Przejdź do głównej zawartości

Owsianka o smaku makowca w 5 minut!

Witajcie!
Pewnie po treści mojego bloga zauważyliście już, że uwielbiam ekspresowe ciasta w innej formie i to jest kolejne, tym razem w wersji śniadaniowej. Smakuje jak makowiec, wygląda jak makowiec, a nie ma w nim ani ciasta, ani jajek, ani cukru? A do tego w 5 minut? I zdrowo? Da się lepiej? :)
Mak zawiera dużo wapnia, żelaza, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego do tego przepisu szczególnie polecam mleko kokosowe, bo zawiera ona właśnie sporo tłuszczu i dzięki niemu bardziej korzystamy z właściwości maku. I rozwiewając wszelkie możliwości, jeśli nie ma indywidualnych przeciwwskazań mak można jeść bez problemu na surowo! 


Składniki(na jedną, dużą porcję):
2-5 łyżeczek maku(zależy jak bardzo go lubicie, nie musi być ani zmielony, ani namoczony, ale może)
7-8 łyżek dowolnych płatków(ja użyłam owsianych i żytnich)
Szklanka mleka kokosowego(lub innego bogatego w tłuszcz)
Rodzynki, daktyle, owoce kandyzowane, skórki pomarańczy, cytryny kandyzowane lub suszone, orzechy lub jakiekolwiek inne bakalie, które lubicie(ja polecam jednak suszone, żeby nie dodawać cukru razem z kandyzowanymi)
U mnie do ozdoby gruszka(tak, to paski to gruszka :) ) i jagody goji
Ewentualnie syrop klonowy, daktylowy lub inny słodzik

Jeśli używanie niemielonego maku należy go połączyć z mlekiem i przez około minutę zblendować, później dorzucić resztę bakali i miksować pulsacyjnie(można też pokroić). Ja użyłam kilku orzechów włoskich, rodzynek, jednego daktyla i szczypty skórki z cytryny. Połączyć wszystko z płatkami i zagotować normalnie lub w mikrofalówce albo zostawić na noc w lodówce. Przed podaniem całość można przystroić paskami z gruszki, jagodami goji, syropem, pomarańczą lub według własnego uznania.

Smacznego!

Smacznego!

Komentarze

  1. Mnie nie wyszło to zblendowanie maku. Za słaby blender?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czemu nie wyszło? Co było nie tak? Mak nie będzie nigdy zblendowany tak całkiem, że nie będzie ziarenek, bo nawet jak się go mieli to ziarenka i tak zostają, także tym się kompletnie nie przejmuj jeśli taki był problem :) W miksowaniu bardziej chodzi o to, żeby mleko smakowało makiem i żeby smaki się połączyły. Mam nadzieję, że mimo wszystko smakowało :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :) Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego) Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej u

Wegeńska wołowina/kaczka w azjatyckim stylu (jak u "chińczyka", czyli tofu dla początkujących)

Witajcie! Kto z Was zastanawiał się jaki jest fenomen azjatyckich barów i tego niezwykłego smaku tofu, w którym ani trochę nie czuć charakterystycznego posmaku soi? Ja zastanawiałam się całkiem długo, razem z P., który w końcu podrobił smak, tyle, że nie tofu, a... wołowiny lub kaczki, w zależności od przypraw. Kiedy jadłam to pierwszy raz to dosłownie, odebrało mi mowę. Danie jest fenomenalne, pełne smaku i co dla mnie ważne, w ogóle nie czuć w nim tofu! Dla początkujących to idealne, bo chyba każdemu na początku wegańskiej czy wegetariańskiej drogi nieco przeszkadzał posmak tofu. Jeśli należycie do tej grupy, nie martwcie się, przyzwyczaicie się i po pewnym czasie przestaniecie go wyczuwać albo nie będzie Wam już przeszkadzał. Koniecznie spróbujcie!  Jeśli jesteście fanami mięsnych smaków, ale nie lubicie za bardzo kombinować na przykład z glutenem, lubicie proste, szybkie przepisy to to coś dla Was.  Składniki: Kostka tofu (180 lub 200 gram, ja użyłam tofu bio Polsoi)

Wegasa, czyli wegańska, wegetariańska kiełbasa paprykowa "wędzona" oraz biała

Witajcie! Zbliżają się święta Wielkanocne, a co za tym idzie część wegan i wegetarian będzie chciała poświęcić koszyczki. Tylko co do nich włożyć jeśli zazwyczaj to kiełbasa, jajka? Przepis na jajka idealne do koszyczka znajdziecie tutaj, babeczki pojawią się wkrótce, ale co zrobić z kiełbasą? Czym ją zastąpić? To wcale nie takie trudne! Wystarczy dosłownie kilka składników, przyprawy, trochę czasu i będziecie mogli włożyć do swojego koszyka wegasę, nie przyciągając tym samym żadnych spojrzeń w stylu "w koszyku musi być kiełbasa, a nie jakieś wege wymysły!". Oczywiście wegasa nadaje się także do jedzenia, w przeciwieństwie do większości kiełbas, które można kupić w sklepach. Jest smaczna na zimno, na kanapkach lub maczana w musztardzie i jedzona w stylu "wiejskim". Smaczna będzie także w tofucznicy, biała będzie idealna w żurku, obydwie sprawdzą się na ciepło, gotowane, smażone, w zapiekankach. Nie rozpadają się, nie rozpuszczają, nie tracą kształtu. Po podsmażen