Przejdź do głównej zawartości

Kalafioryba

Witajcie!
Wigilia już za 3 dni, a na Wigilii musi być rybka! Słynną selerybe zamierzam wykorzystać do zrobienia ryby po grecku, więc szukałam jakiejś alternatywy, żeby zrobić różne rodzaje ryb, żeby nie wszędzie było to samo. Pomyślałam więc, że skoro za kalafiora można zrobić majonez i pizzę i ryż to czemu nie rybę? Taka kalafioryba jest bardzo smaczna, podczas gotowania traci kalafiorowy smak, a dzięki marynacie i panierce zyskuje rybi. Przedstawię Wam też alternatywę, tzn. jak zrobić rybę bez rybiego smaku, a więc bez nori, specjalnie dla tych, którzy smaku nori nie lubią, a chcieli by zjeść na Wigilii czy w jakikolwiek inny dzień roku "rybę". Do opanierowania użyłam mąki  pszennej wymieszanej z ryżową, dzięki czemu jest cudownie chrupiąca. Sama struktura kalafioryby jest bardzo podobna do prawdziwej ryby, dzieli się na takie "kawałki" przy jedzeniu, więc zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina białą rybę.


Składniki:
Kalafior 
2 łyżeczki Tahiny
1 łyżeczka pasty miso(najlepiej jasnej)
Pół szklanki mąki ryżowej
Pół szklanki mąki pszennej
Sól
Pieprz
Jeden lub dwa arkusze nori
Zamiennik jajka lub mleko roślinne
Ocet 
Proszek do pieczenia
Ewentualnie mieszanka przypraw do ryby
Olej do smażenia

Kalafiora pociąć na steki(udaje się to od 2-3 plastra, ponieważ najlepiej żeby po środku naszych steków był trzon kalafiora, wtedy się nie rozpadną) lub użyć różyczek do zrobienia nuggetsów. Kalafiora natrzeć tahiną i pastą miso i ewentualnie dodać pocięty na paski jeden arkusz nori, jeśli chcemy aby smak był jeszcze bardziej rybny. W tej marynacie kalafior powinien leżeć przynajmniej 6 godzin(u mnie leżał 48, bo zapominałam kupić nori, ale wystarczy 6 godzin). Później przełożyć kalafiora do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego z przykrywką i piec około 20-30 minut w 180 stopniach aż zmięknie. W tym czasie można przygotować panierkę: jeśli używamy gotowego zastępnika jajka postępujemy według wskazówek na opakowaniu, jeśli używamy na przykład zmenionego siemienia lnianego to 2 łyżki zalewamy 2/3 szklanki ciepłej lub gorącej wody, do każdego zastępnika lub mleka dodajemy łyżeczkę octu. Mąki mieszamy, dodajemy sól, pieprz, proszek do pieczenia, pocięty w paski jeden arkusz nori lub, jeśli robimy wersję bez nori, przyprawę do ryb. Następnie ostudzić kalafiora na tyle, żeby dało się go dotknąć, zamoczyć do w mleku lub zamienniku jajka, obtoczyć w mące i smażyć na patelni(ilość oleju nie jest duża, ale musi zakrywać dno, tak mniej więcej na 2-3 mm) około 5-7 minut z każdej strony na średnim gazie/mocy. Kalafiorybe można podawać z cytryną, sosem czosnkowym lub solo, bo jest naprawdę smaczna.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…