Przejdź do głównej zawartości

Wegezan, czyli wegański parmezan, najtańszy i najlepszy

Witajcie!
Ostatnio oglądając Kuchnię+ natknęłam się na program Jamiego Olivera. Bardzo go lubię, jego przepisy, sposób podawania dań, kiedyś bardzo chciałabym spróbować jednego z nich. Właśnie w tym programie Jamie robiła zapiekankę, którą posypywał zamiast Parmezanem czerstwym, zmielonym pieczywem. Wtedy pomyślałam sobie o wegańskim Parmezanie, którego już próbowała, który był zrobiony z orzechów, soli i płatków drożdżowym i... dlaczego by nie zastąpić stosunkowo drogich orzechów czymś tańszym, jak właśnie czerstwe pieczywo? Jak pomyślałam, tak też zrobiłam i efekt jest genialny! Dawno nie jadłam żadnego sera w typie Parmezanu, ale ten chlebowy odpowiednik to cudo! Jest serowy, lekko słony, idealny. Będzie pasował zarówno do posypania makaronu jak i do zapiekanki. Dobrze też smakuje wyjadany łyżeczką z miseczki :) Swoją rolę spełni też jako dodatek do panierki lub sama panierka. 


Składniki:
Bułka tarta lub czerstwe pieczywo
Sól
Płatki drożdżowe

Jeśli używamy bułki tartej składniki należy tylko wymieszać. Jeśli używamy pieczywa należy je najpierw zmielić, a później doprawić. Ja używałam bułek, które natarłam oliwą i wysuszyłam w piekarniku, ale szczerze powiedziawszy nie miało to wpływu na smak i tak samo dobrze smakował ten wegezan zrobiony z bułki tartej. Jeśli chodzi o proporcję, ja dałam około 3/4 szklanki okruszków(bułki tartej), 3 łyżki płatków drożdżowych i pół łyżeczki soli, ale to tak naprawdę zależy od Was, ile przypraw dodacie. 

Smacznego!

Komentarze

  1. Czy pieczywo jest wegańskie?
    Masz parę literówek w tekście.

    OdpowiedzUsuń
  2. jesteś najlepsza na świecie... <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :) Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego) Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej u

Wegeńska wołowina/kaczka w azjatyckim stylu (jak u "chińczyka", czyli tofu dla początkujących)

Witajcie! Kto z Was zastanawiał się jaki jest fenomen azjatyckich barów i tego niezwykłego smaku tofu, w którym ani trochę nie czuć charakterystycznego posmaku soi? Ja zastanawiałam się całkiem długo, razem z P., który w końcu podrobił smak, tyle, że nie tofu, a... wołowiny lub kaczki, w zależności od przypraw. Kiedy jadłam to pierwszy raz to dosłownie, odebrało mi mowę. Danie jest fenomenalne, pełne smaku i co dla mnie ważne, w ogóle nie czuć w nim tofu! Dla początkujących to idealne, bo chyba każdemu na początku wegańskiej czy wegetariańskiej drogi nieco przeszkadzał posmak tofu. Jeśli należycie do tej grupy, nie martwcie się, przyzwyczaicie się i po pewnym czasie przestaniecie go wyczuwać albo nie będzie Wam już przeszkadzał. Koniecznie spróbujcie!  Jeśli jesteście fanami mięsnych smaków, ale nie lubicie za bardzo kombinować na przykład z glutenem, lubicie proste, szybkie przepisy to to coś dla Was.  Składniki: Kostka tofu (180 lub 200 gram, ja użyłam tofu bio Polsoi)

Wegasa, czyli wegańska, wegetariańska kiełbasa paprykowa "wędzona" oraz biała

Witajcie! Zbliżają się święta Wielkanocne, a co za tym idzie część wegan i wegetarian będzie chciała poświęcić koszyczki. Tylko co do nich włożyć jeśli zazwyczaj to kiełbasa, jajka? Przepis na jajka idealne do koszyczka znajdziecie tutaj, babeczki pojawią się wkrótce, ale co zrobić z kiełbasą? Czym ją zastąpić? To wcale nie takie trudne! Wystarczy dosłownie kilka składników, przyprawy, trochę czasu i będziecie mogli włożyć do swojego koszyka wegasę, nie przyciągając tym samym żadnych spojrzeń w stylu "w koszyku musi być kiełbasa, a nie jakieś wege wymysły!". Oczywiście wegasa nadaje się także do jedzenia, w przeciwieństwie do większości kiełbas, które można kupić w sklepach. Jest smaczna na zimno, na kanapkach lub maczana w musztardzie i jedzona w stylu "wiejskim". Smaczna będzie także w tofucznicy, biała będzie idealna w żurku, obydwie sprawdzą się na ciepło, gotowane, smażone, w zapiekankach. Nie rozpadają się, nie rozpuszczają, nie tracą kształtu. Po podsmażen