Przejdź do głównej zawartości

Truskawkowe serce, czyli deser bardzo awaryjny bez cukru

Witajcie!
Na pewno doświadczyliście kiedyś sytuacji gdy mieliście ochotę na coś słodkiego, oczywiście mieliście dostęp do owoców, ale to jednak nie było to... Każdy ma czasem ochotę nieco pogrzeszyć zjadając coś innego niż same owoce. Ja uwielbiałam kiedyś owoce z bitą śmietaną albo bitą śmietanę z czekoladą... Pamiętam, że jako dziecko chodziłam z Dziadkiem do kawiarni i taki właśnie deser jadłam, bitą śmietanę z czekoladą. Później wolałam wersję z owocami, bo wprost uwielbiam połączenie kremowej, słodkiej śmietanki z kwaśnymi owocami. Ale co zrobić gdy wegańska bita śmietana nie jest już wcale tak łatwo dostępna? Można zrobić ją oczywiście z mleczka kokosowego i jeśli mamy jakieś w lodówce to świetne rozwiązanie, ale nie każdy je ma, prawda? I co wtedy? Na ratunek przychodzi sojowa śmietanka! Nie jest do końca jak bita śmietana, jest nieco mniej puszysta, ale do owoców sprawdza się rewelacyjnie! Może stanowić także świetną bazę pod kremy do tortów(przepisy będą wkrótce), można dodać ją do gorącej czekolady lub kawy. Można także zrobić z nią deser, który dziś Wam proponuję. Nie musi on być truskawkowy, nada się każdy inny owoc, ja akurat truskawki i czerwone porzeczki miałam pod ręką, więc ich użyłam, ale nadadzą się także jagody, borówki, maliny, żurawina, jeżyny, wiśnie, ananas, melon, arbuz, banany, jabłka, kiwi, w zasadzie każdy, który lubicie. Wykonanie deseru zajmuje nie więcej niż 5 minut, a dodatkowo składniki pewnie macie w lodówce!


Składniki:
Mleko sojowe(może być smakowe)
Olej(słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron, nada się każdy o neutralnym smaku i płynnej konsystencji)
Ocet jabłkowy 
Słodzik (użyłam stweii, ale może być każdy inny)
Owoce(u mnie truskawki i czerwona porzeczka)
Czekolada lub kakao
Ewentualnie posiekane orzechy (ja użyłam migdałów)

Najpierw musimy odmierzyć porcję mleka, najlepiej jest robić to naczyniem, w którym będziemy podawać deser. Mleka powinno być troszkę więcej niż połowa, mniej więcej 3/5. Ja używałam kieliszka o pojemności 300 ml, czyli mleka mniej więcej 180 ml. Na każde 100 ml mleka wlewamy jedną łyżeczkę octu, czyli ja użyłam niecałych dwóch. Wszystko razem miksujemy około 30 sekund i dajemy chwilkę się ściąć. W tym czasie myjemy truskawki, pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki. Takie plasterki najczęściej same mają kształt serca, więc świetnie posłużą do ozdoby. Jeśli używamy innych owoców także należy je pokroić lub tylko umyć. Jeśli używamy owoców mrożonych należy je rozmrozić nie wylewając soku. Do śmietany wlewamy olej w proporcji 2:5, czyli trochę mniej niż połowę objętości mleka, w moim przypadku było to mniej więcej 80 ml. Miksujemy blenderem lub mikserem aż do uzyskania pożądanej konsystencji, dodajemy słodzik i mieszamy lub miksujemy jeszcze przez chwilę. Zazwyczaj zajmuje to około 2-5 minut, w zależności od miksera czy blendera. 1/3 śmietanki przekładamy do kieliszka i "przyklejamy" owoce do jego wewnętrznych krawędzi, aby po ich zalaniu uzyskać wzór widoczny z zewnątrz. Na śmietanę wykładamy następną warstwę naszych owoców, w moim przypadku była to czerwona porzeczka, mrożona, a więc razem z sokiem. Aby ładniej wyglądało rozprowadzamy sok po bocznych krawędziach. Na to kolejna, 1/3 porcja śmietany i znowu owoce, tym razem truskawki, ja zrobiłam sobie podwójną warstwę i dodatkowo posypałam wszystko posiekanymi migdałami. Na to ostatni porcja śmietany. Całość można udekorować startą na tarce czekoladą(najlepiej gorzką) lub posypać kakem(wysypać kakao na malutkie sitko i delikatnie potrząsając posypać wierzch deseru. 

Smacznego!

Komentarze

  1. Co się stało? Dlaczego nie wyszło?

    OdpowiedzUsuń
  2. Może dlatego, że to śmietanka, a nie bita śmietana? :)Jeśli wyszła zbyt rzadka proponuję dodać więcej oleju lub wstawić na kilka godzin do lodówki, ale to i tak nie będzie konsystencja ubitej bitej śmietany tylko raczej dość gęstego jogurtu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kotlet schabowy (seitan)

Witajcie! Dzisiaj przedstawiam Wam zdecydowaną gwiazdę w tradycyjnej kuchni polskiej, mianowicie pysznego, soczystego schabowego w chrupiącej panierce! Seitan czy w ogóle gluten to wciąż produkt mało "oswojony". Niektórzy myślą, że robi się go długo, że jest skomplikowany, ale tak naprawdę wszystko to tylko mity. Owszem samo przygotowanie go trochę trwa, ale to głównie czekanie, samej roboty jest przy nim tyle co przy prostszym cieście. Wystarczy wymieszać, ugotować, ostudzić i można smażyć! Sam seitan jest w swojej strukturze i smaku dość podobny do mięsa, jeśli nieco bardziej "gąbczasty", ale dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest to w zasadzie niewyczuwalne i schabowe naprawdę smakują jak schabowe. Do tego można zrobić nawet ogromnego schaba na cały talerz! Składniki: Szklanka glutenu(jeśli nie mamy samego glutenu to mniej więcej 700 g mąki pszennej) 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki tahiny 1 łyżka pasty miso(można pominąć) Bulion warzyw...

Wegasa, czyli wegańska, wegetariańska kiełbasa paprykowa "wędzona" oraz biała

Witajcie! Zbliżają się święta Wielkanocne, a co za tym idzie część wegan i wegetarian będzie chciała poświęcić koszyczki. Tylko co do nich włożyć jeśli zazwyczaj to kiełbasa, jajka? Przepis na jajka idealne do koszyczka znajdziecie tutaj, babeczki pojawią się wkrótce, ale co zrobić z kiełbasą? Czym ją zastąpić? To wcale nie takie trudne! Wystarczy dosłownie kilka składników, przyprawy, trochę czasu i będziecie mogli włożyć do swojego koszyka wegasę, nie przyciągając tym samym żadnych spojrzeń w stylu "w koszyku musi być kiełbasa, a nie jakieś wege wymysły!". Oczywiście wegasa nadaje się także do jedzenia, w przeciwieństwie do większości kiełbas, które można kupić w sklepach. Jest smaczna na zimno, na kanapkach lub maczana w musztardzie i jedzona w stylu "wiejskim". Smaczna będzie także w tofucznicy, biała będzie idealna w żurku, obydwie sprawdzą się na ciepło, gotowane, smażone, w zapiekankach. Nie rozpadają się, nie rozpuszczają, nie tracą kształtu. Po podsmażen...

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :) Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego) Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej u...