Przejdź do głównej zawartości

Rejuvelac- naturalny probiotyk

Witajcie!
Dzisiaj przedstawię Wam aż trzy przepisy, pierwszy na Rejuvelac, który jest naturalnym probiotykiem zawierającym  bakterie actobacillus bifidus oraz kwas mlekowy, dlatego oprócz możliwości picia go w formie prozdrowotnego napoju(2 łyżki dziennie) jest także świetny przy produkcji domowych, wegańskich serów. Oprócz bakterii, zawiera także białka, węglowodany, witaminę K i witaminy z grupy B. W smaku jest lekko kwaśny, cytrusowy. Wytarza się go z kiełkujących nasion. Może być przechowywany w lodówce, w zamkniętym słoiku nawet do dwóch-trzech tygodni(w zależności od temperatury w lodówce). Wykonanie go jest bardzo proste, jedynie czas oczekiwania jest dość długi. Drugi przepis to podstawowy serek nerkowcowy, który jest bardzo smaczny sam w sobie, wykonuje się go z nerkowców i właśnie Revulejacu, ale również jest świetną bazą do produkcji innych serów, takich jak ten z trzeciego przepisu, mianowicie Camemberta
Przepisy będą trzy, ponieważ zarówno Rejuvelac, jak i serek z nerkowców są półproduktami do produkcji Camemberta, ale także do innych serów, które później będą na blogu i chcę aby te przepisy były bardziej uporządkowane. Zapraszam wiem na przepisowy maraton :)


Składniki:
 Pół szklanki ziarna(gryki nie palonej, pszenicy, ryżu, quinoi)
1,5 szklanki przefiltrowanej wody

Nasiona płuczemy na sitku, przekładamy do wyparzonego słoika, zalewamy wodą, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po tym czasie wylewamy wodę, płuczemy nasiona i z powrotem wsypujemy do słoika tym razem nie zalewając wodą. Płuczemy nasiona dwa razy dziennie, odstawiamy w ciepłe miejsce bez dostępu do promieni słonecznych i czekamy aż nasiona wykiełkują, trwa to od dwóch do nawet siedmiu dni i zależy od wielkości ziarna- im większe ziarno tym dłużej kiełkuje. Kiedy nasiona zaczną kiełkować płuczemy je ostatni raz i zalewamy przefiltrowaną wodą lub wodą źródlaną. Odstawiamy na 48 godzin. Po tym czasie płyn stanie się mętny, będzie w nim dużo bąbelków. Wtedy przecedzamy płyn i przelewamy go wo czystego słoika. Płyn należy przechowywać w lodówce. Nasiona można wykorzystać ponownie do produkcji Rejuvelacu używając połowy wody lub dodać do pasztetu.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…