Przejdź do głównej zawartości

Idealna sałatka na imprezę, czyli sałatka taco (jak przemycić warzywa)

Witajcie!
Kojarzycie ten efekt, że nawet najlepsze, najpyszniejsze danie nie zostanie nawet spróbowane, bo jest wegańskie? Ja mam to szczęście mieć wegańskiego partnera, wyrozumiałą, otwartą na smaki rodzinę, ale mam też kilku znajomych, którzy śmieją się, że weganie jedzą tylko trawę, czyli sałatę, a w ogóle to jakiś rodzaj postu, rezygnacji z przyjemności jedzenia, więc nawet nie spróbują, bo z góry zakładają, że wegańskie równa się niesmacznemu i złemu. Nie da się im przetłumaczyć, że jest inaczej, bo to słowo przeciwko słowu. Stąd moja propozycja, sałatka idealna na imprezę. Są w niej prawie same warzywa "przemycone" tak, że w zasadzie ich nie czuć. Sałatkę można wspólnie jeść z miski używając nachosów jako sztućców, można nadkładać na talerzyki, można także do tortilli, zwijać i jeść. Każdy sposób spożycia tej sałatki jest bardzo integracyjny :) A sama sałatka... jest pyszna! Ostra, jest na czym zawiesić zęby, jest bardzo treściwa. Jedzą ją czuje się, że je się zwyczajne danie, nie sałatkę. Oczywiście nie mam nic przeciwko sałatom, uwielbiam je, ale wydaje mi się, że wszystkożercy uważają, że tylko to jemy. Przecież jemy tylko rośliny, a jak nimi można się najeść? Są co najwyżej dodatkiem. Jeśli macie znajomych, którzy tak uważają, zaproście ich na sałatkę :) Zwłaszcza, że przeprowadzałam testy tego sosu serowego, w mojej wersji to sos mocno wędzony i mimo, że jest bardzo wybredny nie zauważył, że nie ma w nim sera. Do tego ostre "mięso", kremowe awokado, kwaskowate pomidory, treściwa fasola. To chyba najlepsza sałatka świata!
To sałatka warstwowa, więc wydaje się, że zajmuje dużo czasu i wymaga dużo pracy, ale tak nie jest. Jej przygotowanie to około 20 minut.


 Składniki:
2 puszki czerwonej lub białej fasoli
2 awokado
2-3 garści pokrojonej niedbale sałaty (mniej więcej 1/2 główki)
2-3 pomidory
1/2 puszki kukurydzy
2-3 ziemniaki, ugotowane
2-3 cebule, zeszklone na oleju lub wodzie
1-2 marchewki, ugotowane z ziemniakami
Opakowanie tofu mielonego Polsoi
1 łyżeczka mielonego kminku
3-4 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
1/3-1 łyżeczki chilli w proszku
1-2 łyżeczki soli
Sok z połówki cytryny
2-6 łyżek mleka roślinnego lub wody
3-6 łyżeczek płatków drożdżowych
1/3-1/2 łyżeczka pieprzu mielonego
1-2 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki nasion kolendry


Dodatki typu nachosy, tortille, sos chilli lub wegańska śmietanka, kolendra  

Fasolę z puszki rozdrobnić widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków(można dodać do niej sos chilli lub przecier pomidorowy z chilli, solą, pieprzem i odrobiną octu), wyłożyć na dno miski. Jedno awokado rozdrobnić widelcem, wymieszać z czosnkiem, polać sokiem z połowy cytryny, doprawić solą i pieprzem, nałożyć na fasolę. Posypać sałatą. Tofu mielone podsmażyć na patelni z dodatkiem kminku, kolendry, chilli, 2 łyżeczek płatków drożdżowych, 2 łyżeczkami papryki wędzonej oraz z solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć na sałatkę. Posypać wszystko pokrojonymi pomidorami, kukurydzą. Zmiksować ziemniaki, marchewkę i cebulę z dodatkiem mleka roślinnego (tylko tyle, żeby blender dał radę), doprawić solą, pieprzem, dodać 1-2 łyżeczek papryki wędzonej, płatkami drożdżowymi (ja zawszę daję więcej, w tym przypadku około 4 kopiastych łyżeczek). Sosem polać sałatkę. Ozdobić pozostałym awokado, nachosami, sosem lub śmietaną.


Smacznego!

Komentarze

  1. Co dają płatki drożdżowe? (pytam, bo nie wiem, nie używałam)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serowy smak w sosie, a w "mięsie" mięsny :) Innymi słowy są smakiem umami, który dopełnia dania.

      Usuń
  2. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie zawsze bardzo smaczna była ryba i do tej pory uwielbiam ją jeść. Tym bardziej, że jeszcze jak wstawiam łososia do piekarnika https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-do-piekarnika-gruzinska-nuta-estragonu/ to mogę być pewny, że smakuje on bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :) Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego) Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej u

Wegeńska wołowina/kaczka w azjatyckim stylu (jak u "chińczyka", czyli tofu dla początkujących)

Witajcie! Kto z Was zastanawiał się jaki jest fenomen azjatyckich barów i tego niezwykłego smaku tofu, w którym ani trochę nie czuć charakterystycznego posmaku soi? Ja zastanawiałam się całkiem długo, razem z P., który w końcu podrobił smak, tyle, że nie tofu, a... wołowiny lub kaczki, w zależności od przypraw. Kiedy jadłam to pierwszy raz to dosłownie, odebrało mi mowę. Danie jest fenomenalne, pełne smaku i co dla mnie ważne, w ogóle nie czuć w nim tofu! Dla początkujących to idealne, bo chyba każdemu na początku wegańskiej czy wegetariańskiej drogi nieco przeszkadzał posmak tofu. Jeśli należycie do tej grupy, nie martwcie się, przyzwyczaicie się i po pewnym czasie przestaniecie go wyczuwać albo nie będzie Wam już przeszkadzał. Koniecznie spróbujcie!  Jeśli jesteście fanami mięsnych smaków, ale nie lubicie za bardzo kombinować na przykład z glutenem, lubicie proste, szybkie przepisy to to coś dla Was.  Składniki: Kostka tofu (180 lub 200 gram, ja użyłam tofu bio Polsoi)

Kotlet schabowy (seitan)

Witajcie! Dzisiaj przedstawiam Wam zdecydowaną gwiazdę w tradycyjnej kuchni polskiej, mianowicie pysznego, soczystego schabowego w chrupiącej panierce! Seitan czy w ogóle gluten to wciąż produkt mało "oswojony". Niektórzy myślą, że robi się go długo, że jest skomplikowany, ale tak naprawdę wszystko to tylko mity. Owszem samo przygotowanie go trochę trwa, ale to głównie czekanie, samej roboty jest przy nim tyle co przy prostszym cieście. Wystarczy wymieszać, ugotować, ostudzić i można smażyć! Sam seitan jest w swojej strukturze i smaku dość podobny do mięsa, jeśli nieco bardziej "gąbczasty", ale dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest to w zasadzie niewyczuwalne i schabowe naprawdę smakują jak schabowe. Do tego można zrobić nawet ogromnego schaba na cały talerz! Składniki: Szklanka glutenu(jeśli nie mamy samego glutenu to mniej więcej 700 g mąki pszennej) 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki tahiny 1 łyżka pasty miso(można pominąć) Bulion warzyw