Przejdź do głównej zawartości

Rejuvelac- naturalny probiotyk

Witajcie!
Dzisiaj przedstawię Wam aż trzy przepisy, pierwszy na Rejuvelac, który jest naturalnym probiotykiem zawierającym  bakterie actobacillus bifidus oraz kwas mlekowy, dlatego oprócz możliwości picia go w formie prozdrowotnego napoju(2 łyżki dziennie) jest także świetny przy produkcji domowych, wegańskich serów. Oprócz bakterii, zawiera także białka, węglowodany, witaminę K i witaminy z grupy B. W smaku jest lekko kwaśny, cytrusowy. Wytarza się go z kiełkujących nasion. Może być przechowywany w lodówce, w zamkniętym słoiku nawet do dwóch-trzech tygodni(w zależności od temperatury w lodówce). Wykonanie go jest bardzo proste, jedynie czas oczekiwania jest dość długi. Drugi przepis to podstawowy serek nerkowcowy, który jest bardzo smaczny sam w sobie, wykonuje się go z nerkowców i właśnie Revulejacu, ale również jest świetną bazą do produkcji innych serów, takich jak ten z trzeciego przepisu, mianowicie Camemberta
Przepisy będą trzy, ponieważ zarówno Rejuvelac, jak i serek z nerkowców są półproduktami do produkcji Camemberta, ale także do innych serów, które później będą na blogu i chcę aby te przepisy były bardziej uporządkowane. Zapraszam wiem na przepisowy maraton :)


Składniki:
 Pół szklanki ziarna(gryki nie palonej, pszenicy, ryżu, quinoi)
1,5 szklanki przefiltrowanej wody

Nasiona płuczemy na sitku, przekładamy do wyparzonego słoika, zalewamy wodą, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po tym czasie wylewamy wodę, płuczemy nasiona i z powrotem wsypujemy do słoika tym razem nie zalewając wodą. Płuczemy nasiona dwa razy dziennie, odstawiamy w ciepłe miejsce bez dostępu do promieni słonecznych i czekamy aż nasiona wykiełkują, trwa to od dwóch do nawet siedmiu dni i zależy od wielkości ziarna- im większe ziarno tym dłużej kiełkuje. Kiedy nasiona zaczną kiełkować płuczemy je ostatni raz i zalewamy przefiltrowaną wodą lub wodą źródlaną. Odstawiamy na 48 godzin. Po tym czasie płyn stanie się mętny, będzie w nim dużo bąbelków. Wtedy przecedzamy płyn i przelewamy go wo czystego słoika. Płyn należy przechowywać w lodówce. Nasiona można wykorzystać ponownie do produkcji Rejuvelacu używając połowy wody lub dodać do pasztetu.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…