Witajcie :)
Wyobraźcie sobie idealnie kremowy, śmietankowy sos z jajeczną nutą i wyraźnie wyczuwalnym smakiem czarnego, świeżo mielonego pieprzu połączony z chrupiącym "boczkiem"? Myślicie, że będą weganinem już nie można jeść takich rzeczy? Zdecydowanie można, jeśli tylko ma się ochotę. Ta wersja sosu carbonara smakuje mi nawet bardziej niż klasyczna, bo nie ma w niej surowych jajek, nie jest też tak ciężka jak oryginał, ale nie ustępuje mu jeśli chodzi o smak albo "kremowość" na makaronie. Jest lekka, ale naładowana smakiem, dobrym smakiem! A do tego wykonanie samego sosu nie zajmuje więcej niż 5 minut.
Składniki:
0,5 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez przynajmniej 3 godziny
0,5 kostki tofu naturalnego
woda
2-4 łyżki płatków drożdżowych
2-4 łyżki płatków drożdżowych
boczek z tego przepisu(opcjonalnie)
czosnek(granulowany lub świeży)
cebula (granulowana, świeża lub suszona)
sól kala namak
pieprz czarny świeżo mielony
Jeśli używamy świeżej cebuli to siekamy ją drobno, podsmażamy na patelni przez około 5 minut, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze około minuty. Do blendera wlewamy przegotowaną wodę(tyle, żeby sos nie był zbyt gęsty i żeby łatwiej było to zmiksować, ja dodałam około 1\3 szklanki, ale to zależy od tofu i orzechów, więc warto na początku dodać kilka łyżek i sprawdzać konsystencję), wrzucamy orzechy, tofu, cebule, czosnek(jeśli używaliśmy suszonych), płatki, sól kala namak i blendujemy na gładką, kremową masę. Jeśli używaliśmy świeżej cebuli i czosnku dodajemy do sosu i mieszamy. Łączymy z makaronem, dodajemy boczek, obficie obsypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Zrobiłam. Właśnie skończyłam jeść. JAKIE TO BYŁO PYSZNE! Wylizałam talerz! Brak mi słów po prostu! Dziś zrobiłam bez boczku, następnym razem zrobię z boczkiem :)
OdpowiedzUsuńDzięki za ten super przepis! <3