Przejdź do głównej zawartości

Super proste ciasto z cukinią. Akcja WEGE TOGETHER: Cukinia

                    Witajcie!
Wspólnie z Agatą z bloga Wegesmaki i Konradem z bloga Blendman w ramach akcji WEGE TOGETHER postanowiliśmy przygotować dla Was trzy przepisy na dania z cukinii: zupę, drugie danie oraz deser. Mi przypadł deser, wydawałoby się, że to dość trudne zadanie, zwłaszcza, że nie chciałam robić ciasta czekoladowego... Jednak kiedyś, za czasów jeszcze niewegańskich, jadłam pizzę z cukinią i... cytryną. Bardzo mi to połączenie smakowało, postanowiłam je więc wykorzystać. Chciałam jednak, żeby ciasto miało jeszcze więcej smaku, dlatego dodałam maku. To, co wyszło to... najlepsze wegańskie ciasto jakie do tej pory jadłam! Do tego jedno z najładniejszych jakie udało się się stworzyć, coraz bardziej podoba mi się dekorowanie samymi naturalnymi produktami jak owoce i, w tym przypadku... warzywa! Tak, cukinia również jest dekoracją mojego ciasta. Może wydawać Wam się to dziwne- ciasto z cukinii, pewnie się spotkaliście, ale słodka cukinia jako dekoracja? Jest naprawdę smaczna, ma ciekawą teksturę, ponieważ nadal jest chrupiąca. Dekoracja oczywiście nie jest obowiązkowa, ale ja chciałam żeby ciasto było naprawdę wyjątkowe i mocno cukiniowe. Jest zdecydowanie przepyszne, wilgotne, nie za słodkie, a do tego wszystkiego jest jeszcze proste i samo przygotowanie ciasta, poza pieczeniem, zajmie Wam naprawdę mało czasu :)


 Składniki(miarką jest szklanka o pojemności 300ml):
1 średnia cukinia starta na tarce o dużych oczkach 
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki siemienia lnianego 
6 łyżek gorącej wody
300 ml mleka roślinnego
7-8 łyżek maku
Sok i skórka z 2 cytryn
50-70 ml oleju (jeśli używacie mleka z niską zawartością tłuszczu dodajcie więcej oleju)

Siemię lniane mieszamy z wodą, odstawiamy na 3-5 minut. Mak, olej, mleko, glutek z siemienia, sok i skórkę z cytryny miksujemy przez około pół minuty. W misce mieszamy pozostałe składniki poza cukinią i dodajemy zawartość blendera. Mieszamy i dodajemy cukinię. Wylewamy do keksówki i pieczemy 45-55 minut w 170 stopniach Celsjusza. 

Do ozdoby:
Paski zrobione z cukinii obieraczką
1/2 szklanki cukru brązowego
1 szklanka wody
Sok i skórka z jednej cytryny
Plaster cytryny
Miechunka
Maliny
Kiwi
Lub inne, dowolne owoce

Wodę zagotowujemy z cukrem na patelni lub garnku z dnem o dużej powierzchni, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Gotujemy około 10 minut, dodajemy paski cukinii, zmniejszamy gaz lub moc płyty na średni lub mały i gotujemy jeszcze około 10 minut. 
Wyjmujemy i przyklejamy do ciasta nadmiar zawijając pod spód. Ciasto można udekorować dowolnymi owocami.

Aby obiad był kompletny koniecznie zobaczcie także:

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…