poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Idealna sałatka na imprezę, czyli sałatka taco (jak przemycić warzywa)

Witajcie!
Kojarzycie ten efekt, że nawet najlepsze, najpyszniejsze danie nie zostanie nawet spróbowane, bo jest wegańskie? Ja mam to szczęście mieć wegańskiego partnera, wyrozumiałą, otwartą na smaki rodzinę, ale mam też kilku znajomych, którzy śmieją się, że weganie jedzą tylko trawę, czyli sałatę, a w ogóle to jakiś rodzaj postu, rezygnacji z przyjemności jedzenia, więc nawet nie spróbują, bo z góry zakładają, że wegańskie równa się niesmacznemu i złemu. Nie da się im przetłumaczyć, że jest inaczej, bo to słowo przeciwko słowu. Stąd moja propozycja, sałatka idealna na imprezę. Są w niej prawie same warzywa "przemycone" tak, że w zasadzie ich nie czuć. Sałatkę można wspólnie jeść z miski używając nachosów jako sztućców, można nadkładać na talerzyki, można także do tortilli, zwijać i jeść. Każdy sposób spożycia tej sałatki jest bardzo integracyjny :) A sama sałatka... jest pyszna! Ostra, jest na czym zawiesić zęby, jest bardzo treściwa. Jedzą ją czuje się, że je się zwyczajne danie, nie sałatkę. Oczywiście nie mam nic przeciwko sałatom, uwielbiam je, ale wydaje mi się, że wszystkożercy uważają, że tylko to jemy. Przecież jemy tylko rośliny, a jak nimi można się najeść? Są co najwyżej dodatkiem. Jeśli macie znajomych, którzy tak uważają, zaproście ich na sałatkę :) Zwłaszcza, że przeprowadzałam testy tego sosu serowego, w mojej wersji to sos mocno wędzony i mimo, że jest bardzo wybredny nie zauważył, że nie ma w nim sera. Do tego ostre "mięso", kremowe awokado, kwaskowate pomidory, treściwa fasola. To chyba najlepsza sałatka świata!
To sałatka warstwowa, więc wydaje się, że zajmuje dużo czasu i wymaga dużo pracy, ale tak nie jest. Jej przygotowanie to około 20 minut.


 Składniki:
2 puszki czerwonej lub białej fasoli
2 awokado
2-3 garści pokrojonej niedbale sałaty (mniej więcej 1/2 główki)
2-3 pomidory
1/2 puszki kukurydzy
2-3 ziemniaki, ugotowane
2-3 cebule, zeszklone na oleju lub wodzie
1-2 marchewki, ugotowane z ziemniakami
Opakowanie tofu mielonego Polsoi
1 łyżeczka mielonego kminku
3-4 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
1/3-1 łyżeczki chilli w proszku
1-2 łyżeczki soli
Sok z połówki cytryny
2-6 łyżek mleka roślinnego lub wody
3-6 łyżeczek płatków drożdżowych
1/3-1/2 łyżeczka pieprzu mielonego
1-2 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki nasion kolendry
 

Dodatki typu nachosy, tortille, sos chilli lub wegańska śmietanka, kolendra  

Fasolę z puszki rozdrobnić widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków(można dodać do niej sos chilli lub przecier pomidorowy z chilli, solą, pieprzem i odrobiną octu), wyłożyć na dno miski. Jedno awokado rozdrobnić widelcem, wymieszać z czosnkiem, polać sokiem z połowy cytryny, doprawić solą i pieprzem, nałożyć na fasolę. Posypać sałatą. Tofu mielone podsmażyć na patelni z dodatkiem kminku, kolendry, chilli, 2 łyżeczek płatków drożdżowych, 2 łyżeczkami papryki wędzonej oraz z solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć na sałatkę. Posypać wszystko pokrojonymi pomidorami, kukurydzą. Zmiksować ziemniaki, marchewkę i cebulę z dodatkiem mleka roślinnego (tylko tyle, żeby blender dał radę), doprawić solą, pieprzem, dodać 1-2 łyżeczek papryki wędzonej, płatkami drożdżowymi (ja zawszę daję więcej, w tym przypadku około 4 kopiastych łyżeczek). Sosem polać sałatkę. Ozdobić pozostałym awokado, nachosami, sosem lub śmietaną.
 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Co dają płatki drożdżowe? (pytam, bo nie wiem, nie używałam)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serowy smak w sosie, a w "mięsie" mięsny :) Innymi słowy są smakiem umami, który dopełnia dania.

      Usuń