Witajcie!
Kto nie jadł w dzieciństwie słodkich, lepkich szyszek ręka do góry! Każdy kto ich próbował wie, że są przepyszne, słodkie, maślano-mleczne. Dla mnie to stanowczo smak dzieciństwa! Jednak teraz, w dorosłym, zwłaszcza wegańskim życiu, kiedy bardziej zwracam uwagę na to, co jem, nie chciałam robić szyszek jak w oryginalnym przepicie, czyli z dużą ilością białego cukru. Nie za bardzo również chciało mi się gotować wegański kajmak (choć jest pyszny to jednak trochę czasu trzeba mu poświęcić), więc zrobiłam swoją, ekspresową, zdrowszą wersję. Do jej zrobienia możecie tak naprawdę użyć dowolnego ziarna ekspandowanego, u mnie akurat była to kasza jaglana, ale równie dobrze sprawdzi się ryż preparowany, pszenica czy żyto. Szyszki wychodzą bardziej miękkie niż ich oryginalna wersja, ale w smaku są... boskie! Z tego właśnie powodu nie jestem w stanie podać Wam ile szyszek wyjdzie z tego przepisu, bo sporą część masy zjadłam zanim zrobiłam szyszki. Choć nie ma w nich masła ani cukru są słodkie, karmelowe, maślane i naprawdę cudowne. A ich wykonanie zajmuje dosłownie 5 minut! Będą także idealne jako słodka przekąska dla dzieci (i dorosłych) w okresie wielkanocnym, bo bez problemu można uformować masę w kształt jajeczek.
Składniki (na około 5-10 sztuk, zależy ile masy zużyjecie na "próbowanie czy na pewno dobre" oraz jakiego ziarna użyjecie):
Szklanka dowolnego ziarna ekspandowanego
3-4 łyżki syropu z daktyli, klonowego, z agawy (syrop z daktyli doda karmelowego posmaku, klonowy lekko orzechowego, z agawy będzie najbardziej neutralny)
3-4 łyżki oleju kokosowego
2-3 łyżki mleka roślinnego
1/3 łyżeczki soku z cytryny
Do rondelka wlać syrop, zagotować. W tym czasie rozpuścić olej kokosowy, do mleka dodać sok z cytryny i zmiksować lub dobrze wymieszać, dodać olej i wymieszać do połączenia się składników. Dodać mleko z olejem do syropu, gotować około 1-2 minut. Do masy wsypać ziarno, wymieszać. Szyszki można formować od razu lub włożyć masę do lodówki żeby nieco stężała i wtedy formować. Gotowe szyszki także można odstawić do stężenia, ale nie jest to konieczne, ponieważ są pyszne także bez tego.
Smacznego!
Prosto i pysznie! Mniam!
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com
Czy przepis zadziała z olejem rzepakowym? Będą tak samo dobre w smaku? Z góry dziękuję za odpowiedź!
OdpowiedzUsuńZ olejem rzepakowym masa będzie mniej zbita, bo nie tężeje, tak jak olej kokosowy.
UsuńPozdrawiam!