Przejdź do głównej zawartości

Wgański, niebieski ser pleśniowy

Witajcie!
Spośród wszystkich serów ten był dla mnie największym wyzwaniem, bo nigdy go nie próbowałam. Smak odtwarzałam przy pomocy Piotrka, mojego partnera, który uwielbia(albo uwielbiał) ten ser. "Pleśń" jest oczywiście oszukana, ale tylko w wykonaniu, bo smak ma podobny do "prawdziwej" pleśni. Sera można używać do sałatek, do sosów, zapiekanek, topi się, jest też bardziej kremowy niż oryginał, więc można nim też go używać do smarowania. Jest bardzo aromatyczny, lekko ostry z orzechową nutą. Wykonanie go jest bardzo proste, nawet ozdobienie go "pleśnią" jest niezwykle proste. Sama "pleśń" jest bardziej intensywna w smaku niż pozostała część sera, tak jak w oryginale(a przynajmniej tak twierdzi Piotrek:) ).
Ogólnie ser ma bardzo specyficzny smak, jak to ser pleśniowy.



Składniki(na jedną porcję):
2 łyżki serka nerkowcowego dojrzewającego 2-3 dni
2-3 łyżki jogurtu roślinnego
Około 4 orzechów włoskich sparzonych, mnie więcej obranych ze skórki
1/3-1/2 łyżeczki Chlorelli 
Niebieski barwnik
2 łyżeczki mąki z tapioki
Sól
Pieprz

Serek, jogurt, orzechy włoskie, sól, pieprz i mąkę z tapioki zmiksować na gładką masę. Podzielić masę na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Do większej dodać połowę Chlorelli i podgrzewać przez około 3-5 minut, żeby mąka z tapioki się zaparzyła. Mniejszą część masy zabarwić niebieskim barwnikiem i chlorellą , tak, żeby powstał kolor taki niebiesko-zielono-szary, można dodać też trochę więcej soli i pieprzu. Również podgrzać około 3 minut. Serek wlać do foremki, porobić w nim dziurki wykałaczką i ponakładać "pleśń". Na górze można ją trochę rozprowadzić żeby powstały charakterystyczne "żyłki".
Ser można zostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzina, ale trochę wysechł, ale można go również jeść od razu.
Jeśli chodzi o niebieski barwnik, można użyć sklepowego, a można go też zrobić samemu, jest dziecinnie prosty. Wystarczy kilka kawałków czerwonej kapusty zagotować w małej ilości wody, wyjąć kapustę, płyn trochę odparować, żeby kolor był intensywny. Tak powstał barwnik fioletowy, aby był niebieski wystarczy dodać odrobinkę sody oczyszczonej. Takich barwników można używać do barwienia na przykład lukru, smak kapusty nie będzie wyczuwalny.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…