wolimy tęsknić za czymś niż krzywdzić inne istoty. Z racji tego, że jest to uczynek niesamowicie dobry i godny podziwu, będę podrabiać mięso dalej, bo osobom, które robią coś tak dobrego też należy się dobre jedzenie, "mięsne" smaki jeśli za nimi tęsknią i każdy mój "mięsny" przepis jest  osobistym podziękowaniem dla osób, które rezygnują z mięsa, bo nie chcą żeby ktoś przez to cierpiał. 


Składniki:
Seler
2 średnie cebule
3-4 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
5-6 ziarenek pieprzu
Bulion lub kostka warzywna
2 łyżki pasty miso (można pominąć)
1/4 szklanki buło tartej
1/4 szklanki zarodków pszennych (można pominąć i użyć 1/2 szklanki bułki)
Zamiennik jajka(glutek z siemienia, gotowy zamiennik jajka, 1/2 szklanki wody wymieszana z 2-3 łyżkami mąki kukurydzianej, woda lub mleko wymieszane z 3-4 łyżkami oleju lub inny, którego używacie i wiecie, że przyklei panierkę do selera) 
Sól
Pieprz

Selera obrać, pokroić na plastry grubości około 1 cm(można też przekroić je na pól, żeby się nie rozpadły podczas gotowania) włożyć do garnka, zalać bulionem(tak żeby selery były przykryte, można dodać wody i wrzucić pokruszoną kostkę warzywną), pokrojoną w krążki cebulą, liśćmi laurowymi, zielem, pieprzem. Można tą mieszankę zostawić na kilka godzin, żeby smaki się wymieszały, ale można też od razu przejść go gotowania- zajmuje to około 20 minut. Po tym czasie wyłowić selera, poczekać aż ostygnie. W tym czasie przygotować nasze "jajko" w głębokim talerzu, na drugim talerzu wymieszać bułkę i zarodki lub samą bułkę, można do niej dodać soli i pieprzu do smaku. Po wystygnięciu selerowe kotlety posypać dość obficie solą i pieprzem, jak normalne schabowe, moczyć w "jajku", później obtaczać dokładnie w bułce tartej i smażyć do uzyskania złotego koloru panierki. 

Jeśli chodzi o pozostały bulion, możemy wcześniej podsmażyć jeszcze 1-3 cebul na oliwie lub maśle(wegańskim) i po wyjęciu selera dodać ją do bulionu, opcjonalnie dolać kieliszek białego wina i gotować jeszcze około 20 minut. Wyjdzie nam naprawdę przepyszna zupa cebulowa. Najlepiej podawać ją z grzankami lub grzankami z serem, na przykład z ziemniaka. 

U mnie selerabowe są podane z surówkami(gotowymi) oraz z ziemniaczkami z lekko cytrynowym, domowym, wegańskim masłem, na które przepis będzie jutro. 

Jeśli chodzi o moją serię Deska Serów i Przekąsek, mimo, że miała być do Sylwestra, nie zdążyłam ze wszystkim, okazało się, że tych serów, wędlin i przekąsek jest całe mnóstwo, więc będę ją kontynuować, powoli będą pojawiać się kolejne przepisy, ale będą także przepisy fast foodowe- najbardziej znane fast foodowe potrawy w wersji wegańskiej i domowej :)


Komentarze

  1. Super przepis, selerowy schabowy. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lecę po seler. Jutro na obiad będzie wałśnie selerabowy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż zgłodniałam! Wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super. Czekam zatem na kontynuację.:) Jest Pani wielka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodaję Twój blog do obserwacji, Twoje przepisy mnie urzekły. Biorę się za testowanie Twoich receptur :-)


    zjadlamniebo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą smakowały albo, że już smakowały :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…