Przejdź do głównej zawartości

Bezglutenowy mazurek wielkanocny bez pieczenia o smaku Snickersa, Twixa i Bounty

Witajcie!
Wyobraźcie sobie ciasto bez pieczenia, bezglutenowe, bez cukru, wegańskie, a więc bez jajek, mleka, masła, bez soi... Brzmi jakby, podążając za zdjęciem krążącym po Internecie, ciasto było z kostek lodu. A nie jest! Jest za to o smaku... Snickersa, Twixa i Bounty! Trzy smaki w jednym cieście? Pewnie zabierze mi to dużo czas... Otóż nie! Przygotowanie mojego ciasta zajmie Wam pół godziny. Dodatkowo to opcja bez pieczenia, a więc nawet najbardziej pechowym kucharzom się uda! Możecie oczywiście zrobić mazurek w jednym smaku, zwiększając ilość nadzienia w przepisie trzykrotnie. Ale wyobraźcie sobie to zaskoczenie, kiedy zapytacie wszystkożernego gościa czy chce kawałek mazurka o smaku Twixa, a może Snickersa, a może Bounty? Uwielbiam takie szybkie, ale bardzo efektowne przepisy. Jeśli jesteście weganami lub macie alergię na jajka, nabiał gluten, naprawdę nie musicie z niczego rezygnować, zwłaszcza w święta. Dodatkowym atutem jest, że choć ciasto jest bardzo słodkie, to nie ma w nim ani grama cukru. 


Składniki:
Na ciasto(tortownica o średnicy 24 centymetrów):
Szklanka płatków jaglanych(lub 1,5 szklanki, jeśli wolicie grubsze ciasto)
1 łyżka melasy lub innego słodzidła (użyłam melasy karobowej)
Szczypta soli 
1 łyżka nasion chia i 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego zalane 2/5 szklanki wody(trochę mniej niż połowa)
Ewentualnie 3-4 łyżki mąki orzechowej lub kokosowej(albo zmielonych orzechów, poprawi to smak ciasta)

20 świeżych lub suszonych, namoczonych daktyli zblendowanych na gładką masę z 4 łyżkami płynnego oleju kokosowego i ewentualnie wodą z moczenia lub w przypadku świeżych daktyli z odrobinką normalnej, przegotowanej wody (tak, żeby nie spalić blendera i żeby masa miała konsystencję gęstego karmelu, pasty; u mnie było to 5 łyżek wody- używałam świeżych daktyli, ale wiadomo, że daktyl daktylowi nierówny)
Tabliczka gorzkiej czekolady i 2 łyżki oleju kokosowego

Na nadzienie o smaku Snickersa:
Garść orzeszków ziemnych
Pół szklanki mąki z orzechów ziemnych lub zmielonych orzechów (mogą być ziemne lub migdały)
1/2 masy daktylowej
1/3-1/2 łyżeczki soli

Na nadzienie o smaku Twixa:
1/3 szklanki płatków jaglanych
1 łyżeczka siemienia lnianego i jedna łyżeczka nasion chia zalane 1/3 szklanką wody
1/3-1/2 łyżeczka soli
1/2 masy daktylowej

Na nadzienie o smaku Bounty:
1/3-1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/3-1/2 szklanki płatków jaglanych
Słodzik (użyłam szczypty stewii)
2 łyżeczki oleju kokosowego
1/3-1/2 szklanki wody

Składniki na ciasto wymieszać, jeśli będzie za suche dodać trochę wody, jeśli zbyt wilgotne dodać trochę płatków. Gotową masą wyłożyć blaszkę- można na spód dać krążek z papieru do pieczenia, jednak ciasto po oddzieleniu nożem bardzo łatwo odchodzi od formy, więc nie jest to koniecznie, jednak trochę ułatwia sprawę. Ciasto należy dość mocno ugnieść w tortownicy pamiętając żeby zrobić też delikatne brzegi Wstawić do lodówki na czas robienia nadzienia. 
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z 2 łyżkami oleju kokosowego.
Ciasto najlepiej "podzielić" na trzy części rysując sobie delikatnie linie końcówką noża lub na przykład wykałaczką. 



Nadzienie o smaku Snickersa
Orzeszki wymieszać z połową masy daktylowej. Drugą połowę masy wymieszać z mąką lub zmielonymi orzechami i solą. Wyłożyć na ciasto, najpierw orzeszki w całości, później słoną masę orzechową.

Nadzienie o smaku Twixa:
Wszystko poza masą daktylową wymieszać razem. Wyłożyć na ciasto, robiąc podwójną jego warstwę. Na to nałożyć masę daktylową. 



Nadzienie o smaku Bounty:
Wszystkie składniki wymieszać, poczekać 2-3 minuty i wyłożyć na ciasto. 

Na wierzch wylać czekoladę i rozsmarować. Jeśli chodzi o dekorację, króliczka zrobiłam z masy orzechowej, której troszkę mi zostało. "Bazie" to kawałki pokrojonych migdałów wymieszane z resztką czekolady z dodatkiem kakao oraz z połówek orzeszków ziemnych.

Całość należy wstawić do lodówki na 1-2 godziny lub na całą noc. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…