Witajcie!
Kolejna odsłona ciast w koktajlu, tym razem sernika. Robiłam go już drugi raz, na opolską Vegilię(było super!), pierwszy raz robiłam na mleku sojowym, drugi na mleku kokosowym i obydwa koktajle były pysze. Smakiem do złudzenia przypominają sernik, taki domowy, świąteczny, z bakaliami. Jeśli chodzi o wykonanie, zajmuje tyle co zblendowanie składników, ewentualnie jeśli nie macie mocnego blendera(jak ja), trzeba doliczyć jeszcze czas na namoczenie bakalii, ale tak naprawdę, nawet jeśli nie zbelndują się do końca, komu przeszkadzają grudki jeśli można zrobić wegański sernik w 2 minuty?
W przepisie nie podaję cukru, ponieważ ja do nie dodawałam, ale jeśli lubicie bardzo słodki smak dodajcie cukru, syropu klonowego lub z agawy, stewii lub innego, dowolnego słodzika.
Składniki:
Szklanka mleka roślinnego
1 lub pół banana
Łyżka dowolnych bakalii(mogą to być rodzynki, daktyle, kandyzowane owoce; jeśli macie słabszy blender, a chcecie osiągnąć kremową konsystencję to muszą być namoczone)
3-4 daktyle(jeśli macie słabszy blender, a chcecie osiągnąć kremową konsystencję to muszą być namoczone)
Skórka i sok z połowy pomarańczy
Skórka i sok z połowy cytryny
Aromat lub ekstrakt waniliowy(2-3 krople)
1 łyżka otrębów(próbowałam z żytnimi i owsianymi, ale myślę, że z tym można poeksperymentować)
1 łyżka otrębów(próbowałam z żytnimi i owsianymi, ale myślę, że z tym można poeksperymentować)
Przepis to w zasadzie... zblendować wszystko razem, ewentualnie doprawić do smaku jakimś słodzidłem, ale jeśli macie dojrzałego banana i bakalie to tak naprawdę to powinno wystarczyć, bo koktajl wychodzi naprawdę słodki.
Smacznego!
Cudne.
OdpowiedzUsuń