Przejdź do głównej zawartości

Naturalny serek nerkowcowy

Witajcie!
Drugim przepisem dzisiaj jest serek z nerkowców. Ma on kwaśny, lekko ostrawy smak, im dłużej "dojrzewa" tym ostrzejszy się staje. Po jednym-dwóch dniach dojrzewania jest bardzo podobny w smaku do twarożku, dlatego świetnie smakował będzie z dodatkami takimi jak pieprz, rzodkiewka, szczypiorek, papryka, co tylko lubicie. Po pierwszym dniu dojrzewania czuć w nim lekką nutę orzechów, która po drugim dniu w zasadzie całkowicie znika i serek staje się w smaku praktycznie identyczny jak puszyste serki kanapkowe.

Składniki:
Jedna miarka nerkowców
1/4 miarki Rejuvelacu
Sól
Pieprz
Przyprawy
Wielkość miarki zależy tak naprawdę od tego ile serka chcecie zrobić, ja robiłam ze szklanki nerkowców i 1/4 szklanki Rejuvelacu, ale liczą się tylko proporcje, możecie zrobić więcej serka, trochę zjeść, a trochę zostawić i pozwolić mu dojrzeć.
Jeśli chodzi o wykonanie, orzechy z Rejuelac należy zblendować razem, mój mikser nie da rady zblendować tego na gładką masę, więc mój serek był ziarnisty, a nie puszysty, ale konsystencja zależy od Was(no i Waszego blendera). Zmiksowaną masę odstawić w bez dostępu światła słonecznego o pokojowej temperaturze. Serek możecie trzymać tak, aż uzyskacie satysfakcjonujący Was smak, mój leżał tak 4 dni i nic złego się z nim nie stało, zyskał za to bardzo ciekawy smak. Jeśli uznacie, że smak jest odpowiedni serek należy schować do lodówki, w której może spędzić do dwóch tygodni w zamkniętym pojemniku jednak nawet w niskiej temperaturze bakterie wciąż pracują, bardzo wolno, ale pracują, więc smak serka będzie ulegał zmianie.
Jeśli chcecie dowiedzieć się jak z podstawowego serka stworzyć pleśniowy Camembert zapraszam do tego przepisu.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…