Witajcie!
Dzisiaj troszkę inaczej, bardziej w klimacie nadchodzących świąt, takich typowo Polskich, ciepłych świąt, bo przecież na święta zawsze je się makowca. Oprócz oczywistych walorów smakowych mak jest też bardzo zdrowy. Zawiera witaminy A,D,E, C, wapń, żelazo, miedź, mangan, magnez, fosfor i cynk. Według różnych źródeł jest Polskim "Super Food" czyli żywnością, która zawiera sporo cennych dla nas składników.
Ale co zrobić kiedy mamy ochotę na makowiec, ale nie chce nam się go piec? Bo to sporo roboty, ciasto, oczekiwanie, pieczenie...
A co jeśli powiem Wam, że Wasz makowiec będzie gotowy w ciągu maksymalnie trzech minut?
Smoothie stanowczo będzie smakował wielbicielom makowca(w każdej postaci), klusek z makiem i samego maku.
Składniki:
5-6 łyżek maku mielonego
2-3 namoczone daktyle
2 łyżki namoczonych rodzynek
Skórka pomarańczowa i cytrynowa(świeża lub kandyzowana)
Kilka migdałów(opcjonalnie)
Kubek mleka sojowego
Pół banana
4-5 łyżek otrębów żytnich(lub innych) lub ulubionych płatków, mogą być także bezglutenowe
Przepis należy raczej do tych krótkich, bo wszystko należy tylko zmiksować i przelać do szklanki. Górę można posypać makiem.
Dzięki dodatkowi płatków lub otrębów koktajl smakuje jak ciasto, ma inną konsystencję(która notabene jest niesamowita, piankowa, leciutka), ale smak ma domowego makowca, rolady makowej. Nie potrzeba dodawać do niego cukru, bo jest słodki dzięki daktylom i rodzynkom.
Jest wyborny, szybki, zdrowy. Nie trzeba rozgrzewać piekarnika, można mieć makowca w nie więcej niż 3 minuty!
Smacznego!
P.S. Jutro kolejna odsłona serii "Deska Serów i Przekąsek", ser wielozadaniowy :)
Mak można spożywać na surowo?
OdpowiedzUsuńTak :) Chyba, ze istnieją jakieś indywidualne przeciwwskazania medyczne, ale jeśli nie, to bez problemu można go spożywać w takiej postaci.
Usuń