Przejdź do głównej zawartości

Snickers wegański

Witajcie!
Dziś bardziej na słodko, baton lub lody(zależy od Was) o smaku snickersa. To też szybki deser, wystarczy najpierw namoczyć daktyle przez noc, a potem poświęcić maksymalnie 20 minut na jego przygotowanie. Można do włożyć do zamrażarki i mieć snickersowe lody, dzięki dużej zawartości tłuszczu w orzechach są one kremowe, nie ma kryształków lodu... Aby otrzymać baton, masę najlepiej zostawić w lodówce na całą noc, wtedy nic nie będzie się rozlatywać i będziemy mogli cieszyć się jego wspaniałym smakiem! Snickers w zasadzie składa się tylko z 5 składników: odrobiony wody, orzeszków ziemnych, czekolady, soli i daktyli, więc jest zdecydowanie zdrowszy od tradycyjnego batona(a przy okazji smaczniejszy :) ). Zamiast orzeszków ziemnych można użyć obranych migdałów, ale według mnie z samymi orzeszkami ziemnymi jest smaczniejszy i paradoksalnie bardziej podobny do oryginału.


Składniki:
10-12 namoczonych przez noc daktyli(razem z wodą)
szklanka orzeszków ziemnych niesolonych
tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
1/3 łyżeczki soli 

Najpierw należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Podczas gdy czekolada będzie się rozpuszczać, zmielić połowę orzeszków na mąkę(częściowo może zrobić się z tego masło, ale to nie przeszkadza, ważne, żeby były też kawałki orzechów). Masę przełożyć do miseczki i zblendować daktyle, razem z częścią wody, tak, żeby powstała gładka pasta, bez grudek. Mniej więcej połowę daktylowego karmelu wymieszać z mąką z orzechów i posolić, drugą połowę wymieszać z pozostałą połową szklanki całych orzeszków. Na dno naczynia wyłożonego papierem do pieczenia wylać warstwę czekolady, wyrównać i włożyć na 5 minut do zamrażarki. Po tym czasie na czekoladę nałożyć "nugat", orzeszki w karmelu i zalać czekoladą dbając o to, żeby także brzegi były nią posmarowane. Włożyć do zamrażarki lub lodówki na kilka godziny, później kroić na batony. 
Jeśli chodzi o naczynie, ja użyłam kwadratowego o przekątnej około 10 cm i baton wyszedł mi dość wysoki, więc spokojnie można użyć nieco większego naczynia.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :) Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego) Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej u

Wegeńska wołowina/kaczka w azjatyckim stylu (jak u "chińczyka", czyli tofu dla początkujących)

Witajcie! Kto z Was zastanawiał się jaki jest fenomen azjatyckich barów i tego niezwykłego smaku tofu, w którym ani trochę nie czuć charakterystycznego posmaku soi? Ja zastanawiałam się całkiem długo, razem z P., który w końcu podrobił smak, tyle, że nie tofu, a... wołowiny lub kaczki, w zależności od przypraw. Kiedy jadłam to pierwszy raz to dosłownie, odebrało mi mowę. Danie jest fenomenalne, pełne smaku i co dla mnie ważne, w ogóle nie czuć w nim tofu! Dla początkujących to idealne, bo chyba każdemu na początku wegańskiej czy wegetariańskiej drogi nieco przeszkadzał posmak tofu. Jeśli należycie do tej grupy, nie martwcie się, przyzwyczaicie się i po pewnym czasie przestaniecie go wyczuwać albo nie będzie Wam już przeszkadzał. Koniecznie spróbujcie!  Jeśli jesteście fanami mięsnych smaków, ale nie lubicie za bardzo kombinować na przykład z glutenem, lubicie proste, szybkie przepisy to to coś dla Was.  Składniki: Kostka tofu (180 lub 200 gram, ja użyłam tofu bio Polsoi)

Wegasa, czyli wegańska, wegetariańska kiełbasa paprykowa "wędzona" oraz biała

Witajcie! Zbliżają się święta Wielkanocne, a co za tym idzie część wegan i wegetarian będzie chciała poświęcić koszyczki. Tylko co do nich włożyć jeśli zazwyczaj to kiełbasa, jajka? Przepis na jajka idealne do koszyczka znajdziecie tutaj, babeczki pojawią się wkrótce, ale co zrobić z kiełbasą? Czym ją zastąpić? To wcale nie takie trudne! Wystarczy dosłownie kilka składników, przyprawy, trochę czasu i będziecie mogli włożyć do swojego koszyka wegasę, nie przyciągając tym samym żadnych spojrzeń w stylu "w koszyku musi być kiełbasa, a nie jakieś wege wymysły!". Oczywiście wegasa nadaje się także do jedzenia, w przeciwieństwie do większości kiełbas, które można kupić w sklepach. Jest smaczna na zimno, na kanapkach lub maczana w musztardzie i jedzona w stylu "wiejskim". Smaczna będzie także w tofucznicy, biała będzie idealna w żurku, obydwie sprawdzą się na ciepło, gotowane, smażone, w zapiekankach. Nie rozpadają się, nie rozpuszczają, nie tracą kształtu. Po podsmażen