Przejdź do głównej zawartości

Ser wielozadaniowy

Witajcie!
Dzisiaj przepis na ser, który w zasadzie ciężko nazwać... Jest przepyszny, paprykowy, ciągnący się. Na zimno smakuje trochę jak serek topiony, jest gładki, lekko tłusty i ma charakterystyczną, kremową konsystencję serka topionego. Na ciepło z powodzeniem zmienia się w fondue, łatwo się rozpuszcza, nabiera płynnej konsystencji, ciągnie się jak mocno rozpuszczony ser i jest bardzo bogaty w smaku. Rewelacyjnie też smakuje zapieczony na pizzy albo na grzance czy zapiekance z piekarnika czy mikrofalówki. Może też być użyty jako sos do makaronu albo zapiekanek. 
Dlatego właśnie ciężko go nazwać inaczej, niż serem wielozadaniowym :)

Składniki:
2 średnie(raczej mniejsze) bataty, ugotowane na parze
400-500 ml wody (zależy od Waszego blendera i jego mocy, jeśli wlewacie więcej wody, użyjcie potem więcej agaru i mąki z tapioki)
4-5 łyżeczek agaru (jeśli użyliście więcej wody to i więcej agaru)
4-5 łyżeczek mąki z tapioki
Pól grillowanej papryki
1/3 kubka płatków owsianych
Papryka wędzona
Sól
Pieprz
4 łyżki płatków drożdżowych
Cebula granulowana lub suszona
Łyżeczka octu
Kurkuma
Ewentualnie ostry sos piri piri lub sproszkowane chilli 

Wszystkie składniki, oprócz agaru zmiksować na gładką masę, dodając tyle wody, żeby blender się nie spalił. Jeśli posiadacie mniejszy blender rozłóżcie wszystko na dwa miksowania, ja tak musiałam zrobić, ale nie jest to problemem. Przyprawy dodać według uznania, u mnie była to łyżeczka kurkumy, jedna i po półtorej łyżeczki cebuli, papryki, sosu piri piri plus sól i pieprz do smaku. Do garnka wlać około 4-5 łyżek wody, wymieszać z agarem, dokładnie wymieszać z serową masą i gotować przez około 7-10 minut, żeby aktywować agar i zaparzyć mąkę. Przelać do dowolnego pojemnika lub pojemników i po ostudzeniu przechowywać w lodówce. W zamkniętym pojemniku u mnie ser wytrzymał miesiąc, więc jest całkiem trwałym produktem. 


Nasze "naczynie" do fondue to pojemnik, chyba po jakimś deserze, i wieszak, więc w pełni z recyklingu :) Ser właśnie w takiej formie jest pyszny, płynny, ciągnący, chociaż na kanapce jest równie dobry, nie robi się go zbyt długo, wychodzi go całkiem sporo, można eksperymentować z przyprawami, dodać na przykład szczypiorku albo pomidorów suszonych. Przy tym jest zdecydowanie tańczy niż wegańskie serki do smarowania, które można kupić, a dodatkowo nie zawiera żadnej "chemii", konserwantów i tym podobnych. 
Smacznego!

P.S. W przyszłym tygodniu będą na blogu przepisy na sery pleśniowe(jeśli tylko do tego czasu zdążą sfermentować wystarczająco), zaczną się też przepisy na pierniczki(tylko muszę kupić foremki, wiecie może gdzie dostanę jakieś ładne i niedrogie? Najlepiej na sztuki? Będę wdzięczna za sugestie). W następnej kolejności będą przepisy na sery twarde, dojrzewające(bez obaw, tylko kilka dni) oraz miękkie, idealne do pizzy, sałatki, a także takie, których zrobienie zajmuje najwyżej 5 minut :)

Komentarze

  1. mam pytanko, ile tej mąki z tapioki - pojawia sie w przepisie ale brak jej w składnikach :) pozdrawiam sedrecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeoczyla, juz poprawiam :) około 5 łyżeczek

      Usuń
    2. Przeoczyla, juz poprawiam :) około 5 łyżeczek

      Usuń
    3. Dziękuję ślicznie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…