niedziela, 20 grudnia 2015

Kalafioryba

Witajcie!
Wigilia już za 3 dni, a na Wigilii musi być rybka! Słynną selerybe zamierzam wykorzystać do zrobienia ryby po grecku, więc szukałam jakiejś alternatywy, żeby zrobić różne rodzaje ryb, żeby nie wszędzie było to samo. Pomyślałam więc, że skoro za kalafiora można zrobić majonez i pizzę i ryż to czemu nie rybę? Taka kalafioryba jest bardzo smaczna, podczas gotowania traci kalafiorowy smak, a dzięki marynacie i panierce zyskuje rybi. Przedstawię Wam też alternatywę, tzn. jak zrobić rybę bez rybiego smaku, a więc bez nori, specjalnie dla tych, którzy smaku nori nie lubią, a chcieli by zjeść na Wigilii czy w jakikolwiek inny dzień roku "rybę". Do opanierowania użyłam mąki  pszennej wymieszanej z ryżową, dzięki czemu jest cudownie chrupiąca. Sama struktura kalafioryby jest bardzo podobna do prawdziwej ryby, dzieli się na takie "kawałki" przy jedzeniu, więc zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina białą rybę.


Składniki:
Kalafior 
2 łyżeczki Tahiny
1 łyżeczka pasty miso(najlepiej jasnej)
Pół szklanki mąki ryżowej
Pół szklanki mąki pszennej
Sól
Pieprz
Jeden lub dwa arkusze nori
Zamiennik jajka lub mleko roślinne
Ocet 
Proszek do pieczenia
Ewentualnie mieszanka przypraw do ryby
Olej do smażenia

Kalafiora pociąć na steki(udaje się to od 2-3 plastra, ponieważ najlepiej żeby po środku naszych steków był trzon kalafiora, wtedy się nie rozpadną) lub użyć różyczek do zrobienia nuggetsów. Kalafiora natrzeć tahiną i pastą miso i ewentualnie dodać pocięty na paski jeden arkusz nori, jeśli chcemy aby smak był jeszcze bardziej rybny. W tej marynacie kalafior powinien leżeć przynajmniej 6 godzin(u mnie leżał 48, bo zapominałam kupić nori, ale wystarczy 6 godzin). Później przełożyć kalafiora do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego z przykrywką i piec około 20-30 minut w 180 stopniach aż zmięknie. W tym czasie można przygotować panierkę: jeśli używamy gotowego zastępnika jajka postępujemy według wskazówek na opakowaniu, jeśli używamy na przykład zmenionego siemienia lnianego to 2 łyżki zalewamy 2/3 szklanki ciepłej lub gorącej wody, do każdego zastępnika lub mleka dodajemy łyżeczkę octu. Mąki mieszamy, dodajemy sól, pieprz, proszek do pieczenia, pocięty w paski jeden arkusz nori lub, jeśli robimy wersję bez nori, przyprawę do ryb. Następnie ostudzić kalafiora na tyle, żeby dało się go dotknąć, zamoczyć do w mleku lub zamienniku jajka, obtoczyć w mące i smażyć na patelni(ilość oleju nie jest duża, ale musi zakrywać dno, tak mniej więcej na 2-3 mm) około 5-7 minut z każdej strony na średnim gazie/mocy. Kalafiorybe można podawać z cytryną, sosem czosnkowym lub solo, bo jest naprawdę smaczna.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz