wtorek, 26 stycznia 2016

Wegańskie jajka sadzone

Witajcie!
Jajka sadzone... wydawałoby się, że to przepis nie do zweganizowania, a jednak! Smakują naprawdę podobnie, nie tak samo, nie oszukujmy się, w stu procentach nie odtworzymy smaku jajka, ale, co ciekawe, wegańskie dla mnie jest lepsze, bo nigdy nie lubiłam białka z normalnego jajka. To "jajko", dla mnie, zwyczajnie smakuje lepiej niż normalne, jest doprawione i nawet jeśli komuś smakiem nie będzie przypominało jajka to i tak powinno smakować. Dla mnie mimo wszystko jajko przypomina, za sprawą soli kala namak oraz tego, że podsmażone tofu też ma jajeczny posmak. 
Ta potrawa jest kolejną, która utwierdziła mnie w przekonaniu, że z roślin można zrobić dosłownie wszystko i wydobyć w zasadzie każdy smak i z każdej potrawy to, co najlepsze, pomijając na przykład nieprzyjemny posmak. Weganizm jest naprawdę wspaniałą przygodą!
Do zrobienia żółtka użyłam tofu birmńskiego według przepisu Weganona, który znajdziecie tutaj, ale równie dobrze można zabarwić część normalnej masy kurkumą i też wyjdzie super, ja chciałam po prostu trochę poeksperymentować, a tofu jest naprawdę pyszne, jednak do tego przepisu zużyłam go naprawdę mało, głównie dlatego, że mniej więcej 3/4 było mi potrzebne do innego przepisu, wiec zrobiłam pożytek z resztek :)


Składniki:
180 g tofu
6-7 łyżek mleka roślinnego
1-2 łyżki mąki z ciecierzycy
szczypta czosnku granulowanego(lub do smaku)
szczypta białego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek lub dowolnego oleju
2 łyżeczki płatków drożdżowych
3/4 łyżeczki soli kala namak

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Część masy można odłożyć, dodać do niej kurkumę lub użyć wykrojonych z birmańsnkiego tofu "żółtek". Jajka najlepiej smażyć w ringu lub innym dowolnych kształcie, ale generalnie jakąś formę trzeba mieć, bo inaczej rozleje się na całą patelnię. Można też wziąć mniejszą patelnie, ułożyć na niej kilka żółtek i polać dookoła masą z tofu, ale tutaj mogą wystąpić trudności przy przewracaniu, dlatego najlepiej użyć foremki. 
Foremkę kładziemy na rozgrzanej patelni posmarowanej wybranych tłuszczem, na środku umieszczamy żółtko i zalewamy wszystko masą z tofu. Smażymy około 3-4 minut na średnim ogniu, delikatnie ściągamy foremkę, przewracamy i smażymy jeszcze około 2 minut. Jajka są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie nadają się do kanapki, ale także do krojenia i jedzenia jak oryginał.

Inspiracją do przepisu był filmik https://www.youtube.com/watch?v=8_8UiFSZgjE 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz