Przejdź do głównej zawartości

Carbonara

Witajcie :)
Wyobraźcie sobie idealnie kremowy, śmietankowy sos z jajeczną nutą i wyraźnie wyczuwalnym smakiem czarnego, świeżo mielonego pieprzu połączony z chrupiącym "boczkiem"? Myślicie, że będą weganinem już nie można jeść takich rzeczy? Zdecydowanie można, jeśli tylko ma się ochotę. Ta wersja sosu carbonara smakuje mi nawet bardziej niż klasyczna, bo nie ma w niej surowych jajek, nie jest też tak ciężka jak oryginał, ale nie ustępuje mu jeśli chodzi o smak albo "kremowość" na makaronie. Jest lekka, ale naładowana smakiem, dobrym smakiem! A do tego wykonanie samego sosu nie zajmuje więcej niż 5 minut.
Składniki:
0,5 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez przynajmniej 3 godziny
0,5 kostki tofu naturalnego
woda
2-4 łyżki płatków drożdżowych
boczek z tego przepisu(opcjonalnie)
czosnek(granulowany lub świeży)
cebula (granulowana, świeża lub suszona)
sól kala namak
pieprz czarny świeżo mielony

Jeśli używamy świeżej cebuli to siekamy ją drobno, podsmażamy na patelni przez około 5 minut, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze około minuty. Do blendera wlewamy przegotowaną wodę(tyle, żeby sos nie był zbyt gęsty i żeby łatwiej było to zmiksować, ja dodałam około 1\3 szklanki, ale to zależy od tofu i orzechów, więc warto na początku dodać kilka łyżek i sprawdzać konsystencję), wrzucamy orzechy, tofu, cebule, czosnek(jeśli używaliśmy suszonych), płatki, sól kala namak i blendujemy na gładką, kremową masę. Jeśli używaliśmy świeżej cebuli i czosnku dodajemy do sosu i mieszamy. Łączymy z makaronem, dodajemy boczek, obficie obsypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!

Komentarze

  1. Zrobiłam. Właśnie skończyłam jeść. JAKIE TO BYŁO PYSZNE! Wylizałam talerz! Brak mi słów po prostu! Dziś zrobiłam bez boczku, następnym razem zrobię z boczkiem :)
    Dzięki za ten super przepis! <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :) Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego) Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej u

Wegeńska wołowina/kaczka w azjatyckim stylu (jak u "chińczyka", czyli tofu dla początkujących)

Witajcie! Kto z Was zastanawiał się jaki jest fenomen azjatyckich barów i tego niezwykłego smaku tofu, w którym ani trochę nie czuć charakterystycznego posmaku soi? Ja zastanawiałam się całkiem długo, razem z P., który w końcu podrobił smak, tyle, że nie tofu, a... wołowiny lub kaczki, w zależności od przypraw. Kiedy jadłam to pierwszy raz to dosłownie, odebrało mi mowę. Danie jest fenomenalne, pełne smaku i co dla mnie ważne, w ogóle nie czuć w nim tofu! Dla początkujących to idealne, bo chyba każdemu na początku wegańskiej czy wegetariańskiej drogi nieco przeszkadzał posmak tofu. Jeśli należycie do tej grupy, nie martwcie się, przyzwyczaicie się i po pewnym czasie przestaniecie go wyczuwać albo nie będzie Wam już przeszkadzał. Koniecznie spróbujcie!  Jeśli jesteście fanami mięsnych smaków, ale nie lubicie za bardzo kombinować na przykład z glutenem, lubicie proste, szybkie przepisy to to coś dla Was.  Składniki: Kostka tofu (180 lub 200 gram, ja użyłam tofu bio Polsoi)

Kotlet schabowy (seitan)

Witajcie! Dzisiaj przedstawiam Wam zdecydowaną gwiazdę w tradycyjnej kuchni polskiej, mianowicie pysznego, soczystego schabowego w chrupiącej panierce! Seitan czy w ogóle gluten to wciąż produkt mało "oswojony". Niektórzy myślą, że robi się go długo, że jest skomplikowany, ale tak naprawdę wszystko to tylko mity. Owszem samo przygotowanie go trochę trwa, ale to głównie czekanie, samej roboty jest przy nim tyle co przy prostszym cieście. Wystarczy wymieszać, ugotować, ostudzić i można smażyć! Sam seitan jest w swojej strukturze i smaku dość podobny do mięsa, jeśli nieco bardziej "gąbczasty", ale dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest to w zasadzie niewyczuwalne i schabowe naprawdę smakują jak schabowe. Do tego można zrobić nawet ogromnego schaba na cały talerz! Składniki: Szklanka glutenu(jeśli nie mamy samego glutenu to mniej więcej 700 g mąki pszennej) 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki tahiny 1 łyżka pasty miso(można pominąć) Bulion warzyw