Przejdź do głównej zawartości

Najprostszy, wegański oscypek (domowe tofu wędzone)

Witajcie!
Przy robieniu tego przepisu pierwszy raz w życiu coś wędziłam i zastanawiam się czemu, skoro to takie proste! Ku mojemu zdziwieniu można to robić w domu, dymu wcale nie ma dużo, a co najważniejsze wcale nie potrzeba do tego żadnego specjalistycznego sprzętu...
Sam "oscypek" jest smaczny, wyraźnie czuć wędzony smak, dużo wyraźniej niż w wędzonym tofu ze sklepu. Wykonanie go nie zajmuje wcale dużo czasu, a smak jest wspaniały. 


Składniki:
Tofu naturalne
Sól
Woda
Herbata
Pieprz ziarnisty
Kolendra ziarnista
Dowolne przyprawy
Ewentualnie trochę kory, sianka(ja ukradłam trochę moim kosztaniczkom, kora była z drzew owocowych, a sianko zwykłe, dla zwierząt)

Tofu pokroić w plasterki, zamarynować w solance(na szklankę ciepłej wody dałam 2-3 łyżeczki soli) na kilka godzin. W tym czasie można przygotować naszą "wędzarkę". Potrzebna będzie patelnia, może być jakaś stara, taka, na której już nie smażymy, ale ja użyłam normalnej, nic się z nią nie stało, nie przypaliła się, dalej spokojnie można jej używać. Dno patelni wyłożyć folią aluminiową tak, żeby później móc od góry szczelnie ją zawinąć. Z patyczków do szaszłyków lub drewnianych pałeczek chińskich zrobić ruszt- patyczki dopasować do patelni, tak, żeby ułożone na ruszcie tofu nie dotykało dna patelni. Na wyłożone folią dno wysypać przyprawy, korę, sianko i herbatę, w sumie powinno być tego około 2 łyżek. Ułożyć ruszt, na ruszcie tofu, zawinąć folię szczelnie. Patelnię postawić na gazie lub płycie elektrycznej, 5 minut podgrzewać na maksymalnej mocy/ogniu, a później przez około godzinę na najmniejszej mocy/ogniu. Powstrzymać się od zaglądania czy się wędzi. Wędzi się, ale się nie uwędzi jeśli będziemy zaglądać :) Po godzinie wyłączyć źródło ciepła, zostawić jeszcze przynajmniej na pół godziny aby nasze tofu dokończyło wędzić się samym dymem. Ruszt można wykorzystać ponownie. 
Jeśli chodzi o zrębki wędzarnicze, czyli kawałki kory i drewna, na rynku są dostępne specjalne, aromatyzowane, można z tym kombinować, uzyskiwać różne smaki. Taka domowa mieszanka daje mocno dymny smak, tofu idealnie nadaje się do jedzenia z żurawiną lub, jak w moim przypadku, z czarną porzeczką i aronią. Jeśli nie namoczymy tofu w solance zrobimy zwykłe, domowe, wędzone tofu, które nada cudownego aromatu na przykład fasolce po bretońsku.

Smacznego!

Komentarze

  1. ogrzewałbym najpierw aluminium bez niczego i nie wdychał czarnego dymu z metalami ciężkimi, później wkładał jedzenie jak odparuje "syf" z folii

    OdpowiedzUsuń
  2. Nice article. I didn't know there was any Vegan oscypek equivalent!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :) Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego) Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej u

Wegeńska wołowina/kaczka w azjatyckim stylu (jak u "chińczyka", czyli tofu dla początkujących)

Witajcie! Kto z Was zastanawiał się jaki jest fenomen azjatyckich barów i tego niezwykłego smaku tofu, w którym ani trochę nie czuć charakterystycznego posmaku soi? Ja zastanawiałam się całkiem długo, razem z P., który w końcu podrobił smak, tyle, że nie tofu, a... wołowiny lub kaczki, w zależności od przypraw. Kiedy jadłam to pierwszy raz to dosłownie, odebrało mi mowę. Danie jest fenomenalne, pełne smaku i co dla mnie ważne, w ogóle nie czuć w nim tofu! Dla początkujących to idealne, bo chyba każdemu na początku wegańskiej czy wegetariańskiej drogi nieco przeszkadzał posmak tofu. Jeśli należycie do tej grupy, nie martwcie się, przyzwyczaicie się i po pewnym czasie przestaniecie go wyczuwać albo nie będzie Wam już przeszkadzał. Koniecznie spróbujcie!  Jeśli jesteście fanami mięsnych smaków, ale nie lubicie za bardzo kombinować na przykład z glutenem, lubicie proste, szybkie przepisy to to coś dla Was.  Składniki: Kostka tofu (180 lub 200 gram, ja użyłam tofu bio Polsoi)

Wegasa, czyli wegańska, wegetariańska kiełbasa paprykowa "wędzona" oraz biała

Witajcie! Zbliżają się święta Wielkanocne, a co za tym idzie część wegan i wegetarian będzie chciała poświęcić koszyczki. Tylko co do nich włożyć jeśli zazwyczaj to kiełbasa, jajka? Przepis na jajka idealne do koszyczka znajdziecie tutaj, babeczki pojawią się wkrótce, ale co zrobić z kiełbasą? Czym ją zastąpić? To wcale nie takie trudne! Wystarczy dosłownie kilka składników, przyprawy, trochę czasu i będziecie mogli włożyć do swojego koszyka wegasę, nie przyciągając tym samym żadnych spojrzeń w stylu "w koszyku musi być kiełbasa, a nie jakieś wege wymysły!". Oczywiście wegasa nadaje się także do jedzenia, w przeciwieństwie do większości kiełbas, które można kupić w sklepach. Jest smaczna na zimno, na kanapkach lub maczana w musztardzie i jedzona w stylu "wiejskim". Smaczna będzie także w tofucznicy, biała będzie idealna w żurku, obydwie sprawdzą się na ciepło, gotowane, smażone, w zapiekankach. Nie rozpadają się, nie rozpuszczają, nie tracą kształtu. Po podsmażen