Przejdź do głównej zawartości

Truskawkowe serce, czyli deser bardzo awaryjny bez cukru

Witajcie!
Na pewno doświadczyliście kiedyś sytuacji gdy mieliście ochotę na coś słodkiego, oczywiście mieliście dostęp do owoców, ale to jednak nie było to... Każdy ma czasem ochotę nieco pogrzeszyć zjadając coś innego niż same owoce. Ja uwielbiałam kiedyś owoce z bitą śmietaną albo bitą śmietanę z czekoladą... Pamiętam, że jako dziecko chodziłam z Dziadkiem do kawiarni i taki właśnie deser jadłam, bitą śmietanę z czekoladą. Później wolałam wersję z owocami, bo wprost uwielbiam połączenie kremowej, słodkiej śmietanki z kwaśnymi owocami. Ale co zrobić gdy wegańska bita śmietana nie jest już wcale tak łatwo dostępna? Można zrobić ją oczywiście z mleczka kokosowego i jeśli mamy jakieś w lodówce to świetne rozwiązanie, ale nie każdy je ma, prawda? I co wtedy? Na ratunek przychodzi sojowa śmietanka! Nie jest do końca jak bita śmietana, jest nieco mniej puszysta, ale do owoców sprawdza się rewelacyjnie! Może stanowić także świetną bazę pod kremy do tortów(przepisy będą wkrótce), można dodać ją do gorącej czekolady lub kawy. Można także zrobić z nią deser, który dziś Wam proponuję. Nie musi on być truskawkowy, nada się każdy inny owoc, ja akurat truskawki i czerwone porzeczki miałam pod ręką, więc ich użyłam, ale nadadzą się także jagody, borówki, maliny, żurawina, jeżyny, wiśnie, ananas, melon, arbuz, banany, jabłka, kiwi, w zasadzie każdy, który lubicie. Wykonanie deseru zajmuje nie więcej niż 5 minut, a dodatkowo składniki pewnie macie w lodówce!


Składniki:
Mleko sojowe(może być smakowe)
Olej(słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron, nada się każdy o neutralnym smaku i płynnej konsystencji)
Ocet jabłkowy 
Słodzik (użyłam stweii, ale może być każdy inny)
Owoce(u mnie truskawki i czerwona porzeczka)
Czekolada lub kakao
Ewentualnie posiekane orzechy (ja użyłam migdałów)

Najpierw musimy odmierzyć porcję mleka, najlepiej jest robić to naczyniem, w którym będziemy podawać deser. Mleka powinno być troszkę więcej niż połowa, mniej więcej 3/5. Ja używałam kieliszka o pojemności 300 ml, czyli mleka mniej więcej 180 ml. Na każde 100 ml mleka wlewamy jedną łyżeczkę octu, czyli ja użyłam niecałych dwóch. Wszystko razem miksujemy około 30 sekund i dajemy chwilkę się ściąć. W tym czasie myjemy truskawki, pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki. Takie plasterki najczęściej same mają kształt serca, więc świetnie posłużą do ozdoby. Jeśli używamy innych owoców także należy je pokroić lub tylko umyć. Jeśli używamy owoców mrożonych należy je rozmrozić nie wylewając soku. Do śmietany wlewamy olej w proporcji 2:5, czyli trochę mniej niż połowę objętości mleka, w moim przypadku było to mniej więcej 80 ml. Miksujemy blenderem lub mikserem aż do uzyskania pożądanej konsystencji, dodajemy słodzik i mieszamy lub miksujemy jeszcze przez chwilę. Zazwyczaj zajmuje to około 2-5 minut, w zależności od miksera czy blendera. 1/3 śmietanki przekładamy do kieliszka i "przyklejamy" owoce do jego wewnętrznych krawędzi, aby po ich zalaniu uzyskać wzór widoczny z zewnątrz. Na śmietanę wykładamy następną warstwę naszych owoców, w moim przypadku była to czerwona porzeczka, mrożona, a więc razem z sokiem. Aby ładniej wyglądało rozprowadzamy sok po bocznych krawędziach. Na to kolejna, 1/3 porcja śmietany i znowu owoce, tym razem truskawki, ja zrobiłam sobie podwójną warstwę i dodatkowo posypałam wszystko posiekanymi migdałami. Na to ostatni porcja śmietany. Całość można udekorować startą na tarce czekoladą(najlepiej gorzką) lub posypać kakem(wysypać kakao na malutkie sitko i delikatnie potrząsając posypać wierzch deseru. 

Smacznego!

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Co się stało? Dlaczego nie wyszło?

      Usuń
    2. konsystencja szejka mlecznego

      Usuń
    3. Może dlatego, że to śmietanka, a nie bita śmietana? :)Jeśli wyszła zbyt rzadka proponuję dodać więcej oleju lub wstawić na kilka godzin do lodówki, ale to i tak nie będzie konsystencja ubitej bitej śmietany tylko raczej dość gęstego jogurtu.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…