Przejdź do głównej zawartości

Naturalny serek nerkowcowy

Witajcie!
Drugim przepisem dzisiaj jest serek z nerkowców. Ma on kwaśny, lekko ostrawy smak, im dłużej "dojrzewa" tym ostrzejszy się staje. Po jednym-dwóch dniach dojrzewania jest bardzo podobny w smaku do twarożku, dlatego świetnie smakował będzie z dodatkami takimi jak pieprz, rzodkiewka, szczypiorek, papryka, co tylko lubicie. Po pierwszym dniu dojrzewania czuć w nim lekką nutę orzechów, która po drugim dniu w zasadzie całkowicie znika i serek staje się w smaku praktycznie identyczny jak puszyste serki kanapkowe.

Składniki:
Jedna miarka nerkowców
1/4 miarki Rejuvelacu
Sól
Pieprz
Przyprawy
Wielkość miarki zależy tak naprawdę od tego ile serka chcecie zrobić, ja robiłam ze szklanki nerkowców i 1/4 szklanki Rejuvelacu, ale liczą się tylko proporcje, możecie zrobić więcej serka, trochę zjeść, a trochę zostawić i pozwolić mu dojrzeć.
Jeśli chodzi o wykonanie, orzechy z Rejuelac należy zblendować razem, mój mikser nie da rady zblendować tego na gładką masę, więc mój serek był ziarnisty, a nie puszysty, ale konsystencja zależy od Was(no i Waszego blendera). Zmiksowaną masę odstawić w bez dostępu światła słonecznego o pokojowej temperaturze. Serek możecie trzymać tak, aż uzyskacie satysfakcjonujący Was smak, mój leżał tak 4 dni i nic złego się z nim nie stało, zyskał za to bardzo ciekawy smak. Jeśli uznacie, że smak jest odpowiedni serek należy schować do lodówki, w której może spędzić do dwóch tygodni w zamkniętym pojemniku jednak nawet w niskiej temperaturze bakterie wciąż pracują, bardzo wolno, ale pracują, więc smak serka będzie ulegał zmianie.
Jeśli chcecie dowiedzieć się jak z podstawowego serka stworzyć pleśniowy Camembert zapraszam do tego przepisu.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :) Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego) Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej u

Wegeńska wołowina/kaczka w azjatyckim stylu (jak u "chińczyka", czyli tofu dla początkujących)

Witajcie! Kto z Was zastanawiał się jaki jest fenomen azjatyckich barów i tego niezwykłego smaku tofu, w którym ani trochę nie czuć charakterystycznego posmaku soi? Ja zastanawiałam się całkiem długo, razem z P., który w końcu podrobił smak, tyle, że nie tofu, a... wołowiny lub kaczki, w zależności od przypraw. Kiedy jadłam to pierwszy raz to dosłownie, odebrało mi mowę. Danie jest fenomenalne, pełne smaku i co dla mnie ważne, w ogóle nie czuć w nim tofu! Dla początkujących to idealne, bo chyba każdemu na początku wegańskiej czy wegetariańskiej drogi nieco przeszkadzał posmak tofu. Jeśli należycie do tej grupy, nie martwcie się, przyzwyczaicie się i po pewnym czasie przestaniecie go wyczuwać albo nie będzie Wam już przeszkadzał. Koniecznie spróbujcie!  Jeśli jesteście fanami mięsnych smaków, ale nie lubicie za bardzo kombinować na przykład z glutenem, lubicie proste, szybkie przepisy to to coś dla Was.  Składniki: Kostka tofu (180 lub 200 gram, ja użyłam tofu bio Polsoi)

Kotlet schabowy (seitan)

Witajcie! Dzisiaj przedstawiam Wam zdecydowaną gwiazdę w tradycyjnej kuchni polskiej, mianowicie pysznego, soczystego schabowego w chrupiącej panierce! Seitan czy w ogóle gluten to wciąż produkt mało "oswojony". Niektórzy myślą, że robi się go długo, że jest skomplikowany, ale tak naprawdę wszystko to tylko mity. Owszem samo przygotowanie go trochę trwa, ale to głównie czekanie, samej roboty jest przy nim tyle co przy prostszym cieście. Wystarczy wymieszać, ugotować, ostudzić i można smażyć! Sam seitan jest w swojej strukturze i smaku dość podobny do mięsa, jeśli nieco bardziej "gąbczasty", ale dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest to w zasadzie niewyczuwalne i schabowe naprawdę smakują jak schabowe. Do tego można zrobić nawet ogromnego schaba na cały talerz! Składniki: Szklanka glutenu(jeśli nie mamy samego glutenu to mniej więcej 700 g mąki pszennej) 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki tahiny 1 łyżka pasty miso(można pominąć) Bulion warzyw